Категорія
Інновації
Дата

Гонка з ChatGPT. Найдорожча українська IT-компанія Grammarly звільнила понад 20% команди. Чи вбивають бізнес-модель стартапу чатботи, що вміють писати без помилок

Максим Литвин та Олексій Шевченко, засновники Grammarly /Колаж Анна Наконечна

Статки засновників Grammarly Макса Литвина та Олександра Шевченка рейтинг Forbes Real-Time оцінює у $2,2 млрд в кожного Фото Колаж Анна Наконечна

Український стартап Grammarly звільнив п’яту частину свого глобального штату – понад 230 співробітників. Одна з причин – бум штучного інтелекту, що став конкурувати з сервісом Grammarly з грамотного спілкування письмовою англійською. Чи витримає компанія, що оцінюється у $13 млрд, ШІ-гонку?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Найдорожчому стартапу з українським корінням Grammarly, який допомагає користувачам писати без помилок англійською, довелося конкурувати з чатботом ChatGPT від OpenAI. «Якщо ви можете написати лист через безкоштовний ChatGPT, не знаючи англійської, то це створює конкуренцію платному продукту Grammarly», – вважає засновник ШІ-стартапу Osavul та керуючий партнер фонду Digital Future Дмитро Білаш

На початку лютого Grammarly звільнив 230 спеціалістів. Це п’ята частина від загального штату компанії. «Одним махом звільнити 21% співробітників – сильне й складне рішення», – вважає керуюча партнерка рекрутингової агенції CNA International IT Таїсія Млюзан.

У Grammarly запевняють, що скорочення не пов’язані з оптимізацією витрат – бізнес залишається прибутковим і продовжує зростати. Виторг компанії у 2023 році виріс на 24% – до $125 млн, йдеться у даних Dealroom. Проте динаміка росту впала на майже 10 відсоткових пунктів порівняно з 2022-м.

Grammarly – перший український єдиноріг. У 2009 році компанію заснували у Києві Максим ЛитвинОлексій Шевченко та Дмитро Лідер. Після раунду на $200 млн у 2021-му оцінка стартапу зросла до $13 млрд. Завдяки цьому статки Литвина та Шевченка тоді оцінювались у $4 млрд для кожного, що вивело підприємців на друге-третє місця у списку найбагатших українців за версією Forbes Ukraine. Зараз рейтинг Forbes Real-Time оцінює їх у $2,2 млрд у кожного.

Звільнення у технологічному секторі – світовий тренд, який пов’язаний із падінням продажів після рекордних пандемійних часів. Лише американські компанії у 2023 році скоротили 191 000 працівників, свідчить дослідження Crunchbase.

Додатковий виклик для Grammarly – витримати перегони зі штучним інтелектом. «Поглиблюючи інвестиції у ШІ, компанії потрібна інша комбінація здібностей та компетенцій», – йдеться у письмовій відповіді. Ще одна причина звільнень – необхідність мати певних спеціалістів в іншій локації, пояснюють у пресслужбі.

Як компанія намагається витримати конкуренцію на розбурханому ШІ-ринку?

Деталі звільнень у Grammarly

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні