Ображений колишній. Чому Ілон Маск змінював своє ставлення до штучного інтелекту. Огляд WSJ /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

Ображений колишній. Чому Ілон Маск змінював своє ставлення до штучного інтелекту. Огляд WSJ

Колаж Анна Наконечна

Власник низки передових компаній світу Ілон Маск останні 10 років намагався очолити розробку штучного інтелекту, але конкуренти та екссоюзники випереджали його. Видання Wall Street Journal поговорило з інсайдерами індустрії, які були свідками розвитку Маска у сфері розробок ШІ, щоб прослідкувати зміни ставлення підприємця до революційної технології

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ілон Маск і X.AI

Після успіху ChatGPT від компанії OpenAI Ілон Маск заявив, що чатбот зловживає політкоректністю та застеріг, що ШІ може стати надто могутнім й вирватися з-під людського контролю.

Тому свій майбутній чатбот він назвав TruthGPT (truth з англ. – правда). У його основі він планує використати ШІ-модель, яка шукатиме правду, а одного дня зрозуміє всесвіт. Для розробки проєкту 9 березня Маск заснував компанію X.AI.

У стартапу поки немає конкретного бачення та повноцінної команди. До всього Маск планує залучати інвестиції під проєкт, відмічають знайомі з ситуацією люди.

За кілька тижнів після заснування X.AI Маск підписав листа, яким закликає на шість місяців зупинити розробку потужніших за GPT-4 ШІ-моделей. Текст листа склала організація Future of Life Institute, ціль якої – убезпечувати революційні технології від ризиків. Маск – її найбільший донор.

У Маска дві протилежні думки щодо ШІ: людям не можна довірити контроль над технологією й технологія в будь-якому разі розвиватиметься, але це повинно відбуватися відповідно до його власного бачення, зазначають експерти.

«ШІ змушує мене нервувати, – відмічав Маск. – Це небезпечна технологія, і боюся, що я доклав руку до прискорення її розвитку».

Згідно з деякими повідомленнями, він найняв Ігоря Бабушкіна, старшого науковця DeepMind, ШІ-лабораторії Google, щоб той очолив розробки в X.AI. Маск також закупив потужні чипи, схожі на ті, які використовували для розробки ChatGPT.

Він намагається переманити таланти з провідних лабораторій та університетів у свій стартап, зазначають інсайдери. Але дехто відмовляється після того, що підприємець зробив із Twitter.

Ілон Маск і DeepMind

Перші спроби зі штучним інтелектом у Маска були у 2010-му, коли він інвестував у DeepMind. За його словами, він вклав гроші, щоб моніторити дослідження ШІ, а не заради прибутків.

Наприкінці 2013-го він нібито намагався викупити DeepMind, щоб самому спрямовувати дослідження. У цій битві його обійшов Google, а Маск згодом сказав, що тодішній гендиректор Google Ларрі Пейдж не вартий довіри у питанні розробки ШІ.

Маск із Пейджем були близькими друзями й часто говорили про безпеку ШІ, відмітив засновник Tesla в одному з інтервʼю. За його словами, Пейдж хотів якомога швидше створити «цифрового бога», а Маска назвав «видовим дискримінатором», коли той казав про необхідність розробляти технологію, яка захищатиме людство.

Про намір Маска купити DeepMind раніше не повідомлялося, а знайомі з цим питанням люди кажуть, що його інтерес був неформальним і не був офіційно представлений раді лабораторії.

Ілон Маск й OpenAI

За два роки Маск стає співзасновником OpenAI разом із Семом Альтманом та іншими інвесторами. Компанія мала бути неприбутковим антиподом Google, метою якого була безпечніша й більш відкрита розробка технології ШІ.

Від самого початку роботи Маск встановив агресивний таймлайн для OpenAI, розповідають інсайдери. Він переймався тим, щоб відсутність швидкого прориву не зіпсувала довіру до компанії.

Сем Альтман, співзасновник і гендиректор OpenAI /Getty Images

Сем Альтман, співзасновник і гендиректор OpenAI Фото Getty Images

У вересні 2017-го Маск сказав своєму брату Кімбаллу, що OpenAI й Neuralink варті більшої уваги.

Згодом Маска почав обурювати повільний прогрес, він хотів взяти на себе більший контроль у компанії, в якій тоді ще не було гендиректора чи чіткої структури управління, повідомлялося у WSJ.

Маск конфліктував з Альтманом, який хотів створити прибуткове відгалуження OpenAI, щоб залучати гроші від інвесторів.

Зрештою, Маск пішов з OpenAI. У березні він твітнув, що пожертвував компанії близько $100 млн, хоча знайомі з пожертвами OpenAI люди стверджують, що насправді він віддав менш як $50 млн.

Ображений колишній

Маск зосередився на розвитку штучного інтелекту в Tesla, де у нього були успіхи з застосуванням технології у системі автопілота для автомобілей. Втім, його план вивести на вулиці міст роботаксі у 2020-му не вдався, бо регулятори постійно знаходять проблеми у системі безпілотного керування.

Маск все більше почав публічно критикувати OpenAI після виходу ChatGPT минулої осені. Він назвав її «зацикленою на прибутках компанією», яку контролює Microsoft. «Не цього я хотів [коли засновував її]», – написав Маск.

На початку 2023-го підприємець написав Альтману про те, що засновує власну компанію з розробки ШІ. Альтман побажав йому успіхів, але сказав, що не розуміє, як нова лабораторія зменшує Маскове занепокоєння розвитком ШІ.

Не обійшлося й без спроб з боку Маска поставити палиці у колеса революційної компанії.

«Щойно дізнався, що в OpenAI був доступ до даних Twitter для тренування ШІ, – написав Маск у грудні минулого року, за кілька тижнів після премʼєри чатбота. – Я призупинив цей доступ наразі».

Але наближені до OpenAI люди розповіли, що компанія не використовувала дані соцмережі для тренування своїх моделей.

За кілька днів після цього повідомлення Маск приїхав у штаб-квартиру OpenAI на запрошення Альтмана. Співробітники компанії розповіли, що підприємці поговорили на різні теми, зокрема про рішення Twitter. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні