Тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з 2017-го /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

З початку року уряд розглядає варіанти підвищення ціни електрики для населення. Чи зростуть тарифи, вирішуватиме Зеленський

Тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з 2017-го Фото Getty Images

В Офісі президента і уряді публічно заговорили про підвищення тарифів для населення. Розглядається близько десяти варіантів, остаточне рішення прийматиме президент Володимир Зеленський, кажуть співрозмовники Forbes в уряді. Чому питання тарифів знову актуальне, не дивлячись на війну.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«Тарифи не переглядалися з 2017-го, вони економічно не обґрунтовані та не ринкові», – каже Forbes Костянтин Ущаповський, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Саме Ущаповському належить ідея перегляду тарифів на електроенергію для населення, каже на умовах анонімності співрозмовник Forbes в уряді.

Максимальний тариф для населення, 1,68 грн/кВт⋅год, діє з березня 2017-го. «Це менше, ніж собівартість транспортування електроенергії», – каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Дрібний бізнес – власники невеликих магазинів – сплачують в середньому близько 5,5 грн/кВт⋅год, каже радник прем’єр-міністра України, член наглядової ради «Укренерго» Юрій Бойко.

В Україні найнижчі тарифи для населення в Європі. У Польщі минулоріч середня ціна кВт⋅год для населення становила 0,77 злотих (або 6,36 грн), за даними сервісу Rachuneo.pl. У Молдові – 3,42–3,84 лея за кВт⋅год (6,66–7,48 грн), свідчать дані NewsMaker.md. Ринковий тариф для населення в Україні має складати від 5,5 до 6,5 грн/кВт·год, за оцінкою аналітичного центру DiXi Grouр.

Чи стануть українці платити більше?

Тарифи занурюють енергетику у фінансову кризу

В Україні є проблеми субсидування і системної збитковості в енергетиці, каже заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв’ю Liga.net. У квітні 2022-го міністр енергетики Герман Галущенко оцінював дефіцит ліквідності на енергоринку у $250 млн на місяць. Одна з головних причин – неадекватність тарифів для населення ринковій ситуації, каже Харченко.

До 2021-го низькі тарифи для населення покривались коштом бізнесу, який платив більш високу ціну за електрику. У 2021-му уряд запровадив новий принцип – «фінансове ПСО». Обовʼязок компенсації низьких тарифів був перекладений на держкомпанії «Енергоатом» та «Укргідроенерго». «Фактично знайшли «дойних корів»: «Енергоатом» та «Укргідроенерго», які компенсують різницю між тим, що сплачує населення, і справжньою ціною електроенергії», – каже старший аналітик DiXi Grouр Богдан Серебренніков.

«Компанії повинні продавати свої продукти за справедливою ціною і мати стимул для нарощування виробництва електроенергії», – каже Шурма з ОП. Ще одна причина – російські ракетні удари знищили більше половини енергосистеми. «Треба думати, за який кошт ми будемо її відбудовувати», – каже Ущаповський.

З початку року уряд розглядає варіанти підвищення ціни електрики для населення. Чи зростуть тарифи, вирішуватиме Зеленський /Фото 1

Спочатку – субсидії, потім – тарифи

Кілька робочих груп на рівні уряду, Міненерго, НКРЕКП протягом останнього місяця розробляють механізми перегляду тарифів, каже Ущаповський. На столі – близько десяти сценаріїв, додає член наглядової ради «Укренерго» Бойко. Він відмовився деталізувати, які саме варіанти розглядаються.

Голова НКРЕКП Ущаповський каже, що насправді концепція лише одна – тарифи мають бути збільшені. Але вона передбачає різні варіанти: може бути модифікована чинна система субсидування незахищених верств населення, переглянуто рівні тарифів залежно від обсягів споживання, змішані варіанти, перераховує Ущаповський. «Думаю, протягом місяця-двох ми вийдемо з урядом з пропозиціями, баченням цієї системи», – каже Шурма.

Фінальне рішення про підвищення тарифів буде за президентом, впевнений Харченко. «Президент і міністр енергетики проти цього», – каже на правах анонімності співрозмовник Forbes в Міненерго. Президент ще може передумати, якщо йому зможуть довести, що це рішення не зачепить бідні верстви. Ефективний соціальний захист – ключовий фактор, каже Бойко. «Якщо аргументація буде недостатньо переконливою, перегляд тарифів відтермінується», – додає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні