Категорія
Новини
Дата

Російські обстріли призвели до рекордних перебоїв з інтернетом в Україні

1 хв читання

Внаслідок масштабного відключення еклектроенергії у низці регіонів України спостерігається різке падіння рівня доступу до мережі інтернет, свідчать дані міжнародного аналітичного сервісу NetBlocks, який відслідковує динаміку доступу до мережі у світі.

Ключові факти:

  • За даними NetBlocks, станом на 16:00 доступ до інтернету знизився до 35% від попередніх рівнів. Найбільші проблеми з доступом до мережі мають регіони, де було уражено найбільший відсоток енергетичної інфраструктури. 
  • Перебої також спостерігаються з мобільним звʼязком, повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров. Там де базові станції операторів зберігали працездатність, мережі були перевантажені трафіком. «Це виклик у сфері телекомунікацій, якого не бачила жодна країна», – написав він.
  • Мінцифри допомагає організувати централізоване підвезення дизельного палива для генераторів, що живлять базові станції, уточнив Федоров.
  • Аналогічні проблеми, за даними сервісу, є і в Молдові, чия енергосистема теж постраждала від російських обстрілів України. 
  • Схожа ситуація спостерігалася після ракетного удару 15 листопада. Тоді підключення та обсяги трафіку, за даними NetBlocks впали до 67% від звичайного рівня.
Російські обстріли призвели до рекордних перебоїв з інтернетом в Україні /Фото 1

Падіння трафіку в Україні. Дані: NetBlocks

Контекст:

23 листопада Росія вчергове завдала масованого ракетного удару по Україні. За інформацією заступника глави Офісу президента України Кирила Тимошенка, були влучання по об’єктах критичної інфраструктури в кількох областях. Ракетний обстріл призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних електростанцій, більшості теплових та гідроелектростанцій. Також уражені об‘єкти електропередачі.

Зокрема, мер Києва Віталій Кличко повідомив, що ворог поцілив по одному з інфраструктурних обʼєктів. Принаймні на кілька годин весь Львів та область залишился без світла, у Харкові було зупинено весь електротранспорт, по всій Одеській області також було відсутнє електропостачання.

В «Укренерго» зазначали, що у всіх регіонах відбуваються аварійні відключення з 14:45 і впродовж доби.

За даними НБУ, станом на 16:00 23 листопада працювало понад 1500 банківських відділень та 3800 банкоматів. Станом на серпень та липень відповідно, в Україні функціонувало близько 6000 відділень та 15 300 банкоматів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні