Фото: Facebook Оксен Лісовий
Категорія
Новини
Дата

Міністр освіти Оксен Лісовий написав відмову від наукового ступеня

Фото: Facebook Оксен Лісовий

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий першим в Україні добровільно відмовився від наукового ступеня, про це він сам повідомив у соцмережах. За його словами, тепер він не кандидат наук. У березні Лісовий подав свою дисертацію на перевірку після звинувачень у плагіаті.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Уряд уже затвердив механізм добровільної відмови від наукового ступеня… На собі, власне, першим і випробовував механізм відмови. Написав відповідну заяву і від учора вже не є кандидатом наук», – повідомив Лісовий.
  • Він зазначив, що не прагне «триматися за формальні для себе статуси».
  • За словами міністра, наступним кроком у становленні нової культури академічної доброчесності має стати відповідний закон, який наразі ще доопрацьовується. 
  • «Як військову форму мають право носити лише військові, так і мати наукові ступені, на мою думку, повинні лише науковці», – пояснив Лісовий. 

Контекст

Верховна Рада на засіданні 20 березня звільнила трьох міністрів, серед них – міністра освіти і науки Сергія Шкарлета.

21 березня Верховна Рада призначила Оксена Лісового міністром освіти замість Шкарлета. За це рішення проголосували 313 народних депутатів. Оксен Лісовий з 2010 року обіймає посаду директора Національного центру «Мала академія наук України» (МАН). 

23 березня Лісовий подав свою дисертацію на перевірку до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, про це він написав у соцмережах. Напередодні його звинуватили у плагіаті. Інформація про те, що наукова робота Лісового не є унікальною, міститься на сайті «Помилки та фальсифікації у наукових дослідженнях». Там наводяться збіги дисертації Лісового з іншими науковими роботами.

20 квітня Комітет з питань етики Нацагентства залишив без розгляду дві скарги щодо виявлення в дисертації Лісового фактів академічного плагіату, пише «Інтерфакс-Україна».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні