Категорія
Новини
Дата

«Україна прагне спільно вирішити ситуацію». Зеленський закликав польський уряд та Єврокомісію до переговорів на кордоні

Президент Володимир Зеленський звернувся до уряду Польщі та Європейської комісії із закликом провести переговори на кордоні через протести польських фермерів, йдеться у відеозверненні глави держави. Зеленський доручив Кабінету Міністрів найближчим часом, до 24 лютого, прибути на кордон із Польщею.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Україна прагне спільно та справедливо вирішити ситуацію на кордоні – абсолютно прагматично», – сказав президент.
  • Він зазначив, що доручив усьому уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні з Польщею. Зокрема і міністру оборони, бо блокада на кордоні «додає загроз і для постачання зброї нашим хлопцям на фронт».
  • Зеленський звернувся до уряду Польщі, зокрема премʼєр-міністра Дональда Туска та міністрів, із проханням приїхати до кордону з Україною, а польського президента Анджея Дуду просив підтримати діалог між країнами.
  • Президент наголосив, що також готовий бути на кордоні разом із урядом і звернувся до Єврокомісії, щоб у цій зустрічі взяв участь представник ЄК.
  • «Досить Москви на наших землях. Досить непорозумінь. Не можна принижувати одне одного, не можна принижувати ані українських, ані польських фермерів. Нам потрібна єдність», – сказав глава держави.

Контекст

Вранці 20 лютого польські фермери розпочали загальний страйк, блокуючи майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і ПП на кордоні з Україною. Поблизу ПП «Медика – Шегині» протестувальники перекрили залізницю та розсипали збіжжя із зерновозів.

Також на пункті перетину кордону «Рава-Руська – Гребенне» польські протестувальники зупинили пасажирський автобус.

Українська влада вже поінформувала Єврокомісію про ситуацію з блокуванням українського кордону, зокрема про блокування пасажирського руху й висипання зерна з товарного поїзда. Президент Польщі Анджей Дуда сподівається, що протест польських фермерів на кордоні з Україною вдасться зупинити завдяки переговорам, як це було під час мітингів перевізників. За його словами, зараз відбуваються переговори між польським урядом і фермерами, а також профспілками для того, щоб розблокувати кордон. 

Чого хочуть польські фермери від ЄС та власного уряду і до чого тут Україна, читайте в матеріалі Forbes.

Станом на ранок 21 лютого базові агропродукти неможливо доправляти через українсько-польський кордон, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, уряди обох країн продовжують переговори.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні