Ілон Маск планує створити конкурента ChatGPT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ілон Маск планує створити конкурента ChatGPT

Getty Images

Мільярдер Ілон Маск хоче створити конкурента сервісу штучного інтелекту ChatGPT, пише Bloomberg. Він підтвердив, що має плани створити «третій варіант» у гонці ШІ між OpenAI, яка підтримується Microsoft, і компаніями Google і DeepMind, що належать Alphabet Inc.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Глава Tesla Inc. і власник Twitter підтвердив, що має намір взяти участь у гонці за ШІ, розвʼязаною OpenAI. 
  • Вважаючи Microsoft і Google «двома важкоатлетами», які наразі лідирують, Маск запропонував «створити третій варіант». Він не повідомив подробиць про сучасну систему штучного інтелекту, яку він хотів би створити.
  • У березні Маск зареєстрував нову компанію зі штучного інтелекту під назвою X.AI у штаті Невада, згідно з документами штату. У тому ж місяці він також підписав відкритий лист разом із сотнями інших технічних світил, закликаючи до шестимісячної паузи у розробці та навчанні передових моделей ШІ. Маск активно критикував інші компанії, які займаються штучним інтелектом, зокрема OpenAI, у створенні якої він брав участь.
  • Нова компанія, що займається штучним інтелектом, може бути частиною його планів створення універсального додатка під назвою X. 
  • Маск обʼєднав Twitter з компанією X Corp. та в іншому недавньому інтервʼю закликав «стежити за оновленнями», щоб дізнатися більше про це. 
  • Він також сказав, що стурбований тим, що чат-боти стали надто політкоректними, і його компанія, яка займається штучним інтелектом, зосередиться на правді і спробує «зрозуміти природу Всесвіту».

Контекст

Наприкінці листопада 2022 року OpenAI – американська лабораторія ШІ, серед співвласників якої Ілон Маск, представила свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. 

Уже за тиждень ChatGPT мав понад 1 млн користувачів. І в OpenAI планують лише нарощувати темп – у 2023 році в компанії очікують до $200 млн доходу, а вже за рік – $1 млрд.

У лютому Маск звернувся до дослідників штучного інтелекту з пропозицією створити нову дослідницьку лабораторію для розробки альтернативи ChatGPT, чат-боту, створеного стартапом OpenAI, писало видання The Information із посиланням на джерела. Щоб очолити цю роботу, Маск найняв Ігоря Бабушкіна, дослідника, який нещодавно покинув підрозділ Alphabet DeepMind AI та спеціалізується на моделях машинного навчання, що використовуються в чат-ботах, таких як ChatGPT.

Згодом Маск і група експертів зі штучного інтелекту та керівників галузі закликали до шестимісячної паузи у розробці систем, більш потужних, ніж нещодавно запущений OpenAI GPT-4, у відкритому листі з посиланням на потенційні ризики для суспільства та людства, пише Reuters.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні