Василь Задворний, генеральний директор Prozorro. Фото Prozorro
Категорія
30 років українского бізнесу
Дата

2015 рік. Prozorro | Історія українського бізнесу

Василь Задворний, генеральний директор Prozorro. Фото Prozorro

30 років українського бізнесу. Якими ми були, як стали тими, хто ми є, — Forbes розповідає про те, як із руїн радянського ладу поставали ініціатива, винахідливість, ділова хватка українських підприємців. Один рік — одна історія, один урок. 2015 рік

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Система публічних закупівель Prozorro не лише економить гроші платників податків, а й рятує життя. Неллі Стельмах очолювала департамент держзакупівель Міноборони в найгарячіший час – перших хвиль мобілізації. У 2015 році через збільшення кількості військовослужбовців обсяги закупівель і кількість постачальників зросли втричі. Автоматизація дозволила проводити торги набагато швидше, ніж раніше. «Без Prozorro ми б не потягнули обсяги закупівель», – впевнена Стельмах. 

У Міноборони систему, яка надає відкритий доступ до держтендерів, ввели в експериментальному режимі. З серпня 2016 року Prozorro стала обовʼязковою для всіх держорганів. Упродовж першого року роботи через неї провели 1 млн процедур на 725 млрд грн. Завдяки Prozorro, рапортувало Мінекономіки, вдалося заощадити 19,1 млрд грн. 

Система відкрила доступ до торгів тисячам невеликих компаній. Один із засновників DroneUA Валерій Яковенко не очікував великої користі від Prozorro, але за перший рік роботи з системою продав дронів на 700 000 грн. Клієнтами DroneUA стали СБУ, МВС, Держслужба з надзвичайних ситуацій. 

Разом з клієнтами DroneUA отримав не лише додатковий дохід, а й конкурентну перевагу. «Коли ви починаєте працювати з представниками силових відомств, то дістаєте підтвердження якості своєї продукції і вам легше знаходити спільну мову з приватними структурами, – каже Яковенко. – Ми стали сміливішими й агресивнішими». Серед його клієнтів – ДТЕК, «Метінвест», МХП, Vodafone.

Упродовж першого року роботи Prozorro компанія «Текстиль-Контакт» взяла участь у 206 тендерах. Вигравши в 94 із них, вона підписала контракти майже на 40 млн грн. «Розуміючи обсяг закупівель кожної номенклатури, ми змогли прогнозувати і планувати наші закупівлі і продаж, а також розвивати нові напрями, наприклад відшивання готової продукції на Міноборони», – розповідає засновник групи компаній «Текстиль-Контакт» Олександр Соколовський. 

Він добре памʼятає «допрозорровський» період держзакупівель. «Ми навіть здогадуватися не могли про багато які закриті тендери, тому їхня кількість із нашою участю була на порядок меншою, – каже підприємець. – Методика підбиття підсумків замовником була іноді таємницею за сімома печатками». 

2015 рік. Prozorro | Історія українського бізнесу /Фото 1

Щомісяця в Prozorro зʼявляється 3000–5000 нових постачальників. Фото Prozorro

У системі торгує близько 250 000 підприємців, 90% із них – малий і середній бізнес. Щомісяця в Prozorro зʼявляється 3000–5000 нових постачальників. 

За реформу корупційної системи держзакупівель опозиція та активісти виступали ще перед Революцією гідності. Але навіть на хвилі переможної ейфорії ця ідея здавалася утопічною, каже колишній заступник міністра економіки Макс Нефьодов, який кілька років був куратором Prozorro. Чиновники старої школи в очі називали реформаторів системи «фантазерами» і «космонавтами». 

Систему розробили на кошти міжнародних донорів і українського бізнесу. Шість електронних майданчиків, за словами Нефьодова, вклали в проєкт близько $35 000. Тепер на них відбуваються електронні торги Prozorro.

У 2016 році система отримала World Procurement Award – найпрестижнішу нагороду в галузі державних закупівель. У 2018-му про неї написав велику статтю британський Wired, який назвав її «найбільш прозорою в світі». Загальна кількість торгів з моменту запуску – понад 4 млн, а економія перевищила 100 млрд грн, повідомляється на сайті Prozorro.

Getty Images

Тут був банк. Дебальцеве, лютий 2015 року. Фото Getty Images

До перемоги над корупцією в Україні ще далеко. У 2017 році Соколовський описав топ-25 способів, як обійти Prozorro. «Я давно міг би написати про нові топ-25 тендерних махінацій, але не буду більше цього робити, щоб не зʼявилася ще одна «методичка для корупціонерів», – говорить він. За його словами, замовники досі «мудрують», складаючи техзавдання, що призводить до змов замовників із потрібними постачальниками». 

Неможливість «підкрутити» результати торгів дратувала владу за Петра Порошенка, дратує і за Володимира Зеленського. Влітку 2021 року президент підписав закон, який виводить з-під юрисдикції Prozorro держзакупівлі на 100 млрд грн. Закон дозволяє побудувати Велику кільцеву дорогу навколо Києва і провести ремонт шести аеропортів (у Вінниці, Дніпрі, Одесі, Рівному, Херсоні та Закарпатті) без відкритих торгів. 

У «фантазерів» і «космонавтів» в Україні ще багато роботи. 

Prozorro

1. Управління освіти і науки Сумської міської ради оголосило тендер на закупівлю мавпи-капуцина. Торги не відбулися через відсутність заявок. 

2. У травні 2016 року Київський міський клінічний онкоцентр оголосив тендер на «пристрій з тримачем із насадкою». Переможець продав замовнику 50 пристроїв на 123 000 грн. Незалежні постачальники не здогадувалися, що йшлося про банальні швабри.

3. У 2018 році служба автомобільних доріг Тернопільської області уклала 177 контрактів на ремонт із маловідомим підрядником. Як зʼясувалося, йшлося про сім ділянок доріг. Чиновники поділили їх на відрізки по 40 м, аби вартість ремонту не перевищувала 200 000 грн і їм не довелося проводити тендер. 

4. Після розголосу КМДА скасувала закупівлю камер із функцією вимірювання температури на 65 млн грн. На початку карантину комунальне підприємство «Інформатика» хотіло її провести без тендера під виглядом боротьби з коронавірусом. 

5. Із 2020 року всі замовники повинні звітувати в системі про всі свої закупівлі. Так у системі зʼявилися відомості про купівлю двох пакетів BMW і пиріжка з АТБ за 8 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні