Категорія
Інновації
Дата

Що робити компанії, коли її продукт визнали «небезпечним для людей»? Кейс «доньки» General Motors, робототаксі якої збило людину і зупинило цим весь бізнес

Робототаксі Cruise, підрозділу General Motors. /Getty Images

У Сан-Франциско 2 жовтня автономна автівка Cruise збила і потягнула за собою жінку, яку до того вдарила інша машина. Фото Getty Images

Тільки нещодавно підрозділ американського автогіганта General Motors — компанія робототаксі Cruise, планувала карколомне зростання, а сьогодні відзиває усі свої авто з доріг США. Як вони рятуватимуть бізнес?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Схоже, що американська компанія автономних автомобілів Cruise зіткнулася з екзистенційною кризою. Лише кілька місяців тому Кайл Вогт, гендиректор Cruise, оголосив про вкрай амбітний план «продовжувати десятикратне зростання щороку в найближчому майбутньому». Аж ось днями на загальних зборах компанії, аудіозапис яких вдалося отримати Forbes, пригнічений гендиректор сповістив про «складний момент» у житті організації й оголосив про необхідність скорочення персоналу. А інші директори Cruise говорили про потребу змінити стратегію й зосередити увагу на розвитку довіри до їхньої компанії, а не на прискореному масштабуванні операцій. 

Дочірня компанія General Motors, ймовірно, більше не вважає зростання бізнесу пріоритетнішим за безпеку й усвідомила це вона в неприємний спосіб. У Сан-Франциско 2 жовтня робототаксі Cruise збила й потягнула за собою жінку, яку до того вдарила інша машина. На кінець жовтня постраждала перебувала в лікарні в критичному стані. 

Через це Департамент автотранспорту Каліфорнії відізвав дозвіл Cruise на роботу її робототаксі в штаті, який є найбільшим ринком компанії. Установа визначила, що автономні автівки Cruise «не є безпечними для роботи серед людей» і становлять «невиправданий ризик для населення».

Вже за кілька днів після цього компанія добровільно припинила роботу всіх своїх автівок по країні. У жовтні в США працювали 400 роботаксі Cruise, а в Аризоні й Техасі очікувався запуск сервісу автономних таксі компанії.

Кайл Вогт - гендиректор Cruise, компанії автономних авто. /Getty Images

Кайл Вогт - гендиректор Cruise, компанії автономних авто. Фото Getty Images

На своєму сайті в середу Cruise написала про заходи, які збирається вжити у світлі останніх подій. Серед них — ошук головного директора з безпеки, який звітуватиме гендиректору, а також залучити юридичну фірму й сторонню інженерну компанію для розслідування інциденту 2 жовтня та його наслідків. 

«Створюючи кращу Cruise, ми оцінюємо наслідки низки потенційних дій, щоб забезпечити найвищі стандарти безпеки, відкритості й відповідальності у своїй роботі, – сказала речниця Cruise у заяві. – Ми рішуче налаштовані на те, щоб наші клієнти, контрольні органи й громадськість були поінформовані про подальший перебіг подій». 

Така заява вказує, що компанії важко переконати пасажирів, місцеву владу й власних працівників у тому, що роботаксі не становлять небезпеки для людей. Не допомагає й те, що Cruise відкликала усі 950 своїх автономних автомобілів, а GM, її материнська компанія, поставила на паузу виробництво повністю автономних автівок. Один інженер компанії сказав Forbes, що його колеги замислюються про продаж акцій Cruise, а дехто і взагалі шукає нову роботу.

З повідомлення про відкликання 950 авто трохи проливається світло щодо нещасного випадку з жінкою. Так, автономна система автівки Cruise ухвалила помилкове рішення «зʼїхати на узбіччя, потягнувши за собою пішохода, хоча потрібно було зупинитися на місці» після зіткнення. У тому ж повідомленні компанія сказала, що вже оновила систему і в майбутньому в аналогічній ситуації авто залишиться на місці. 

Повністю безпілотне роботаксі Cruise. /Cruise LLC/getcruise.com

Повністю безпілотне роботаксі Cruise. Фото Cruise LLC/getcruise.com

На думку Джона Крафціка, колишнього гендиректора та головного конкурента Cruise — компанії Waymo, Cruise і GM варто було обрати зваженіший підхід до безпеки, щоб подібні інциденти не траплялися жодного разу. Він вважає, що треба було просуватися поступово, зайнявшись впритул одним ринком. Коли на цьому ринку довіру буде завойовано, тоді можна було б думати про розширення.

За останні чотири роки Cruise зробила дуже скромний виторг, а от загальний збиток компанії становить близько $6 млрд. Корпоративні аналітики прогнозували, що в разі успіху індустрія автономного транспорту може принести «сотні мільярдів доларів до кінця десятиліття». 

Нова стратегія

Джефф Блайх, головний юрист Cruise, на загальних зборах говорив про відновлення довіри, а на сайті компанії він написав про «чотири стовпи» нової стратегії Cruise:

  1. «Внутрішня і зовнішня прозорість».
  2. «Безпекові та інженерні процеси».
  3. «Верховенство безпеки».
  4. «Залучення громадськості».

А віцепрезидентка з питань безпеки та систем Cruise Луїза Чжан сказала на зборах, що компанія планує «запросити сторонніх наглядачів за безпекою, серед яких найбільші критики автономного транспорту, щоб вони дали відгук на нашу стратегію безпеки».

Крім того, на зборах йшлося про створення сайту, на якому люди легко зможуть повідомити про несподівану поведінку автомобілів Cruise безпосередньо компанії, а також залишити свої пропозиції чи побажання щодо автономних автівок. 

З відкритістю й прозорістю у таких компаній автономних авто як Cruise та Waymo серйозні проблеми. Поліція, транспортне агентство і пожежний департамент Сан-Франциско подавали офіційні заяви регуляторам штату зі скаргою на те, що обидві компанії «не розкривають точну кількість несподіваних зупинок чи інших інцидентів, які стали на заваді руху екстрених служб». 

Наприкінці зборів Вогт та інші директори намагалися випромінювати впевненість у світлому майбутньому компанії:

«Попереду на нас чекають складні кілька тижнів, – сказав Вогт, повідомивши, що зустріч із радою директорів GM відбудеться наступного тижня. – Негативного висвітлення у ЗМІ та прискіпливої уваги до нас не уникнути, і знадобиться час, щоб люди зрозуміли серйозність наших намірів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні