Категорія
Життя
Дата

Виконавець хітів «Червона рута» і «Водограй». На великі екрани вийшов фільм про Назарія Яремчука. Чотири відгуки, які допоможуть визначитися, чи варто на нього йти

4 хв читання

«Яремчук: Незрівнянний світ краси»

Творці фільму про Яремчука називають його першою попзіркою України. Кадр із фільму надано Knife! Films

Документальна біографічна драма «Яремчук: Незрівнянний світ краси» вийшла на екрани 8 серпня. Світові тури, політичні переслідування, романтичні стосунки – Knife! Films зібрали архівні кадри та сучасні інтерв’ю, щоб розказати про першу попзірку України. Чи варто дивитися фільм і на що звернути увагу

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

«Ми в захваті від того, як всі об’єдналися довкола виходу фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси», – йдеться на Instagram-сторінці його творців Knife! Films. Перед стартом прокату продакшн оголосив про незвичну акцію: в останні вихідні перед прем’єрою ввімкнути у закладах пісні Назарія Яремчука. Спершу зголосилися понад 60 кафе, барів і ресторанів у Києві, Львові та Чернівцях. У результаті пісні Яремчука лунали у понад сотні закладів.  

Автори фільму про Яремчука називають його першою попзіркою України. Документальна біографічна драма показує шлях співака: світові тури, переслідування КДБ, виступи у Чорнобилі та Афганістані. Створення стрічки ініціювала донька співака Марія Яремчук. Knife! Films, які займалися виробництвом, відомі YouTube-серіалом «Спалах» про сучасну українську культуру та фільмом «Епізоди» про українську збірну на Мундіалі

«Крізь призму його особистості відкриваємо музичну сцену 70–80-х років», – розповідав співзасновник Knife! Films та учасник списку Forbes «30 до 30» Максим Сердюк.

Робота над фільмом тривала близько трьох років, а бюджет сягнув майже $80 000. Чим запам’ятовується фільм про Яремчука та чи варто його дивитися? Розповідають засновник креативної агенції Ігор Фінашкін, стендап-комік Антон Тимошенко, співак Володимир Дантес і ведучий Євген Янович.

Трейлер фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси»

Ігор Фінашкін, засновник і креативний директор агенції I AM IDEA

Я дуже радий, що в моїй голові на одній поличці з «Рокетменом», «Богемною Рапсодією» та іншими байопіками про відомих музикантів з’явився фільм про українську зірку. Коли дивишся «Рокетмен», думаєш: «Клас, я чув ці пісні завжди, а тепер знаю про шлях виконавця». Фільм про Яремчука досягає тієї самої мети. Але в цьому випадку йдеться ще і про людину, яка є українською душею, культурою, спадщиною.  

Мене вразило, як розкрили особистість Назарія – це не просто гарний співак, а напрочуд світла людина, яка вірила у свої ідеали. Його не зломила хвороба – він не ліг в очікуванні смерті, а вийшов на сцену. Фільм викликає багато смутку, але стільки ж і радості. У Яремчука та культури, яку він ніс, був дуже тернистий шлях. Але обидвоє його пройшли. 

Три сильні сторони фільму? Дуже якісний продакшн. Правильна драматургія. Фільм мотивує. Важливо показувати, що в Україні були і є люди, які здатні своїми переконаннями змінити все навколо. Я б хотів, щоб глядачі на секундочку задумалися: «Можливо, і я можу бути такою чи таким?». 

У фільмі все відбувається дуже динамічно, шансу відволіктися немає. Можливо, динаміка навіть надто висока, але це не скасовує все чудове у фільмі. Дуже раджу його подивитися. Крім усього, цю драму треба показувати і на шкільних уроках історії. 

«Яремчук: Незрівнянний світ краси»

Документальна біографічна драма показує шлях співака: світові тури, переслідування КДБ, виступи у Чорнобилі та Афганістані. Кадр із фільму надано Knife! Films

Антон Тимошенко, стендап-комік

Фільм про Назарія Яремчука – це красива історія про красиву людину. Декілька разів я хотів заплакати, декілька разів сміявся. У фільму чудова подача, якщо вона викликає настільки великий діапазон емоцій.

Це український фільм, на який варто піти не тому, що він український, а тому, що він якісний і дійсно цікавий.

Маємо знати історію наших митців і слухати їхні пісні. А історію Яремчука – першого українського попкумира – і поготів.

«Яремчук: Незрівнянний світ краси»

Робота над стрічкою тривала близько трьох років. Кадр із фільму надано Knife! Films

Володимир Дантес, співак

Історія Назарія Яремчука вплинула на становлення кожного артиста в Україні. Щасливий, що нарешті дочекався екранізації його шляху. Найбільше мене вразило, як український народ полюбив творчість Назарія в часи, коли не було інтернету, стримінгів і навушників. Це був величезний прорив, завдяки якому я зараз тут.

Класні архівні кадри зробили фільм по-особливому атмосферним. Було цікаво побачити друзів Назарія, послухати їхні спогади. Стільки років потому дуже милою та відкритою залишилася друга дружина співака – видно, як вона його кохала. Щоправда, мені трішки не вистачило першої дружини: хотілося б почути її спогади про Яремчука і дізнатися, чому саме вони розійшлися.

Фільм наповнений щирістю, справжніми історіями, любовʼю та повагою до головного героя – і це його сильна сторона. Були моменти, коли хотілося плакати від несправедливості. Жахлива хвороба, яка забрала життя настільки великої людини, натхненної своєю справою, викликає розпач і страх. 

«Червона рута» у виконанні Назарія Яремчука

Євген Янович, ведучий

Часто, коли не можеш скласти гарну думку про фільм, оцінюєш його категоріями «ось це було добре», «а отут мені не вистачило». Але у випадку «Яремчук: Незрівнянний світ краси» картина цілісна. Вона тримає протягом усього хронометражу. Це її головна перевага, яку не так часто зустрінеш у документальних роботах. 

Вразив вдалий сторітелінг. Нічого зайвого, все зрозуміло, на своїх місцях. Цього складно досягти, розповідаючи про постатей такого рівня.

Звісно, якісь недоліки є. Але не вважаю себе компетентним про це говорити. Фільм відбувся. Це головне.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд