Категорія
Свій бізнес
Дата

Досвід невдач. Чому закриваються франчайзингові заклади харчування? Історії від Gastro Family Дмитра Борисова, Kartofan та «Ваш Лаваш»

Купити франшизу ресторана. Куди вкласти гроші? /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анастасією Решетнік

Чому закриваються франшизи Фото Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анастасією Решетнік

Франшиза – модель бізнесу, яка за визначенням має знизити ризик інвестицій підприємця завдяки відомому бренду та відпрацьованим процесам. Проте деякі франчайзі вимушено закривають заклади. Чому не спрацьовує бізнес-модель, перевірена досвідом?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

8 із 26 мереж зі списку франчайзерів у сфері харчуванні за весь час діяльності закрили від 5% до 23% партнерських закладів, чотири мережі – від 29% до 61%, троє релокували окремі заклади, свідчать дані опитування Forbes. Більшість закриттів припали на ковід та повномасштабну війну, проте зовнішні фактори не завжди пояснюють невдачі. 

«Зараз ми частіше відмовляємо франчайзі, ніж на початку», – розповідає Наталя Козловець, керівниця відділу франчайзингу в мережі пекарень «Ваш Лаваш». Від створення у 2020 році мережа зросла до 47 закладів, 14 з яких відкриті за франшизою. Три партнерські заклади у Стрию, Івано-Франківську та Хмельницькому закрилися, не пропрацювавши й рік. 

На думку Козловець, основна причина цих випадків – в недостатній залученості в управління точкою, адже повний цикл виробництва від замісу тіста до випікання вимагає постійного контролю з боку франчайзі. «Покупці франшизи більше розраховували, що це буде пасивний бізнес», – припускає вона.

Закриття частини франшиз є звичною річчю для мереж, каже засновник компанії «Франч» Роман Кирилович. «Ми вважаємо, що 5% закритих точок є нормальним показником, і не лише через якість партнерів. Інколи їм просто стає не цікаво», – каже експерт. Таку цифру закриттів серед франчайзингових точок підтвердили Forbes засновник Gastro Family Дмитро Борисов та представник мережі «I Love Kebab». Які найпоширеніші причини невдач?

Інтуїтивний старт

Тривожним дзвіночком є ситуація, коли партнер не надає вичерпної аналітики про локацію, в якій збирається розпочати бізнес. З досвіду фастфуд-мережі Kartofan, це ускладнювало розрахунок ефективності деяких точок і призвело до закриттів, розповідає керівник франчайзингового відділу компанії Андрій Злуніцин. «Інколи франчайзі впевнений у своїй локації і готовий відкриватися без складання економічної моделі в конкретному приміщенні. Про зростання ризиків у такій ситуації ми його попереджаємо», – каже Злуніцин. 

Близько 70% успіху залежить від вибору локації, каже Наталя Козловець. Саме через невдалу локацію закрився «Ваш Лаваш» в Мукачеві у 2020 році. «Раніше ми обирали інтуїтивно: ріелтор надсилав локацію, ми на око визначали, що там є трафік, і брали її. Зараз у нас більше математики: ми періодично аналізуємо конверсію біля своїх пекарень», – розповідає вона. За умовами співпраці потенційні партнери пропонують власну локацію, проте мусять погоджувати її з компанією, йдеться на сторінці, присвяченій франчайзингу «Ваш Лаваш».

Окрім репутаційних втрат, через закриття франчайзі може втратити близько половини початкових інвестицій, каже Наталя Козловець. «При закритті партнер може продати меблі й обладнання або переїхати в інше приміщення. Тоді він втратить лише вкладення у ремонт» – пояснює вона.

Розуміння ролі

З понад сотні закладів Gastro Family за 12 років діяльності закрилися близько 5-6 франчайзингових, пригадує засновник мережі Дмитро Борисов. З його досвіду, найчастіше партнер не мав достатніх управлінських навичок або розглядав співпрацю як пасивну інвестицію. 

Серед зовнішніх факторів, деякі заклади закрилися через підвищення орендної плати власниками приміщень, каже Борисов. З цим зіштовхуються і мережеві заклади, проте франчайзі мають менше ресурсів, щоб вистояти у таких випадках. «Ми як франчайзер намагаємося допомагати партнерам у цих чутливих питаннях, але ми не юридична компанія», – пояснює він.

Купити ресторан по франшизі /Фото з офіційної Facebook сторінки "GastroFamily - Сім'я ресторанів Діми Борисова"

Заклад БПШ в Бучі Фото Фото з офіційної Facebook сторінки "GastroFamily - Сім'я ресторанів Діми Борисова"

Серед закритих закладів опинився БПШ в Бучі. Купівля франшизи та запуск у грудні 2021 року обійшлися в $200 000, розповідає колишній франчайзі Gastro Family Ростислав Сачок. 

Проблем з орендою в них не було, проте за словами підприємця, вони з партнером розраховували на більшу допомогу франчайзера в старті й веденні бізнесу. «Вже під час відкриття до закладу прийшов менеджер мережі й сказав, що в нашому місті проживає недостатньо людей для такого формату. Тому термін окупності буде довшим, ніж нам озвучили при продажі франшизи», – каже Сачок. 

Після деокупації Київщини партнери доінвестували близько $10 000 та перевідкрили бізнес в у вересні 2022 року. Зрештою, точка БПШ в Бучі проіснувала до закриття ще дев’ять місяців, але через відключення світла не змогла вийти в нуль.

«Ми як франчайзер консультуємо заклад, що працює під нашим брендом, та допомагаємо залучати до нього клієнтів», – пояснює Дмитро Борисов, який останні півтора року займається франчайзингом своєї мережі власноруч, без допомоги менеджерів. Водночас франчайзі має самостійно знайти й облаштувати приміщення та управляти бізнесом з відповідними ризиками, додає ресторатор. 

Для успіху франшизи необхідне поєднання всіх факторів. «Має бути трафік, управління і якість. Дуже важливо, який буде керівник і як він організує роботу персоналу», – резюмує Наталя Козловець.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні