Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий /Колаж - Forbes Ukraine
Категорія
Життя
Дата

Міністр освіти Оксен Лісовий тепер не кандидат наук. Чи повинен він повернути державі доплати за ступінь. Розповідає юрист Михайло-Лев Сидорович

Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий Фото Колаж - Forbes Ukraine

Українських посадовців від освіти та науки продовжують ловити на плагіаті. Кабмін вигадав «лайтовий» механізм відмови від наукового ступеня, що зможе допомогти їм зберегти репутацію. Чи допоможе це залишатися чиновникам на посаді та зберегти доплати за науковий ступінь? Розповів юрист Ario Law Firm Михайло-Лев Сидорович

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ще донедавна питання плагіату в академічній спільноті України не було аж занадто гострим. Ба більше, часто воно просто ігнорувалося. Учні та студенти обмінювалися техніками списування, не підозрюючи про негативні наслідки власної участі в академічній недоброчесності. 

Медійний розголос щодо плагіату українських чиновників від освіти зіграв не останню роль в обізнаності суспільства щодо принципів академічної доброчесності. 

Апогеєм у широкому сприйнятті проблеми стало виявлення плагіату в науковій роботі ексміністра освіти та науки Сергія Шкарлета, на що активно зреагувала пасіонарна частина академічної спільноти України. 

Тому виявлення плагіату в наукових роботах новообраного міністра освіти та науки України Оксена Лісового та голови комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергія Бабака є настільки чутливим. 

Уряд не міг проігнорувати болюче питання академічної доброчесності та 19 травня 2023 року вніс зміни до постанови №1197. Документ доповнили юридичним механізмом добровільної відмови від наукового ступеня. 

Тепер кожна особа, яка здобула науковий ступінь, має право подати заяву до Міносвіти про добровільну відмову від нього. 

Внаслідок цього міністерство скасовує рішення відповідної ради та визнає диплом недійсним. Оксен Лісовий і Сергій Бабак вже скористалися таким правом та відмовилися від своїх наукових ступенів. 

Які ж юридичні наслідки скасування рішення про присудження наукового ступеня та визнання диплома недійсним. 

Чи «полетять голови»

Чи буде звільнений Оксен Лісовий із займаної посади через виявлений у його дисертації плагіат і його відмову від наукового ступеня? 

Якщо коротко – ні. 

Вимоги призначення на посаду члена Кабміну, тобто міністра (згідно ст. 7 Закону №794-VII від 27 лютого 2014 року «Про Кабінет Міністрів України»): 

  • громадянство України;
  • право голосу;
  • вища освіта;
  • володіння державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови. 

Жодних інших вимог до міністра освіти та науки ні Закон «Про Кабінет Міністрів України», ні законодавство не передбачають.  

Лісового позбавили ступеня кандидата наук, але в нього все одно залишається диплом про вищу освіту. Це дозволяє йому обіймати найвищу посаду виконавчої влади у сфері освіти та науки. 

Посади членів Кабміну належать до політичних посад, тому їх призначення чи звільнення – переважно політично зумовлені. 

Доплати за ступінь – тепер кому

Чи зобов’язана особа, яка добровільно відмовилася від наукового ступеня, повернути доплати за нього, що виплачувалися, коли він був чинний? 

Йдеться про надбавки до зарплати. 

Постанова Кабміну №1197 не дає відповіді на таке питання. 

Однак відповідні виплати здійснювались у момент, коли диплом кандидата чи доктора був дійсним. Отже, кошти отримувалися правомірно. 

Визнання диплома недійсним слід трактувати так, що ця юридична дія тягне за собою наслідки, виключно пов’язані із його недійсністю, а не можливим порушенням академічної доброчесності. 

Отже, і Оксена Лісового, і Сергія Бабака як політиків не можуть звільнити із займаних посад у зв’язку із їхніми відмовами від наукових ступенів. Вони несуть лише політичну відповідальність через виявлення в їхніх роботах ознак академічної недоброчесності. 

Судді-плагіатори: що з ними 

Значно цікавішим є питання юридичних наслідків як добровільної відмови, так і примусового позбавлення наукового ступеня суддів, призначених з-поміж науковців. 

У такому випадку суддю можуть звільнити через невідповідність займаній посаді. 

Якщо ж суддю призначили не з когорти науковців, але він мав науковий ступінь, від якого надалі відмовився, то застосувати наслідки невідповідності займаній посаді складніше. 

Але це також дозволяє звільнити його за плагіат як вчинення істотного дисциплінарного проступку, що є несумісним зі статусом судді та декларацією доброчесності судді.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні