Категорія
Новини
Дата

Російські обстріли призвели до рекордних перебоїв з інтернетом в Україні

Внаслідок масштабного відключення еклектроенергії у низці регіонів України спостерігається різке падіння рівня доступу до мережі інтернет, свідчать дані міжнародного аналітичного сервісу NetBlocks, який відслідковує динаміку доступу до мережі у світі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • За даними NetBlocks, станом на 16:00 доступ до інтернету знизився до 35% від попередніх рівнів. Найбільші проблеми з доступом до мережі мають регіони, де було уражено найбільший відсоток енергетичної інфраструктури. 
  • Перебої також спостерігаються з мобільним звʼязком, повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров. Там де базові станції операторів зберігали працездатність, мережі були перевантажені трафіком. «Це виклик у сфері телекомунікацій, якого не бачила жодна країна», – написав він.
  • Мінцифри допомагає організувати централізоване підвезення дизельного палива для генераторів, що живлять базові станції, уточнив Федоров.
  • Аналогічні проблеми, за даними сервісу, є і в Молдові, чия енергосистема теж постраждала від російських обстрілів України. 
  • Схожа ситуація спостерігалася після ракетного удару 15 листопада. Тоді підключення та обсяги трафіку, за даними NetBlocks впали до 67% від звичайного рівня.
Російські обстріли призвели до рекордних перебоїв з інтернетом в Україні /Фото 1

Падіння трафіку в Україні. Дані: NetBlocks

Контекст:

23 листопада Росія вчергове завдала масованого ракетного удару по Україні. За інформацією заступника глави Офісу президента України Кирила Тимошенка, були влучання по об’єктах критичної інфраструктури в кількох областях. Ракетний обстріл призвів до тимчасового знеструмлення всіх атомних електростанцій, більшості теплових та гідроелектростанцій. Також уражені об‘єкти електропередачі.

Зокрема, мер Києва Віталій Кличко повідомив, що ворог поцілив по одному з інфраструктурних обʼєктів. Принаймні на кілька годин весь Львів та область залишился без світла, у Харкові було зупинено весь електротранспорт, по всій Одеській області також було відсутнє електропостачання.

В «Укренерго» зазначали, що у всіх регіонах відбуваються аварійні відключення з 14:45 і впродовж доби.

За даними НБУ, станом на 16:00 23 листопада працювало понад 1500 банківських відділень та 3800 банкоматів. Станом на серпень та липень відповідно, в Україні функціонувало близько 6000 відділень та 15 300 банкоматів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні