Категорія
Новини
Дата

Засновники monobank закривають проєкт Koto у Великій Британії. У нього було інвестовано ₤14 млн

Засновники monobank прийняли рішення до кінця 2023 року закрити проєкт Koto (зараз – The Credit Thing) у Великій Британії. Він не зміг вийти на заплановані показники, повідомив співзасновник monobank Михайло Рогальський в інтервʼю DOU

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Рогальського, проєкт Koto запустився навесні 2021-го, але через півроку стало зрозуміло, що продукт змодельовано неправильно. 
  • «Ми фокусувалися на розстрочці, вийшло так, що клієнти користувалися кредитами дешевше, ніж ставка, яку ми заявляли», – пояснив він.
  • Рогальський розповів, що на отримання ліцензії пішло два роки замість очікуваних шести місяців.
  • Він зазначив, що проєкт отримав ліцензії на відкриття рахунків та видачу кредитів, але не міг використовувати кошти клієнтів на кредитування. 
  • «Почався COVID. Громадяни отримали допомогу від держави, їхні витрати зменшилися, тому вони стали погашати старі кредити замість того, щоб брати нові. До того ж регулятор випустив вимогу, за якою кредитори не могли нараховувати відсотки чи намагатися стягнути кредит, який не обслуговується», – розповів Рогальський.
  • Крім того, місцева компанія Koyo Loans мала претензії через схожість назв. «Юристи сказали, що ймовірність програти справу 60%, тому ми перейменувалися у The Credit Thing та переформатували проєкт у кредитні картки у смартфоні», – сказав Рогальський.
  • «Усе пішло добре, але сталося 24 лютого. Ми мали навесні підіймати раунд. Коли ти будуєш кредитний бізнес, тобі потрібно значно більше коштів, ніж звичайному стартапу. Ми розігналися до 1 млн фунтів видачі кредитів на місяць. Ми не підняли раунд навесні», – пояснив він.
  • Рогальський розповів, що проєкт намагалися перевести на B2B-модель, але невдало. Заразі The Credit Thing перебуває в процесі ліквідації, із січня його картки стануть неактивними, зазначив фінансист.

Контекст

Проєкт Koto у Великій Британії було запущено на початку 2020 року. Серед співзасновників Koto – колишній міністр і співзасновник monobank Дмитро Дубілет, а також нинішні власники українського monobank Олег Гороховський та Михайло Рогальський.

На початку року Гороховський розповів, що загалом у проєкт Koto було інвестовано близько ₤14 млн. «Це наші гроші з Михайлом Рогальським, плюс ми залучали кілька раундів інвестицій», – сказав він.

Гороховський заявляв, що при правильному управлінні цей «горщик» здатний варити самостійно. «Поки що ми не маємо можливості дійти до таких обсягів, тому перевели проєкт у дебетний режим», – повідомив Гороховський. Він зауважив, що Koto згодом може стати частиною польського проєкту stereo. «Якщо stereo… Точніше «коли» stereo злетить у Польщі, ми зробимо Koto/The Credit Thing його частиною. Ліцензія на кредитування – це дуже хороша підмога.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні