Категорія
Новини
Дата

«Нам не потрібний символізм у відносинах». Туск не планує зустрічатися з українським урядом на кордоні

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відхилив запрошення президента України Володимира Зеленського взяти участь у переговорах на кордоні щодо протестів польських фермерів, пише Onet.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Туск повідомив, що уряди Польщі та України зустрінуться у Варшаві 28 березня. «Українська сторона також добре розуміє, що краще продовжити ці переговори технічно, щоб зустріч урядів мала несимволічне значення, бо нам не потрібен символізм у наших відносинах», – заявив польський премʼєр-міністр.
  • Він додав, що Польщі потрібні конкретні пропозиції для її ринку та сільського господарства. 
  • «Коли справа стосується економічних інтересів, ми маємо знайти спільне рішення для захисту польських інтересів, і ми від цього не відмовимося. Для цього потрібні технічні переговори з ЄС», – сказав Туск. 
  • Польський премʼєр анонсував, що завтра зустрінеться з головою Єврокомісії у Польщі та публічно обговорить зміни щодо торгівлі з Україною.
  • Також Туск повідомив, що польська влада має намір запровадити особливий режим на КПП і дорогах, що ведуть у бік кордону з Україною. За його словами, це справа «кількох найближчих годин».

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя із зерновозів. Також на пункті перетину кордону «Рава-Руська – Гребенне» польські протестувальники зупинили пасажирський автобус.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема, про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда. Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що протест польських фермерів на кордоні з Україною вдасться зупинити завдяки переговорам, як це було під час мітингів перевізників. За його словами, зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками, для того щоб розблокувати кордон. 

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

21 лютого президент Володимир Зеленський звернувся до уряду Польщі та Європейської комісії із закликом провести переговори на кордоні через протести польських фермерів. Президент Польщі Анджей Дуда підтримав ідею щодо зустрічі урядів з представниками Єврокомісії, повідомив держсекретар Канцелярії президента Польщі Анджей Дера, пише TVN24.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні