Продавати Пентагону. 16 cвітових компаній, які можуть вкласти гроші в український military-tech /пресслужба Мінцифри
Категорія
Інновації
Дата

Продавати Пентагону. 16 cвітових компаній, які можуть вкласти гроші в український military-tech

пресслужба Мінцифри

Як командам українських military-tech стартапів скористатись можливостями для фінансування, які зараз з’являються в Україні та вже давно є за кордоном.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Волонтери почали розробляти військові IT-продукти ще з 2014 року. Зараз в Україні працює не лише додаток для сповіщення про тривоги, а й ПЗ для ЗСУ, військова техніка і зброя, що виготовлені стартапами.

Війна потребує технологій. Інтернет, який існує в сучасному вигляді, з’явився з одного із замовлень Міноборони США. Для українських військових стартапів зараз є можливість стати помітними в світі. 

Український ВПК: не лише велика промисловість, а й стартапи 

Військові стартапи можна розділити на дві групи: 

  • хардверні, наприклад, дрони, антидронові рушниці, тактичні навушники, системи зв’язку тощо; 
  • софтверні: системи управління полем бою, ПЗ для артилеристів, тренувальні модулі, системи кібербезпеки та інше. 

За вісім минулих років ЗСУ почали використовувати українські програми для управління військами та артилерією: «Кропива», ArtOS, «Арта». 

На перемогу працює українська антидронова рушниця, розроблена Kvertus Technology. Дрони українських виробників – PUNISHER, «Лелека», «Фурія», «Валькірія» та інші — на війні з 2014 року. 

Електробайки ELEEK та Delfast, захисний костюм для вибухотехніків від Velmet, потужні павербанки Atmosphere, чат для військових MilChat. Навіть систему ситуаційної обізнаності Delta розробили волонтери – і вона сумісна з аналогічними системами НАТО. 

Українські команди роблять різноманітні продукти та можуть бути цікавими інвесторам. 

Продавати Пентагону. 16 cвітових компаній, які можуть вкласти гроші в український military-tech /Фото 1

Крім донатів: хто інвестує в military-tech в Україні

Для України стартапи в military-tech будуть пріоритетними в найближчі роки. Їхнє фінансування перейде з режиму фандрайзингу в традиційний для стартапів режим. 

Проте зараз інвесторів у такі проєкти всередині України знайти складно. А ті, хто інвестують, воліють про це не говорити. 

Ukrainian Startup Fund надає ґранти до $35 000 на проєкти подвійного призначення. Вони можуть бути в індустріях оборони, кібербезпеки, інфраструктурної відбудови, охорони здоров’я, освіти. 

Не як опція для отримання інвестицій, але як важливий івент для індустрії – в Україні щорічно проходить National Defence Hackathon, перемога в якому дає можливість командам засвітитись і збільшує шанси на отримання інвестицій. 

Хто інвестує в military-tech у світі

Інвесторів, яких цікавлять військові технології, небагато. Але фінансування можна отримати не лише від урядових структур. Наприклад, в антидронову систему Dedrone інвестував фонд Menlo Ventures, який інвестував в Uber. 

Основні приватні компанії й урядові структури, які інвестували в military-tech (список неповний)

  • Українські стартапи може зацікавити американський Blue & Yellow Heritage Fund, створений фондом ffVC спеціально для інвестицій в українські продукти. У фонді прямо не говорять про готовність інвестувати у військові технології, але стратегічно йому це цікаво. Стартапи на ранніх стадіях зможуть отримати до $2,5 млн. 
  • Lockheed Martin Ventures – це американська військово-промислова компанія, один із найбільших у світі виробників озброєння, великий підрядник Пентагону. В портфелі 35+ компаній, деякі з напрямків: ШІ, роботи, космічні технології, сенсори, кібербезпека. 
  • Airbus Ventures – венчурний підрозділ одного з найбільших у світі виробників авіації Airbus, який також має Defence and Space division. У портфоліо 40+ проєктів, зокрема пов’язаних із безпілотниками. 
  • AEI Horizon X – спільний фонд AE Industrial Partners та Boeing. У контексті оборони концентрується, найімовірніше, на аерокосмічній галузі. 
  • Acorn Growth Companies – американська компанія, інвестує, зокрема, в бізнеси, які виробляють засоби радіоелектронної боротьби, ПЗ для армії, авіацію.
  • Seraphim Capital – для тих, чий стартап пов’язаний із космосом. У портфоліо проєкти, які будують мережу невеликих супутників, розробляють хмарні технології для дронів, виводять вантажі на орбіту, роблять знімки з орбіти в реальному часі. 
  • Razor’s Edge funds – фонд, який інвестує в стартапи, що розробляють рішення як для національної безпеки, так і для безпеки бізнесу: в захищений браузер Authentic8, ПЗ для кібербезпеки GoSecure, виробника ракетних двигунів X-Bow.
  • Shield Capital знаходиться у Сан-Франциско та цікавиться проєктами у сфері кібербезпеки, ШІ, космосу та БПЛА. В інвестпортфелі Airspace Intelligence, компанія, чиє ПЗ дає змогу розрахувати оптимальну траєкторію польоту; або Elroy Air, виробник БПЛА для доставки вантажів, у тому числі військових.
  • Andreessen Horowitz – один із найвідоміших венчурних фондів у Долині. У сфері military-tech він інвестував, зокрема, в Shield AI – виробляє ПЗ та залізо для дронів. 
  • Anduril – виробляє підводні й надводні дрони, захисні системи для збройних сил та операційну систему для військових. 

Після перемоги: як продавати Пентагону 

У США, крім мережі приватних інвесторів, діє низка урядових структур, які фінансують оборонні проєкти. Зокрема, це DARPA (Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів Пентагону), яке активно інвестує в медичні проєкти. 

Defense Innovation Unit – підрозділ Міноборони США, який залучає інновації для оборонної галузі Америки. На сайті вказано, що американську оборонку цікавлять проєкти, пов’язані зі штучним інтелектом, автономними системами, кібербезпекою, енергетикою, космосом, підвищенням ефективності людей. 

В ЄС діє European Defence Fund. Зараз фонд цікавлять проєкти в космічній індустрії, суднобудуванні, кібербезпеці, інформаційному забезпеченні військ. 

Британія також має державний фонд, який інвестує в оборонку: National Security Strategic Investment Fund. Створений спільно урядом Сполучного Королівства та British Business Bank. Інвестував у компанію, яка має мережу супутників; також на сайті вказано, що фонд працював із трьома стартапами: захищеним месенджером, сервісом для тестування навичок співробітників та сервісом, який захищає чутливі дані. 

У НАТО також є структури, які працюють зі стартапами: венчурний фонд NATO Innovation Fund, який запущено в червні 2022-го, та Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA). Фонд проінвестує в стартапи €1 млрд. А компанії, які пройдуть до DIANA, отримають доступ до його девʼяти майданчиків та 63 дослідницьких центрів у Європі та Америці. 

Реєстрація в штаті Делавер – золотий стандарт для залучення інвестицій. 

Навіть у Сполучених Штатах до 90% стартапів реєструються саме в Делавері. Законодавство штату зрозуміле й прозоре, воно захищає інвестора. Штат надає компаніям податкові пільги, тут є спеціалізований суд, який розглядає лише справи бізнесу та інші привабливі для невеликих компаній можливості. 

В якій країні краще шукати фінансування

У 2021 році обсяг венчурних інвестицій в аерокосмічні та військові стартапи сягнув $12 млрд, і з них $10 млрд припадало на США. Більшість інвесторів із добірки також знаходяться в Штатах – саме там шанси найбільші. 

Продавати Пентагону. 16 cвітових компаній, які можуть вкласти гроші в український military-tech /Фото 2

В Україні поки що немає розвиненої інфраструктури для венчурного фінансування військових проєктів. Але зараз індустрія бурхливо зростає, і найближчими роками українські інвестори будуть зацікавлені купувати українські розробки, щоб максимально залишати гроші всередині країни. 

Крім того, очевидний плюс України наразі – MVP одразу проходить перевірку на полі бою та отримує зворотний звʼязок. 

Матеріали по темі

 

 

 

 

 

 

Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні