Сергій Созановський Film.ua /оброблено та доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta
Категорія
Компанії
Дата

Дмитро Фірташ покликав Сергія Созановського врятувати медіагрупу «Інтер». Навіщо це власнику успішної кінокомпанії? Бліцінтерв'ю

Сергій Созановський: «Щодо «Інтеру» я спробую бути корисним для бенефіціара, наскільки я зможу бути корисним. Виходячи з мого досвіду роботи саме з цією групою» Фото: Олександр Чекменьов Фото оброблено та доповнено за допомогою ШІ (штучного інтелекту) Photoshop Beta

Власник великої української кінокомпанії Film.ua прийняв запрошення мультимільйонера Дмитра Фірташа підняти з колін його медіагрупу «Інтер». Це вже третій похід Созановського на «Інтер». Як він планує врятувати медіагрупу, яка скочується в прірву останні роки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

14 листопада у медіагрупі «Інтер» Дмитра Фірташа сталися суттєві зміни. Наглядову раду телеканалу «Інтер» залишили Ганна Безлюдна та Мирослава Караєва. Безлюдна – старожилка каналу, яка працює на ньому з 1997 року, з 2013-го вона керувала всією Inter Media Group.

Новими членами наглядової ради стали Ігор Ярина, Сергій Коннов та Сергій Созановський. Останній – також з інтерівських старожилів. Созановський двічі був серед топів «Інтеру». У 1997–2005 роках входив до правління «Інтеру», а з 2006 по 2010 рік був головою його правління. В другий прихід Созановського канал транслював усі бої братів Кличків, переможний для «Шахтаря» фінал Ліги УЄФА та повернув до свого ефіру «Квартал 95». «З 2006 по 2008 рік медіагрупа генерувала понад $100 млн прибутку на рік», – говорив він Forbes у 2020 році.

Останні роки справи у медіагрупи Фірташа йдуть погано. Збиток «Інтеру» в 2021 році – 230 млн грн, у 2022-му – 552 млн грн, йдеться в протоколі зборів акціонерів цього року. В 2022-му Forbes писав, що у бізнесу «Інтера» серйозні проблеми – у телехолдингу скорочення, а рекламодавців можна порахувати на пальцях однієї руки. План на 2023-й – не виробляти та не купувати будь-який контент крім телемарафону «Єдині новини», йдеться в протоколі акціонерів.

У бізнеса Сергія Созановського, кінокомпанії Film.ua, справи, навпаки, йдуть добре. «Ми прибуткові», – говорив він у жовтні цього року. Цьогорічний хіт студії, мультфільм «Мавка. Лісова пісня» зібрав в українському прокаті понад 150 млн грн, у світовому – понад $17 млн. А «Перші дні», які зняла студія, – перший український серіал, премʼєра якого відбулася на Netflix.

Навіщо Созановський втретє прийшов на «Інтер» у його ненайкращі часи. Бліцінтервʼю.

Поясніть, що означає ваше входження до наглядової ради Inter Media Group?

Мене запросили до групи, бо я її колись створював. Я тільки почав дивитися документи та ситуацію з медіагрупою на сьогоднішній день. Думаю, протягом двох тижнів я з цим ознайомлюсь і тоді зможу детальніше коментувати.

Вас запросили чи ви ініціювали ідею вашого повернення на «Інтер»?

Так, мене запросили. Мені є чим займатись. Мені подобається те, чим займаюся, і я не збираюся кидати це. Я, навпаки, збираюся розвивати Film.ua та перетворювати її на дуже велику компанію.

Щодо «Інтеру» я спробую бути корисним для бенефіціара, наскільки я зможу бути корисним. Виходячи із мого досвіду роботи саме з цією групою.

Вам запропонував прийти до компанії Дмитро Фірташ?

Так.

Хто активний інвестор на «Інтері», Дмитро Фірташ? Валерій Хорошковський також інвестор.

Так, Фірташ. Хорошковський є, але він не ухвалює операційних рішень. В інвесторах ще є Світлана Плужнікова. Операційний контроль, у тому числі можливість зміни керуючих органів – це все за Фірташем.

У Сергія Льовочкіна вже немає частки в «Інтері»?

Я не знайомився детально з документами, але, наскільки я знаю із перевірених джерел, так, його справді там немає.

Яка ваша мотивація повернення на «Інтер»?

Це не йде врозріз із тим, чим я займаюся зараз. Подивимося, як виходитиме. Якихось яскравих спалахів при тому стані «Інтера», в якому він зараз, я точно не обіцяю. Це буде досить складно.

Є загальні індустріальні секрети, які допоможуть дещо покращити становище і дозволять не остаточно висадити на мілину чи не дати розбитися групі об каміння. Це програма-мінімум.

«Інтер» на сьогодні серйозно не сприймається в професійному середовищі, в рекламному середовищі, серед ОТТ-провайдерів. Він нічого не виготовляє, він нічого не купує.

Назва Inter Media Group існує, а всі елементи, які підтверджують такий статус, відсутні. Частину цих елементів у певному обсязі ми намагатимемося повернути.

Тобто ви вірите, що за такого складного становища українського телеринку є можливість зробити групу «Інтер» як мінімум не збитковою?

Як мінімум актив кудись плив. Правда, без автопілота і без команди. Думаю, якщо застосувати звичайні правила, ситуацію можна виправити.

Які звичайні правила?

Повернути довіру рекламодавцям, розпочати мінімальне виробництво, відформатувати сітки каналів, які знаходяться не в марафоні.

Що означає повернути довіру рекламодавців? З ними ніхто не комунікував?

Так. Як можна розмовляти з групою каналів, які не оновлюють закупівлі, які нічого не виробляють?

При цьому «Інтер» – бренд, який колись любили. Я не думаю, що його абсолютно забули. Як у хорошому ресторані, в який раніше ломилися натовпи відвідувачів, але потім його на якийсь період закрили або почали використовувати для інших цілей.

Тому є можливість обережно, дуже дрібними точковими діями спробувати утримати на плаву та думати над новим курсом.

Чому Дмитро Фірташ раніше не ініцював таке спасіння «Інтеру»?

Порівняно з іншими його бізнесами, це був не важливий чинник – бізнес-успішність медійного активу. До речі, це стосувалося всіх чотирьох медіагруп України.

Загальна асоціація з «Інтером» як з каналом, який просував навколоросійські наративи. Концерти на 9 травня, російські серіали. Що з цим робитимете?

Я це добре розумію. Цього (проросійських наративів. Ред.) не буде за жодних умов. Ну, принаймні, поки я маю хоч якесь відношення до цієї групи. Точніше, матиму якесь відношення до цієї групи. В мене персонально інша позиція.

Першим, що я зробив, коли там зʼявився, я зажадав відкрити головний вхід, який був заставлений та забарикадований. І наполіг на тому, щоб там зʼявився прапор України. Це національний український канал і національна українська медіагрупа.

Ви ж розумієте, що вступаєте в асоціативність із власником. Ви заходите у наглядову раду компанії Дмитра Фірташа, який має багато проблем, у тому числі кримінальну справу. Ви розумієте ризик для вашої репутації?

У мене досить непогана репутація. Я завжди був віддалений від політики, це другий важливий елемент.

Ми існуємо на ринку і не збираємося припиняти працювати з усім ринком. І якщо є якісь проблеми у пана Коломойського, це не означає, що ми не працюватимемо з каналом «1+1». Я б відділяв бенефіціара та його активи.

Видання «Детектора медіа» із посиланням на свої джерела пише, що зміна керівництва «Інтеру» свідчить про те, що канал взяла під контроль медійна команда Офісу президента.

А що брати під контроль? Сукупна частка медіагрупи «Інтер» 5%.

У цьому ж і логіка. Взяти хороший менеджмент, який виростить актив.

Навряд чи це додасть колишнього впливу. Так само можна говорити про ситуацію з «1+1». Потрібно не шукати чорну кішку там, де її немає. Це звичайне бізнесове рішення.

Ви довго ухвалювали рішення для себе?

Я обдумував, чи вистачить мене на кілька завдань. Я хлопець неспокійний, мені завжди мало і хочеться більшого. Якийсь період роздумів на цю тему був. Але він був повʼязаний із тим, чи вистачить енергії. Досвіду вистачить, знань вистачить, імені на ринку вистачить, а от енергії, ну дай Боже.

Чи плануєте змінювати команду на «Інтері»?

Найближчим часом ні. Я завжди звик працювати з тим матеріалом, який існує. І для перших кроків, мабуть, не варто робити жодних рухів.

Film.ua буде щільніше тепер працювати з «Інтером»?

Якщо це буде вигідно двом сторонам, то чому б ні? Якщо буде невигідно, то буде невигідно.

У попередній мій прихід з керуючим акціонером було досягнуто згоди, що Film.ua працює з «Інтером» тільки в тому випадку, якщо ми це погодимо.

На цей раз погоджували таке правило?

Ні, ми це не погодили, але я дотримуватимуся цього принципу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні