Категорія
Гроші
Дата

monobank купує сервіс із бронювання столиків та розширює вплив на ресторанний ринок. Але невдовзі у нього може зʼявитися великий конкурент. Як банки заробляють на оплаті через QR-коди

monobank купує сервіс із бронювання столиків та розширює вплив на ресторанний ринок. Але невдовзі у нього може зʼявитися великий конкурент. Як банки заробляють на оплаті через QR-коди /Shutterstock/фото з особистого архіву/сайт monobank/Колаж Олександра Карасьова

Shutterstock/фото з особистого архіву/сайт monobank/Колаж Олександра Карасьова

monobank придбав сервіс із бронювання столиків у ресторанах TakeUsEat, який доповнить ресторанну інфраструктуру проєкту. Вже невдовзі mono очікує на навалу конкурентів у цьому сегменті. Скільки зможуть заробити банки на новому ринку ресторанних безготівкових платежів?

У понеділок, 18 вересня, фінтехпроєкт monobank оголосив про купівлю сервісу з бронювання столиків TakeUsEat, що має доповнити його ресторанну інфраструктуру: з осені 2021-го вона включає платежі за QR-кодом Expirenza.

Конкуренція за безготівкові платежі у ресторанах та кафе невдовзі може посилитися. До кінця року на цей ринок планує вийти і один з державних банків. Про це повідомило троє топменеджерів, які попросили не вказувати у статті їхні прізвища, назви банку та інші деталі проєкту через бізнесову сенситивність інформації.

Чому банкам цікаво працювати з ресторанами та як вони на цьому заробляють?

Що таке TakeUsEat, скільки він може коштувати та навіщо це monobank

«Коли ми вперше дізналися про TakeUsEat, вони тільки-но запустили продукт та мали близько 25 підключених ресторанів, – каже співзасновник monobank Михайло Рогальський. – Нам сподобалася саме команда: у складі трьох-чотирьох людей вони змогли зробити дуже крутий продукт».

TakeUsEat – це сервіс для бронювання столиків, який у 2020-му заснували Олександр Леськів, Наталя Шкаровська, Серафима Лопухіна та Ольга Кірдяєва. «Він стане частиною expirenza by mono, яка дає ресторанам один QR на меню, оплату, чайові, відгуки та оцінки», – зазначив, коментуючи угоду з TakeUsEat у Facebook, інший співзасновник mono Олег Гороховський. Тепер, за його словами, гості отримають зручне бронювання столиків, а ресторани – більше корисної аналітики.

Антон Забєльський для Forbes Україна

Олег Гороховський Фото Антон Забєльський для Forbes Україна

TakeUsEat працює за моделлю підписки, яка коштує приблизно 2000 грн на місяць. mono не планує відмовлятися від цього підходу, уточнює Рогальський.

Сторони не розкривають фінансові деталі угоди. Скільки mono міг заплатити за стартап?

Директор інвестиційно-банківського департаменту Concorde Capital Ігор Сотник оцінює проєкт у $300 000–$500 000. Він виходить з припущень, що у звʼязку з війною в Україні діє близько 10 000 ресторанів та барів, а цільова частка ринку для послуг TakeUsEat 5–10% (або 500–1000 закладів).

Враховуючи чек TakeUsEat з одного закладу у 1250–2250 грн, виторг компанії, за розрахунками Сотника, може сягати 10,5–21 млн грн на рік. «Логіка транзакції – додати послугу з бронювання столиків в екосистему послуг для ресторанів, яку створює mono», – вважає він.

Глобальний ринок QR-платежів у 2020-му, за даними американської дослідницької компанії Allied Market Research, перевищив $8 млрд і може зрости до $35 млрд у 2030-му. У США подібні до TakeUsEat компанії оцінюються з мультиплікатором у 4–5 виторгу, більш «дорослі» корпорації у секторі доставки їжі – у 2,5–3,5 виторгу, каже директор з інвестицій Capital Times Артем Щербина. Якщо йдеться про бізнес, що зростає, дисконт у звʼязку з війною в Україні не застосовується, каже він. «Але ми не знаємо, чи генерує стартап реальний виторг, тому, можливо, йдеться про інвестицію на ангельській стадії», – уточнює Щербина.

Скільки грошей «лежить» під QR-кодами у ресторанах

monobank вийшов на ринок платежів у сегменті HoReCa восени 2021-го, придбавши сервіс відгуків, електронного меню та безготівкових чайових через QR-код Expirenza. Його у 2019-му заснували Олександр Гудков (фаундер GUDfood) і Михайло Селецький. 

Відтоді до сервісу expirenza by mono, за даними Рогальського, підʼєднано 1100 закладів. Щомісяця до сервісу додається 50–70 ресторанів.

Як банк на цьому заробляє? Як і у випадку з POS-терміналами, заклад сплачує банку, що обслуговує сервіс платежів через QR, стандартну комісію з кожної транзакції – в середньому це 1,3%, розповідає топменеджер одного з банків – конкурентів mono, що вивчав цей ринок (він попросив не вказувати його імені у цій статті через сенситивність теми). Подвійний інтерес банку – якщо оплата здійснюється карткою тієї ж фінустанови, яка обробляє платіж: у такому разі він економить також на комісіях interchange.

Спосіб, як стимулювати ресторани користуватися для оплати більше QR-кодом, ніж POS-терміналом чи готівкою, – кешбек закладу, який можна спрямувати на додаткову винагороду офіціантам, додає співрозмовник з установи – конкурента mono. «У нас були програми стимулювання офіціантів на самому початку запуску продукту, – підтверджує Рогальський. – Але ми дуже швидко зрозуміли, що перехід на таку оплату збільшує чайові в середньому на 40%, тож потреби в додатковому стимулюванні немає».

monobank купує сервіс із бронювання столиків та розширює вплив на ресторанний ринок. Але невдовзі у нього може зʼявитися великий конкурент. Як банки заробляють на оплаті через QR-коди /Фото 1

Михайло Рогальський

Про які обсяги йдеться? Один ресторан у хорошому, «прохідному», місці у центрі Києва на 100 місць може генерувати приблизно 2,5–3 млн грн виторгу на місяць, каже директорка компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. Еквайринг (обробка безготівкових платежів), за її підрахунками, коштує закладам приблизно 1–1,5% від обороту. У найсучасніших ресторанах безготівково відбувається близько 90% оплат, уточнює Насонова.

Хто міг би скласти конкуренцію monobank у ресторанному сегменті?

За даними НБУ на 1 серпня 2023-го, найбільші мережі торговельних POS-терміналів мали державні ПриватБанк та Ощадбанк – 257 053 та 69 190 штук відповідно. На третьому місці – Райффайзен Банк (29 058). Далі з великим відставанням ідуть Сенс Банк (8890), Укрсиббанк та ПУМБ (обидва – близько 8000 терміналів).

Потенційний суперник expirenza by mono серед QR-сервісів, що працюють з ресторанами, – компанія Choice, яка з 2020-го займається розробкою QR-меню та, працюючи на різних ринках, станом на кінець 2021-го залучила €700 000 інвестицій. Співзасновник сервісу Володимир Оляницький зазначив, що поки рано говорити про можливе партнерство його компанії з українськими банками.

Що про конкурентів думають у mono? «З Choice у нас різні бізнес-моделі, які можуть уживатися на одному ринку, – каже Рогальський. – Умовно кажучи, якщо вони – бекенд для ресторану, то ми – фронтенд».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні