Категорія
Життя
Дата

Українці на мільйони. Музей Metropolitan визнав Куїнджі, Айвазовського та Рєпіна українськими художниками. Скільки коштують їхні картини

«Дев’ятий вал», Іван Айвазовський /Getty Images

Картина «Дев’ятий вал» вважається чи не найкращою роботою Айвазовського Фото Getty Images

Один із найбільших художніх музеїв світу – Metropolitan Museum of Art – визнав Архипа Куїнджі, Івана Айвазовського та Іллю Рєпіна українськими художниками. У підписах до картин замість приналежності до Росії вказана правда. Скільки коштують картини цих митців

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Грудень 2022 року, Одеський художній музей. Залою лунає голос співробітниці музею. Вона стоїть біля картини Архипа Куїнджі «Хмарка» і розповідає: сучасники підозрювали, що він домішує у фарбу фосфор чи ставить позаду картин лампи, тому його роботи зі світлом настільки вдалі. З-за хмари і справді наче ось-ось вийде сонце.

У музеї є роботи і Рєпіна, і Айвазовського, зокрема, «Босяки. Безпритульні. Етюд» та «Після заходу сонця». Для команди OFAM було очевидно: художники – українці. Тепер ці знання відкриває для себе світ, а справжню національність митців вказують і міжнародні музеї.

Коли Росія була імперією, збирала все найкраще від народів, яких поневолила, та називала це російським, каже мистецтвознавець Едуард Димшиц. Російськими стали письменник Микола Гоголь, художники Володимир Боровиковський, Дмитро Левицький, Василь Тропінін. Навіть Тарас Шевченко впродовж певного часу вважався російським художником.

«Вірмен Айвазовський, грек Куїнджі, поляк Малевич, козак Рєпін, єврейка Екстер народилися, навчались і працювали в Україні, – каже підприємець і колекціонер мистецтва Андрій Адамовський. – Чи можна вважати їх російськими художниками на основі того, що Україна входила до складу Російськоі імперії? Абсурд».

У колекції картин кінця ХІХ – початку ХХ століття Адамовського – картина Рєпіна «Портрет Віри Рєпіної, дружини художника» і дві роботи Айвазовського – «Прибуття флотилії Колумба» та «Судно на якорі». Художників він називає зірками своєї колекції. Чому купив ці роботи? «Це на рівні відчуттів», – пояснює підприємець.  

Чому важливо, що Куїнджі, Айвазовського та Рєпіна визнають українцями? «Якщо художники такого рівня будуть вважатися у світі українськими, образ України почне відокремлюватися від Росії», – каже Димшиц. 

«Прибуття флотилії Колумба», 1880. Іван Айвазовський

«Прибуття флотилії Колумба», 1880. Іван Айвазовський. Фото: adamovskiy.foundation

«Судно на якорі», 1885. Іван Айвазовський

«Судно на якорі», 1885. Іван Айвазовський. Фото: adamovskiy.foundation

«Портрет Віри Рєпіної, дружини художника», 1878. Ілля Рєпін

«Портрет Віри Рєпіної, дружини художника», 1878. Ілля Рєпін. Фото: adamovskiy.foundation

Попередній слайд
Наступний слайд

Таланти українських художників

Куїнджі, Айвазовський і Рєпін входять до переліку найкращих вітчизняних художників кінця XIX – початку ХХ століття, каже Димшиц. Айвазовський – один із найвидатніших мариністів світу. Часто на його картинах зображений Крим, де він народився і жив. Його «сухопутні» твори нерідко зображують чумаків, які подорожують, під’їжджають до хат або мандрують степовою Україною. 

Куїнджі називають майстром світла. Ніхто не вмів так використовувати різні ефекти освітлення, особливо нічного і вечірнього, переконаний Димшиц. Його найвідоміша картина «Місячна ніч на Дніпрі» була написана та вперше показана публіці в 1880 році. Сюжети більшості картин Куїнджі українські, хоча його і представляли всюди як росіянина, каже Димшиц.

Ілля Рєпін походить із козацького роду з прізвиськом Ріпа. Він народився в Чугуєві Харківської губернії. Рєпін вважається найкращим жанристом серед художників України та Російської імперії XIX – початку ХХ століття, зазначає Димшиц. Він майстерно зображував багатофігурні композиції, присвячені різноманітним соціальним та історичним подіям. Приклад – «Запорожці пишуть листа турецькому султану».

«Запорожці пишуть листа турецькому султану», 1891. Ілля Рєпін

«Запорожці пишуть листа турецькому султану», 1891. Ілля Рєпін. Фото: Getty Images

Чи найдорожчі роботи художників завжди найкращі? Не зовсім. Вони серед кращих, але найкращі – в музеях, пояснює Димшиц. Наприклад, картина «Запорожці пишуть листа турецькому султану» існує у двох варіантах. Один – у Державному російському музеї в Санкт-Петербурзі, інший – у Харківському художньому музеї. Вони відрізняються, але обидві є оригіналами та недоступні для продажу.

Оцінити, скільки коштують музейні твори, неможливо. Найкращі коштують більших грошей, ніж рекорди продажів художників, говорить мистецтвознавець. У 2017 році картину Леонардо да Вінчі «Спаситель світу» продали на Christieʼs за $450 млн. Вона досі залишається найдорожчим проданим мистецьким об’єктом. «Скільки коштувала б «Мона Ліза»? – міркує Димшиц. – Не знаємо, але вона вважається кращою за продану роботу». 

Українці на мільйони. Музей Metropolitan визнав Куїнджі, Айвазовського та Рєпіна українськими художниками. Скільки коштують їхні картини /Фото 1

Історія продажів на аукціонах

У Куїнджі дуже мало робіт потрапило на мистецький ринок, каже Димшиц. Є всього 16 аукціонних продажів живописних робіт. Зокрема, «Березовий гай» «пішла» на Sothebyʼs за $2,7 млн. Частина проданих робіт повторюється, а великих за розміром серед них майже немає.

У Айвазовського – мінімум 1050 продажів живопису. «Кілька десятків робіт Айвазовського продані за понад $1 млн, – каже мистецтвознавець. – Цей художник переважає двох інших за кількістю написаних творів і сумою, вирученою з аукційних продажів». Одна з найдорожчих картин Айвазовського – «Вид Константинополя та Босфору» – коштувала $4,6 млн.

На аукціонах продали понад 300 живописних і понад 500 графічних творів Репіна. Одну з найдорожчих його картин – «Портрет Віри Рєпіної» – за $1,6 млн придбав Андрій Адамовський. 

«Фундаментальних, гарно прописаних, жанрових картин великого розміру на аукціонах майже нема, – констатує мистецтвознавець. – Практично всі вони в музеях».

З чого складається ціна картини

Пояснює мистецтвознавець Едуард Димшиц

Важлива якість твору – наскільки добре він написаний. 

Велике значення має розмір. Найдорожчими стали найбільші роботи Айвазовського – 1,5–2 м за розміром більшої сторони картини.

У кожного художника в творчості є кращі роки. Наприклад, у Айвазовського це кінець 40-х – середина 70-х. Художнику добре вдавалося показувати, як сонце просвітлює наскрізь морські хвилі, або зображати вечірнє чи нічне освітлення моря. Роботи з цими ефектами коштують найдорожче. 

Майданчик продажу. Якщо продається на Christieʼs, Sothebyʼs, Phillips та Bonhams, вони будуть коштувати дорожче. 

Період продажу. Найвищі ціни на українське мистецтво утримувалися приблизно з 2005 року до 2014-го. В 90-ті – на початку 2000-х ринок ішов по висхідній, піку ціни сягнули приблизно 2007 року, потім грянула криза. Високі ціни протрималися кілька років за інерцією, потім ринок пішов на спад.

Найбільш визначні картини

«Місячна ніч на Дніпрі»

Архип Куїнджі 

1880

Художник запрошував поглянути на свою картину до виставки і щонеділі виділяв кілька годин, коли усі охочі могли прийти до його майстерні. Одним із відвідувачів був Великий князь Костянтин Костянтинович, який прийшов у формі морського офіцера, тому художник його не впізнав.

На запитання князя про вартість роботи Куїнджі скептично відповів, що дуже дорого. Костянтин Костянтинович повторив запитання. Художник відповів: 5000 рублів. «Добре, – сказав князь, – Залишаю за собою».  

Сільська хата тоді коштувала 100 рублів, тобто вартість картини тоді була рівна ціні 50 хат чи невеликого села, описує Димшиц. Незабаром після появи картини на виставці ще один збирач придбав авторську копію за ті самі 5000 рублів, розповідає мистецтвознавець. Куїнджі створив до десятка авторських повторів картини. 

«Місячна ніч на Дніпрі», Архип Куїнджі

Фото: Getty Images

«Більшовики»

Ілля Рєпін

1918 

У Рєпіна багато українських сюжетів – із вечорницями та українками в намистах. Росіяни ж возвеличували картини, які він писав у Москві та Петербурзі. «Вони вважають однією з найкращих і визначних «Засідання Державної ради», – каже Димшиц. – Я вважаю, це не так. Багатьох персонажів писали його учні». 

Натомість дуже знаковою мистецтвознавець називає роботу «Більшовики», написану у Фінляндії. На ній Рєпін зобразив російського солдата, що забирає у дитини хліб. Картину з антирадянським сюжетом він демонстрував фінам та емігрантам.

Українці на мільйони. Музей Metropolitan визнав Куїнджі, Айвазовського та Рєпіна українськими художниками. Скільки коштують їхні картини /Фото 2

«Паризьке кафе»  

Ілля Рєпін 

1875

Найдорожча робота художника, за яку на Christieʼs віддали $6,6 млн. У юності Рєпін їздив до Франції, де на нього справили враження імпресіоністи. Вплив імпресіоністів відчутний і в цій картині.

Це майже двометрова робота – 120×191. Серед інших робіт художника, проданих на аукціонах, настільки дорогих більше немає, констатує мистецтвознавець. 

Українці на мільйони. Музей Metropolitan визнав Куїнджі, Айвазовського та Рєпіна українськими художниками. Скільки коштують їхні картини /Фото 3

«Дев’ятий вал»

Іван Айвазовський 

1850

Під час шторму на морі хвилі поступово наростають. Вважається, що дев’ята з них – найбільша. На картині зображені люди, які вижили під час кораблетрощі й тримаються за щоглу. Ця картина вважається чи не найкращою роботою Айвазовського, каже Димшиц. 

«Дев’ятий вал», Іван Айвазовський /Getty Images

Фото: Getty Images Фото Getty Images

«Американські кораблі біля скель Гібралтару» 

Іван Айвазовський 

1873

Найдорожча робота художника, яка пішла з молотка за $4,7 млн. У ній схожі до «Дев’ятого валу» прийоми освітлення та колорит – яскраве сонце, зелене море, хвилі. Мабуть, вона коштувала чималих грошей саме тому, що трохи подібна до найвідомішого твору Айвазовського, припускає мистецтвознавець.

«Американські кораблі біля скель Гібралтару», Іван Айвазовський
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні