Категорія
Інновації
Дата

Котики для ресторанів. monobank готує реліз окремого додатка Expirenza для відвідувачів ресторанів. Навіщо необанку ще один застосунок?

Mono /колаж Анастасія Левицька

Mono Фото колаж Анастасія Левицька

Найбільший необанк monobank розробляє додаток на базі QR-сервісу Expirenza. Forbes отримав доступ до бета-версії застосунку. Які функції в ньому будуть і навіщо це monobank 

1 млн користувачів протягом двох років – таку ціль озвучує співзасновник monobank Олег Гороховський для майбутнього додатка Expirenza. «У перспективі це буде середовище для українців, де буде все, що стосується їжі в ресторанах», – зазначає він. 

У 2021 році необанк придбав Expirenza, щоб заробляти на комісії з еквайрингу. Навіщо найбільший український необанк, у якого вже понад 7,7 млн активних карток, створює додаток для відвідувачів ресторанів? 

Функціонал

Expirenza – це платформа, що дає змогу ресторанам вводити оплату, перегляд меню та систему відгуків за QR-кодом. До сервісу підключено 1373 ресторани. У середньому через нього проходить оплат на близько 600 млн грн на місяць, каже Гороховський. З кожної з оплат банк отримує 1,3% еквайрингової комісії. При цьому 52% оплат йде з карток mono, і за ці операції банк не сплачує комісію інтерчейндж.

Тепер monobank вирішив зробити з Expirenza окремий додаток і розширити його функціонал. «Це своєрідна платформа, яка поєднає все навколо їжі. Глибина цієї теми безмежна», – говорить Гороховський. Forbes отримав доступ до додатка на стадії тестування. Що в ньому вже є?

Там можна переглянути найближчі до користувача ресторани, в яких доступна оплата через Expіrenza. У застосунку можна додати картку будь-якого банку. Також є опція сформувати «їжлисти» – список улюблених страв, якими можна буде ділитися з друзями (у тестовій версії вони приватні). Також у розробці функція «пригостити знайомого».

Найбільшу ставку Гороховський робить на рейтинги. Користувачі ставитимуть оцінку стравам у ресторанах, на базі яких будуть формуватися рейтинги. «Додаток показуватиме, в якому закладі найсмачніший борщ у Києві чи найкращі галушки у Полтаві», – каже Гороховський. У першій версії, яку планують запустити до березня 2024 року, такої функції ще не буде. 

«Ми розуміємо, що цей застосунок не для всіх. Він буде корисним для тих, хто регулярно ходить у ресторани, і їм це подобається», – сказав співзасновник monobank Михайло Рогальський DOU. Інвестиції в розробку Гороховський не рахує, але на розробку застосунку пішло 7832 години роботи, а на дизайн – 424 години, каже він.

Котики для ресторанів. monobank готує реліз окремого додатка Expirenza для відвідувачів ресторанів. Навіщо необанку ще один застосунок? /Фото 1
Котики для ресторанів. monobank готує реліз окремого додатка Expirenza для відвідувачів ресторанів. Навіщо необанку ще один застосунок? /Фото 2
Котики для ресторанів. monobank готує реліз окремого додатка Expirenza для відвідувачів ресторанів. Навіщо необанку ще один застосунок? /Фото 3
Котики для ресторанів. monobank готує реліз окремого додатка Expirenza для відвідувачів ресторанів. Навіщо необанку ще один застосунок? /Фото 4
Попередній слайд
Наступний слайд

Навіщо monobank ще один додаток

Приросту оплат через Expirenza після запуску окремого додатка Гороховський не очікує. Проте опосередковано це може збільшити кількість клієнтів monobank, вважає CMO необанку Sportbank Геннадій Васильєв. «Сервіс брендований, тому це буде елементом лояльності для поточних клієнтів та додатковою точкою контакту з брендом», – переконаний він. 

Запуск окремого додатка з «їжлистами» та рейтингами страв – можливість закріпити за собою позиції на ринку оплат через QR-код, вважає співзасновник QR-сервісу Choice Володимир Оляницький. 

50% відвідувачів ресторанів платять через класичні POS-термінали, ще 30–40% – готівкою, решта 10–20% – через QR-код, каже ресторатор Дмитро Борисов. Невдовзі конкуренцію monobank на цьому ринку може скласти великий держбанк, писав Forbes у вересні цього року. 

Проте monobank планує розвивати Expirenza як окремий продукт. «Ми робимо це, щоб робити цілісний клієнтський досвід», – зазначає Гороховський. Це не перші кроки monobank на ресторанному ринку – у вересні необанк купив сервіс із бронювання столиків TakeUsEat.

Крім комісії за еквайринг, додаткової монетизації Expirenza поки не буде. Хіба що сервіс почне робити для закладів «останню милю» – приводити клієнтів, які не збиралися йти до закладу, каже Гороховський. Один зі способів це робити – запуск доставки. 

Що стоїть на заваді? «Ось ти замовляєш в Expirenza суп і котлети, а вони приїжджають холодні. Клієнт вважатиме, що це наш застосунок натупив і скаржитиметься саме на нас», – говорив Рогальський DOU. Проте Гороховський припускає, що протягом наступного року доставка таки може з’явитися в додатку.

«monobank може монетизувати додаток Expіrenza, якщо перетворить його на агрегатор або маркетплейс, що буде приводити користувачів у ресторани, пропонуючи їм знижки», – каже Борисов. 

За його оцінкою, ресторани відвідують кілька мільйонів людей пару разів на рік. Оцінка засновниці компанії «Ресторанний консалтинг» Ольги Насонової більш оптимістична – у середньому 8 млн людей щомісяця ходять по ресторанах та кафе. «Середня частота відвідувань – раз на тиждень, у Києві, Львові та Дніпрі – двічі на тиждень», – додає вона. 

Цікава ідея, але вона потребує тестування серед людей, говорить Борисов. «Враховуючи те, що гастроіндустрія в Україні дуже прокачана, то такий додаток має сподобатися користувачам», – вважає Оляницький. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні