Категорія
Життя
Дата

Історії Кузьми Скрябіна, Казимира Малевича та Флоріана Юр’єва. Дев’ять фільмів про знакових людей для української культури

4 хв читання

Кадр з фільму «Будинок «Слово»

«Будинок «Слово» – чорно-біла драма про письменників доби Розстріляного відродження, заснована на реальних подіях. Кадр з фільму «Будинок «Слово»

«Будинок «Слово», «Я, «Побєда» і Берлін», «Яремчук: Незрівнянний світ краси» – лише у 2024-му вийшли щонайменше три фільми, які описують шлях відомих письменників та співаків різних часів і епох. Якими були автори Розстріляного відродження? Чим жило покоління шістдесятників? Ким був Казимир Малевич? Відповіді – у дев’яти художніх та документальних фільмах про видатних українських творців

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

«Будинок «Слово»

Рік: 2024

Режисер: Тарас Томенко

Трейлер фільму «Будинок «Слово»

Фільм Тараса Томенка «Будинок «Слово» – чорно-біла драма про письменників доби Розстріляного відродження, заснована на реальних подіях. Стрічка розповідає про кооперативний будинок «Слово» у Харкові, який у 1927 році звели за наказом Сталіна. Туди поселили видатних українських письменників – Миколу Хвильового, Майка Йогансена, Павла Тичину, Володимира Сосюру, Михайля Семенка, Раїсу Троян та інших. 

У одній з квартир оселився молодий автор Володимир Акімов, з появою якого починають розгортатися дивні події. 

«Іван і Марта» 

Рік: 2023

Режисер: Сергій Буковський 

Трейлер фільму «Іван і Марта»

Життя літературознавця та публіциста Івана Дзюби було сповненим боротьби. Перед прем’єрою фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» він закликав глядачів підвестися на знак протесту проти арештів українських інтелектуалів. За цим слідували обшуки та арешт самого Дзюби. За дружбу з ним виключали з університету. 

У стрічці «Іван і Марта» дружина Дзюби, яка впродовж 62 років була опорою літературознавцю, літературному критику і, згодом, міністру культури України, розповідає про їхнє життя на тлі історії покоління шестидесятників.

«Я, «Побєда» і Берлін» 

Рік: 2024

Режисер: Ольга Ряшина

Трейлер фільму «Я, «Побєда» і Берлін»

Події стрічки «Я, «Побєда» і Берлін» відбуваються в 1990-ті. За сюжетом, музикант-початківець Кузьма за три дні до концерту вирушає з другом Бардом до Берліна на старій «Побєді». Він хоче обміняти раритетну автівку на шестисотий «Мерседес» у відомого колекціонера. Кузьма обіцяє своїй коханій Барбарі повернутися додому на крутій тачці, а хлопцям з гурту – обов’язково встигнути на виступ. Але усе йде шкереберть. 

Саундтреками до фільму стали 16 пісень Андрія Кузьменка у виконанні Jamala, Monatik, Тіни Кароль, O.Torvald, ТНМК, Bez Obmezhen та інших українських топартистів. 

«Малевич»  

Режисерка: Дарʼя Онищенко

Що криється за картиною «Чорний квадрат», намальованою у 1915 році художником Казимиром Малевичем? Відповідь шукає художній фільм Дар’ї Онищенко, який ще не вийшов у прокат. Про завершення зйомок і початок етапу постпродакшну команда оголосила у грудні 2022-го, пише «Укрінформ». Дата прем’єри поки невідома. 

У фільмі Малевич постає єдиним художником, який відкрито критикував та зображував тему Голодомору. За це його переслідувала радянська влада. Життя художника відтворили завдяки архівним матеріалам, документальним фотографіям, спогадам колег, учнів, друзів і родичів митця. У ролях – Віталій Ажнов, Олександр Рудинський, Олексій Горбунов, Ірма Вітовська-Ванца та Марина Кошкіна.

«Яремчук: Незрівнянний світ краси» 

Рік: 2024

Режисер: Артем Григорян

Трейлер фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси»

Документальна біографічна драма «Яремчук: Незрівнянний світ краси» показує шлях співака Назарія Яремчука: світові тури, переслідування КДБ, виступи у Чорнобилі та Афганістані. Створення стрічки ініціювала донька співака Марія Яремчук. Knife! Films, які займалися виробництвом, відомі YouTube-серіалом «Спалах» про сучасну українську культуру та фільмом «Епізоди» про українську збірну на Мундіалі

«Крізь призму його особистості відкриваємо музичну сцену 1970–80-х років», – розповідав співзасновник Knife! Films та учасник списку Forbes «30 до 30» Максим Сердюк. Робота над фільмом тривала близько трьох років, а бюджет сягнув майже $80 000. 

«Рози. Фільм Кабаре» 

Рік: 2021

Режисерка: Ірена Стеценко

Трейлер фільму «Рози. Фільм Кабаре»

Документальний трагікомічний мюзикл розповідає, як сім актрис київського театру «Дах» створюють музичний гурт Dakh Daughters. На першому сольному шоу «Рози» вони представили сучасну інтерпретацію мистецтва кабаре, яке розважає публіку серйозними темами. 

За рік після заснування гурту артистки вийшли на Майдан, щоб відстояти право жити у європейській країні. Мистецтво стає для Dakh Daughters способом осмислення подій.

«Вусатий фанк» 

Рік: 2021

Режисер: Олександр Ковш

Трейлер фільму «Вусатий фанк»

«Смерічка», «Березень», «Дзвони», «Водограй», «Мрія», «Світязь», «Жива вода» та інші музичні ансамблі у 1970-ті збирали стадіони та багатотисячні зали. Музичні колективи, покликані стати аналогами західних рок-груп, отримали назву ВІА – «вокально-інструментальні ансамблі». Цей час став золотою епохою української поп-музики, а знакове явище отримало від авторів фільму назву «вусатий фанк».

«В. Сильвестров» 

Рік: 2020

Режисер: Сергій Буковський 

Трейлер фільму «В. Сильвестров»

Режисер Сергій Буковський називає видатного українського композитора Валентина Сильвестрова «звичайним генієм». Талановитий, нестримний та вимогливий. Подейкують, що Єлизавета ІІ у приватній розмові назвала Сильвестрова одним зі своїх улюблених композиторів сучасності, йдеться на Takflix

Три частини документального фільму описують різні періоди творчості композитора – від репетицій хорових творів, які показують перфекціонізм і прискіпливість маестро, до скандального виключення зі Спілки композиторів та дитячих спогадів. Рейтинг IMDb – 8,5.

«Нескінченність за Флоріаном» 

Рік: 2022

Режисер: Олексій Радинський

Трейлер фільму «Нескінченність за Флоріаном»

Архітектор Флоріан Юр’єв відомий як автор архітектурного проєкту київської «Літаючої тарілки» на Либідській площі. Напередодні свого 90-річчя він дізнається, що держава здала її в оренду забудовнику, який планував перетворити об’єкт на вхідну групу торговельного центру Ocean Mall. Він вступає у боротьбу за спадщину модернізму.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд