Олександр Косован /Олександр Чекменьов
Категорія
Інновації
Дата

Прийти до нього – означає прийти до кожного з нас. Як IT-підприємці України (і міністр) відреагували на обшуки в Олександра Косована

Олександр Косован Фото Олександр Чекменьов

15 лютого до власника MacPaw Олександра Косована прийшли з обшуками. У Нацполіції стверджують: на ділянці біля Канівського водосховища, яка належить MacPaw і де розташований комплекс відпочинку для співробітників компанії, вівся незаконний видобуток піску. Збитки, завдані державі – понад 12,5 млн грн. Косован певен, що це спроба чиновників заволодіти земельними ділянками MacPaw і тиснути на бізнес.

Forbes зібрав думки ІТ-підприємців України щодо обшуків у одного з найуспішніших гравців індустрії

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Олександр Конотопський, засновник і СЕО Ajax Systems

Олександр Чекменьов

Олександр Конотопський Фото Олександр Чекменьов

Чому у нас автоматники під час війни знаходяться не на війні або не борються з колаборантами, а приходять до бізнесу, який принципово залишається, і таким чином зʼясовують питання? Незрозуміло, чому ми витрачаємо такий цінний ресурс, як люди зі зброєю, на обшуки. 

У чому сенс прийти в ІТ-компанію, забирати компʼютери, тому що там є якась база відпочинку, яку вона побудувала? Це абсолютний нонсенс, у нормальних юрисдикціях це просто неможливо. Це господарське питання, це не питання приходу автоматників. 

З Олександром це дуже явний приклад, тому що він найчистіший підприємець і велика людина. А так це стандартна історія з маски-шоу, її просто потрібно закінчити системно. Олександр – публічна людина, у нього багато друзів, реакція по його кейсу буде. Автоматники не повинні ходити в офіси, якщо це не повʼязано з безпекою. 

Якщо ти ведеш бізнес в Україні, то ти маєш бути готовим до того, що зіткнешся із силовиками, і стикаєшся з ними регулярно. Це агресивне середовище, і звичайно, що це потрібно змінювати. 

Бізнесмени не мексиканські наркокартелі. У Олега Гороховського банк (monobank, – ред.), ми електроніку робимо, софт пишемо, Олександр софт пише. Ми не заробляємо на схемах. 

Ми не злякалися, від війни нікуди не їхали, залишаємось. Олександр Косован взагалі не заробляє гроші в Україні, він завтра може вивезти свою компанію, як багато хто зробив. Але через свою особисту позицію він цього не зробить, і після цього випадку не зробить, тому що він патріот. Він залишається тут не через цих покидьків, які цю історію роблять, а через хороших людей, яких тут теж багато. Я через це тут залишаюсь. 

Зрозуміло, що у силовиків багато своїх проблем, але цю історію вони повинні закінчувати, вони не можуть так продовжувати. Громадянська війна закінчилась, у нас є абсолютно зрозумілий ворог, у нас немає можливості гризти одне одного. 

Закон «Маски-шоу стоп!» давно обговорюється в різних варіаціях, і в «Дія.City» він обговорювався як частина пакету законів по «Дія.City». Відповідно, і його постійно гальмували. Але питання в тому, чому люди можуть так прийти, заблокувати роботу компанії, забрати у всіх компʼютери по справі якоїсь землі у Київській області, а їм за це нічого не буде. 

Важливо взяти цей кейс, і щоб він став поштовхом для закону про «Маски-шоу стоп!».

Джерело: коментар Forbes

Олег Гороховський, співзасновник monobank 

Антон Забєльський для Forbes Україна

Олег Гороховський Фото Антон Забєльський для Forbes Україна

Я впевнений, що у нас у країні така кількість персонажів, які у всіх на слуху і якими потрібно займатися правоохоронцям, що влаштовувати маски-шоу одному з провідних бізнесменів країни – це просто свавілля.

Це незрозуміло інвесторам, і вони дивляться на нас, як на бананову республіку. Обшуки – це нонсенс для бізнесу у Європі. Про які податкові гавані та який рейтинг doing business можна говорити. Прийти до Косована – це означає прийти до кожного з нас.

Мене запитали у коментарях: «Коли до вас прийдуть, хто заступиться за вас?». Я відповів: «Подивимося!». На жаль, не можу відповісти: «До нас не прийдуть», оскільки правила гри настільки невиписані, що рано чи пізно прийдуть до всіх. 

На обшук до Косована прийшли: Спеціалізована екологічна прокуратура, Головне слідче управління національної поліції та оперативні працівники. Три органи! На одного Косована! Це нормально взагалі?!

Джерело: коментар Forbes

Володимир Многолєтній, співзасновник Genesis

Олександр Чекменьов

Володимир Многолєтній Фото Олександр Чекменьов

Сам по собі обшук – жахлива річ. Поганий не сам обшук, а погана паралізація роботи компанії, яка виникає. Це не секрет, для чого це робиться. Зрозуміло, що в Україні з економікою відбувається. Спойлер – нічого доброго. В невелику кількість працюючих компаній приходять люди, їхнє завдання дуже просте – паралізувати роботу компанії. Історія привʼязана до землі, вона не має прямого відношення до роботи ІТ-компанії.

Саша – сама пухнаста людина, яку знають усі. Він суперпрозорий, допомагає усім. Тут історія в тому, що він просто вирішив не платити комусь хабара. І подумали, ну це ж айтівець, тому давайте його візьмемо. Таких історій я чую пристойно, але в більшості випадків люди тихо вирішують. Хтось відкуповується, хтось ще якось. Вони були і до війни у великій кількості, це шматок нашого бізнесу такий, це безумство. 

Якщо дивитися на це в ретроспективі, все одно ситуація покращується. Є певні гілки влади, Михайло Федоров, який достатньо відкрито про цю історію написав. Михайло – віце-премʼєр країни, і він, людина від влади, відкрито сказав, що це жах. Добре те, що таких речей стає менше, і я знаю, як це було в часи Януковича. Я можу сказати, що це не непроглядне пекло. 

Як це може повпливати? Одна така подія навряд чи на щось повпливає, але у нас такі події відбуваються періодично, раз на декілька місяців щось таке, але відбувається.

Я знаю, як це відбувається. Приходять люди, забирають монітори і компʼютери і кажуть, що місяць будуть шукати в цих компʼютерах речові докази. Мені сьогодні Саша сам надсилав фото, як у його кабінеті фотографують його компʼютер, явно збираються забирати в якості речового доказу. Як це впливає? Очевидно, впливає негативно. 

За що воює країна? Мені важливо, щоб через пʼять або 10 років була країна, у якої є нормальне верховенство права, базове дотримання прав людини. За це була Революція гідності, за це війна йде. Саша багато допомагає армії, і приходить якийсь правоохоронець з ухвалою суду, і все це в такому форматі приземляється. Це трохи безглуздо і не відповідає тій країні, яку б всі хотіли бачити. 

Чи вплине цей разовий кейс на інвестклімат? Мабуть, ні. Чи вплинуть 100 таких кейсів? Мабуть, так. Чи потрібно, щоб такі кейси припинились? Абсолютно точно – так. Компанії абсолютно точно не мають торкатися таких історій. 

Джерело: коментар Forbes

Кирило Бігай, співзасновник та СЕО сервісу Preply

з особистого архіву

Кирило Бігай Фото з особистого архіву

Сашко був для мене прикладом, ще до нашого знайомства, адже він будував компанію, яка вже 10 років тому була провідним технологічним продуктом України. Вже тоді про MacPaw писали провідні зарубіжні медіа, а її культура була прикладом для молодих підприємців.

З фондом SMRK Сашко інвестує в українські стартапи, серед яких був і Preply, і Ajax, і Competera. Його підтримка розвитку міста Києва, армії і України завжди вражала розмахом і віддачею.

Сашко є прикладом важкої праці, інтелекту, амбіції, скромності, щедрості і порядності. Це приклад сучасного українського підприємця і мецената, який будує майбутнє цифрової незалежної України.

Одним з основних завдань держави має бути підтримка таких людей і активна допомога в будуванні майбутнього. Найкраща держава – це та, яка зуміє побудувати і надати умови для розквіту доброго капіталізму, уособленням якого я бачу Сашка.

Джерело: Facebook

Сергій Токарєв, інвестор Reface, співзасновник венчурного фонду Roosh

з особистого архіву

Сергій Токарєв Фото з особистого архіву

Завжди вважав, що одне з основних завдань «Дія.City» – захистити технологічну галузь від необґрунтованих атак з надуманими приводами зі сторони правоохоронних органів.

Війна, загальна зміна фокуса, ще мільйони причин – поправки до КПК так і не внесено. Сьогоднішні обшуки в Олександра Косована і в MacPaw – один із результатів відсутності рішення.

Так, в IT є гроші. Часто це дуже великі гроші. І поки технологічна галузь не захищена належним чином, не припиниться і черга з тих, хто захоче припасти до цих грошей.

Обшук у визнаного світового лідера, яким є MacPaw, аж ніяк не сприяє розвитку індустрії, залученню інвесторів і побудові технологічного хабу в Україні. Навпаки, це крок назад і підвищення країнових ризиків, яких зараз і без того чимало, для всього світового ринку.

Джерело: Facebook

Іван Примаченко, засновник edtech платформи Prometheus

Прийти до нього – означає прийти до кожного з нас. Як IT-підприємці України (і міністр) відреагували на обшуки в Олександра Косована /Фото 1

Іван Примаченко

В офіс MacPaw та особистий дім його засновника Олександра Косована прийшли з обшуками. Приводом стали земельні ділянки, придбані MacPaw у період з 2016 по 2021 роки.

Сказати, що це скандал – не сказати нічого. MacPaw – одна з найвідоміших продуктових українських компаній, що досягнула великого успіху на міжнародних ринках. Знакова компанія українського IT, що завжди працювала «по білому». Зразок для наслідування.

Більше того, її засновник Олександр Косован не просто і далі живе в Україні, але й надзвичайно активно займається благодійністю, вкладаючи мільйони доларів у різноманітні проєкти: від підтримки армії до освіти. Все це робиться без гучного піару, але відомо всім, хто дотичний до теми.

В останньому рейтингу Forbes найбагатших людей країни вперше фігурують засновники IT-компаній. З роками їх має ставати все більше – новий високотехнологічний капітал витіснятиме з лідерів старий олігархічний. Фундаментальне питання для країни полягає в тому, де саме будуть жити і платити податки успішні українські IT-підприємці – в Україні чи в умовних США. І не останню роль у відповіді на це питання зіграє те, якою зараз буде реакція суспільства і держави на абсурдні обшуки в MacPaw.

Джерело: Facebook

Михайло Федоров, очільник Міністерства цифрової трансформації та віцепремʼєр

з особистого архіву

Михайло Федоров Фото з особистого архіву

Мені соромно, що деякі представники правоохоронних органів забігають в офіс та додому до власника топової продуктової компанії України. Ця компанія створила кілька успішних продуктів для девайсів Apple. Ними користуються більше 30 млн людей по всьому світу. 

Звичайно, суд повинен встановити винуватість. Але ми живемо в цивілізованому столітті. За цифровою економікою майбутнє. Не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі. Враховуючи те, що, за словами власника, він був готовий надати всі матеріали до розгляду справи. 

Подібні підходи вбивають будь-який інвестклімат країни. Тим паче, під час повномасштабної війни. 

Ми розібралися в процедурних деталях цієї справи. І впевнений, що правоохоронні органи приймуть всі необхідні управлінські рішення.

Разом з «Дія.City» ми планували приймати новий закон про «Маски-шоу стоп!». Сьогоднішній кейс довів – закон потрібен терміново. Щоб «деякі» не наступали на одні й ті самі граблі.

Джерело: виступ на івенті, приуроченому річниці запуску «Дія.City»

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні