Категорія
Новини
Дата

ЄС виділить €20 млн на фінансування українських стартапів. 200 компаній зможуть отримати по €60 000

Європейська комісія виділить фінансування розміром €20 млн на підтримку української інноваційної спільноти. Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Нова ініціатива підтримає щонайменше 200 українських глибокотехнологічних стартапів на суму до €60 000 кожен. Окрім того, Європейська інноваційна рада (EIC) запропонує нефінансову підтримку: бізнес-консультації та пошук партнерів.
  • Це підвищить спроможність українських інноваторів взаємодіяти з європейською інноваційною екосистемою, виходити на нові ринки та отримувати переваги від європейських інструментів фінансування, ідеться в релізі.
  • «Країна має яскраву стартап-сцену та великий потенціал для інноваційного бізнесу. Дуже важливо зберегти цю економічну спроможність і дати можливість українським технологічним інноваторам розвиватися та інтегруватися в європейську інноваційну екосистему. Ми хочемо, щоб вони розширили свою діяльність на європейські ринки та за їх межі», – цитується президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
  • Підтримка в розмірі €20 млн буде виплачена через конкурс пропозицій для загальноєвропейської мережі асоціацій стартапів, які підтримують українські зацікавлені сторони в галузі інновацій. EIC може фінансувати стартапи на суму до €17,5 млн у вигляді ґрантів та інвестицій в акціонерний капітал, а також може залучати подальші приватні інвестиції, що втричі перевищують суму, інвестовану державними фондами.
  • Також Україна братиме участь у програмах Horizon Europe та Євратом без фінансового внеску протягом 2021-го та 2022-го років.

Контекст

Українські стартапи у 2021 році залучили рекордні $832 млн інвестицій. З початком повномасштабної війни 99% стартапів потребують фінансової підтримки, свідчить березневе опитування Українського фонду стартапів (USF).

Google запустив фонд на $5 млн, яким керуватиме польський акселератор Huge Thing. У планах – профінансувати 50 українських стартапів до кінця 2022 року. Витратити гроші можна буде на відновлення постраждалого від війни бізнесу та нові продукти, актуальні під час бойових дій. 31 травня фонд Ukraine Support Fund від Google профінансував 17 українських стартапів. 

Серійний IT-підприємець Денис Довгополий за підтримки UCU Business School і Українського католицького університету запустив ґрантовий фонд для українських стартапів. Розмір фонду сягатиме $1,5–2 млн, проте він планує залучити ще $5–10 млн. На старті українським стартапам даватимуть по $50 000.

Перші ґранти отримають шість стартапів, проте Довгополий зазначив, що планують дати кошти 20–30 стартапам. Один із головних критеріїв, щоб отримати ґрант, – 70% команди має знаходитися в Україні. Також стартап повинен мати готовий продукт, що вже приносить гроші.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні