Фото з Маріуполя: Євген Малолєтка
Категорія
Життя
Дата

У книзі «Ukraine: A War Crime» зібрали фотодокази воєнних злочинів росіян. Про шість важливих світлин із неї розповідає мистецтвознавиця Ксенія Малих

Російські військові прийшли до лікарні в Маріуполі, аби обстрілювати з її будівлі прилеглі житлові будинки. Фото: Євген Малолєтка

У PinchukArtCentre 12 листопада презентували книгу «Ukraine: A War Crime». У ній – світлини 93 фотожурналістів із 29 країн, які розповідають історію російського вторгнення в Україну. Мистецтвознавиця, керівниця Дослідницької платформи PinchukArtCentre та співкураторка виставки Russian War Crimes Ксенія Малих обрала шість фотографій із книжки, аби розповісти про їх створення та відображені події.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У травні 2022 року, під час щорічної зустрічі Всесвітнього економічного форуму в Давосі, на місці колишнього Російського дому було відкрито Дім російських воєнних злочинів. Виставка допомогла привернути увагу до звірств, скоєних росіянами в Україні, та до зусиль у притягненні до відповідальності тих, хто їх вчинив.

Щоб утримати увагу на кількісному збільшенні воєнних злочинів росіян, виставку показали в Європейському парламенті в Брюсселі, Британському парламенті, під час Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку та в штаб-квартирі НАТО. З кожною ітерацією виставка змінюється – з’являються нові злочини. 

Не лише українці допомагають їх фіксувати. Заснована у США Асоціація FotoEvidence ініціювала створення книги «Ukraine: A War Crime». Видання містить 540 сторінок і 366 фотографій, які можуть стати історичним документом і свідченням скоєних росіянами злочинів. Зображення доповнюють 38 особистих есе фотографів і фотографок із 29 країн. 

Частина опублікованих фотографій є постійною частиною експозиції виставки Russian War Crimes, яку ми куруємо разом із художнім керівником PinchukArtCentre Бйорном Гельдхофом. 

За кожною світлиною стоїть історія людини, і ці фотографії розповідають їх, аби жертви російської війни в Україні перестали бути для світу лише цифрами в статистичних звітах.

Харків, 7 липня 2022 року 

Коли ми проводили виставку під час Мюнхенської конференції з питань безпеки, ця фотографія Євгена Малолєтки була на фасаді будівлі. На світлині – жителі житлового масиву в Харкові, зняті в липні 2022-го невдовзі після чергового обстрілу. Чоловік плаче біля тіла своєї дружини. Знімок став знаковим для міжнародної аудиторії проєкту, бо одяг чоловіка і його вбитої дружини – кольору українського прапора.

Фото Євгена Малолєтки з Харкова

Євген Малолєтка. Чоловік плаче, сидячи біля тіла жінки, вбитої під час російського бомбардування житлового району Харкова, Україна, 7 липня 2022 року

Маріуполь, 27 лютого 2022 року

Євген Малолєтка та Мстислав Чернов як кореспонденти Associated Press провели майже три тижні з початку повномасштабного вторгнення в Маріуполі. Їхні фотографії облетіли велику кількість міжнародної преси. 

Ці дві фотографії Чернова ми завжди розміщуємо на виставках разом, бо на першій лікарі відчайдушно намагаються врятувати смертельно поранену дівчинку, а на другій, зробленій трохи згодом, дівчинка вже лежить одна в кімнаті. В маріупольську лікарню її привезли бабуся з дідусем, і під час створення цього знімку хтось із лікарської команди сповіщав їм погану звістку. 

Фото Мстислава Чернова

Мстислав Чернов. Лікарі намагаються реанімувати дівчинку, смертельно поранену під час російського обстрілу. Маріуполь, Донецька область, Україна, 27 лютого 2022 року.

Фото Мстислава Чернова

Мстислав Чернов. Бездиханне тіло дівчинки, яка загинула під час обстрілу житлового кварталу, лежить на візку в палаті міської лікарні. Маріуполь, Донецька область, Україна, 27 лютого 2022 року.

Попередній слайд
Наступний слайд

Маріуполь, 27 лютого 2022 року

Сергій плаче над бездиханним тілом сина Іллі, що лежить на ношах у палаті пологового будинку, перетвореного на військовий шпиталь у Маріуполі. 

Фото Мстислава Чернова з Маріуполя

Мстислав Чернов. Сергій, батько підлітка Іллі, плаче над бездиханним тілом сина, що лежить на ношах у палаті пологового будинку, перетвореного на військовий шпиталь. Маріуполь, Донецька область, Україна, 2 березня 2022 року

Маріуполь, 9 березня 2022 року

Фотографією року в конкурсі фотожурналістів World Press Photo став знімок Євгена Малолєтки з вагітною жінкою в Маріуполі. На світлині – поранена вагітна Ірина Калініна, яку на носилках несуть з пологового будинку в Маріуполі. Будівлю пошкодив російський авіаудар. Її мертвонародженого малюка назвали Мирон – від слова «мир». За пів години після пологів жінка померла від отриманих травм.

Фото Євгена Малолєтки з Маріуполя

Євген Малолєтка. Пологовий будинок, пошкоджений внаслідок російського обстрілу в Маріуполі, Україна, 9 березня 2022 року.

Маріуполь, 9 березня 2022 року

Найбільше фото- і відеоматеріалів про початок повномасштабного вторгнення в Маріуполі зробили саме Мстислав Чернов та Євген Малолєтка. Ці кадри можна побачити в їхньому документальному фільмі «20 днів у Маріуполі»

На відкритті першої виставки Russian War Crimes у Давосі маріупольська лікарка Оксана Кирсанова розказала про умови, в яких були вимушені працювати лікарі. Не було світла, води, газу, достатньої кількості медикаментів, тривали постійні обстріли. Російські військові прийшли до лікарні, аби обстрілювати з її будівлі прилеглі житлові будинки. Один із таких моментів зафіксував Євген Малолєтка прямо з вікна лікарні.

Фото Євгена Малолєтки з Маріуполя

Євген Малолєтка. Пологовий будинок, пошкоджений внаслідок російського обстрілу в Маріуполі, Україна, 9 березня 2022 року

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні