Категорія
Життя
Дата

Шикарні батальні сцени та дивні режисерські рішення. «Наполеон» водночас розчарував і захопив кінокритиків. Чому його варто подивитись, розповідають продюсер, прихильник Наполеона та кіноблогер

Кадр з фільму «Наполеон» Рідлі Скотта

Байопік триває дві години 38 хвилин, режисерська версія – чотири години. Фото: кінодистриб'ютор B&H

Байопік «Наполеон» Рідлі Скотта вийшов на екрани 23 листопада та отримав суперечливі відгуки. Історична драма захопила красою і масштабністю батальних сцен, проте розчарувала драматургією. Чому стрічка варта перегляду

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Історична драма «Наполеон» Рідлі Скотта розділила кінокритиків на два табори. Пітер Бредшоу із The Guardian назвав стрічку «захопливим екшном» і поставив фільму п’ять зірок із п’яти. «Наполеон» Скотта більше нагадує шоу не пов’язаних між собою анекдотів, натомість пише кінооглядач CBC Джексон Вівер.

До дискусії долучились історики, які закидають Скотту історичну недостовірність. Наприклад, Марія Антуанетта не могла йти до гільйотини із довгим волоссям, бо перед стратою його відрізали, а Наполеон не міг бути свідком її смерті, бо тоді був на півдні Франції, каже у вірусному Tiktok-відео історик Ден Сноу. «Я зняв багато історичних фільмів, – казав Скотт журналу Total Film. – Мене завжди веселить, коли критик каже: «Цього не сталося в Єрусалимі». Я кажу: «Ти був там?». 

Трейлер фільму «Наполеон»

У стрічці перемоги французького полководця під Тулоном, Аустерліцом, Бородіно перемежовані зі сценами про його стосунки із дружиною, Жозефіною. У ролі Наполеона – оскароносний Хоакін Фенікс («Гладіатор», «Джокер»), а його коханої – Ванесса Кірбі («Місія нездійсненна 8», «Фантастична четвірка»). 

Байопік триває дві години 38 хвилин, режисерська версія – чотири години. Згодом вона вийде на Apple TV+. Саме Apple Studios займалась виробництвом фільму з бюджетом не менше $200 млн.

Як байопік «Наполеон» оцінили в Україні – розповідають кінопродюсер Олексій Гладушевський, видавець Дмитро Кириченко та кіноблогер Віталій Гордієнко.

Кадр з фільму «Наполеон» Рідлі Скотта

У ролі Наполеона – оскароносний Хоакін Фенікс («Гладіатор», «Джокер»). Фото: кінодистриб'ютор B&H

Дмитро Кириченко, видавець, засновник та власник видавництва «Брайт Букс» 

Я давно захоплююсь Наполеоном, багато про нього прочитав і очікував, що побачу на екрані героя цих книг – геніального полководця, блискучого першого консула, великого імператора. Людину, що змінила мапу Європи. Але Рідлі Скотт пішов більш романтичним і, можливо, маркетинговим шляхом, показавши його у розрізі стосунків із Жозефіною. 

Образ Наполеона, яким його малювали близькі, друзі і вороги, не дає підстав думати, що він залежав від стосунків настільки сильно, як показано в стрічці. Він вірив, що обраний долею та Богом для чогось великого. 

У його біографії був момент, коли треба було перейти мостом через річку, по іншому боку якої гатили з артилерії австрійці. Наполеон взяв шпагу і разом з усіма прорвався на той бік. Це героїчний вчинок, у ньому є сміливість і дух. А у фільмі він виглядає невпевненим, іноді нажаханим, розмовляє тремтячим голосом.

У стрічці він в першу чергу чоловік Жозефіни, і між цим – політик, генерал, перший консул та імператор. А у житті він, перш за все, був генералом та імператором. Переможцем.

Треба віддати належне Скотту за деталі, антураж, світло, атмосферу, костюми, масовку, реалізм. Акторська робота Хоакіна Фенікса та Ванесси Кірбі, режисерська та операторська робота, сценарист – все на найвищому рівні. Крім одного: Наполеон не є Наполеоном.

У фільмі його образ настільки не зачіпає, що, коли б Бонапарт був таким насправді, у Рідлі Скотта не було б причин знімати про нього кіно. Тим паче – епічне.

Олексій Гладушевський, теле- та кінопродюсер 

Фільм не визначився з жанром. Команда хотіла зробити і історичний байопік з масштабними реконструкціями боїв, і любовну історію Наполеона з Жозефіною. Але не вдалось ні те, ні інше. Я не зрозумів, чому в Наполеона з Жозефіною було таке велике кохання, і чому йому вдавалось перемагати на полях бою. 

З точки зору драматургії вийшло несподівано, бо у фільмах Рідлі Скотта вона завжди дуже грамотно побудована. Думаю, це можна буде побачити у 4-годинній режисерській версії, але не у скороченій кінотеатральній.  

Плюси? Дуже круто зняті сцени боїв. Битва на льоду – неймовірна. Добре постарались костюмери. Думаю, багатьом «Наполеон» Скотта сподобається, бо часто люди дивляться на фільми, як на видовище. Відомий герой, популярний актор, гарна гра, масштабні сцени. 

Кадр з фільму «Наполеон» Рідлі Скотта

У стрічці перемоги французького полководця під Тулоном, Аустерліцом, Бородіно перемежовані зі сценами про його стосунки із дружиною, Жозефіною. Фото: кінодистриб'ютор B&H

Віталій Гордієнко, засновник найпопулярнішого україномовного YouTube-каналу про кіно – «Загін кіноманів», актор

Стрічка намагається бути серйозною і психологічною, проте це виглядає смішно через надмірність пафосу. Це не стосується усього фільму, адже там шикарні батальні сцени, проте значна частина часу – дивні монтажні та режисерські рішення, які викликають сміх. Можливо, Рідлі Скот хотів, аби фільм був самоіронічним та трішки абсурдним. В такому разі він всіх переграв.  

Костюми, декорації, операторська робота – чистий захват. Епоха відчувається у кожному кадрі. Деталі передають атмосферу і все це складається у красивезне історичне полотно, проте часто позбавлене суті. 

Хочу дізнатись більше про історію західної Європи цього періоду, адже у фільмі вона показана рвано і місцями досить не точно (адже автор вирішив не дослухатися порад істориків). Тому феномен Наполеона доведеться досліджувати самому.  

Це дуже неоднозначний фільм, тому я раджу кожному його подивитись. Можливо, вам і зайде бачення 85-річного пана Скота на видатного французького імператора.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні