Складна мрія Смілянського. «Укрпошта» має примарні шанси отримати власну фінустанову. Що заважає їй створити поштовий банк в Україні /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Складна мрія Смілянського. «Укрпошта» має примарні шанси отримати власну фінустанову. Що заважає їй створити поштовий банк в Україні

Getty Images

«Укрпошта» може отримати PINBank, який раніше належав росіянину Євгену Гінеру, заявив очільник НАЗК Олександр Новіков. СЕО держкомпанії Ігор Смілянський давно підтримує створення поштового банку. Та чи є у нього реальні шанси на це

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Бізнес-модель абсолютно не змінилася. Окрім того, на величезній частині країни банків зараз просто немає», – каже CEO «Укрпошти» Ігор Смілянський, коментуючи новину, що його компанія претендує на PINBank, конфіскований державою у росіянина Євгена Гінера та партнерів.

Створити поштовий банк в Україні – давня ідея Смілянського. У 2020 році Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що дозволяє «Укрпошті» надавати основні банківські послуги, а наприкінці 2021-го Антимонопольний комітет дозволив компанії подати до НБУ документи на придбання невеликого Альпарі Банку.

Про додатковий варіант з PINBank для «Укрпошти» напередодні в інтервʼю виданню Mind заявив очільник Нацагентства з протидії корупції Олександр Новіков. Ця опція дійсно обговорюється в межах спеціально створеної міжвідомчої робочої групи, що працює над комплексним рішенням щодо конфіскованих у росіян активів, підтвердив співрозмовник Forbes у одній із держструктур, що присутня у групі. Він попросив не згадувати його імені у цій статті.

Втім, шансів отримати власний банк у «Укрпошти» небагато. Передача PINBank у руки цієї держкомпанії – лише один із обговорюваних варіантів. До того ж суттєві питання до трансформації поштової держкомпанії у черговий державний банк є у НБУ та МВФ, зазначає співрозмовник.

Чи є шанси у компанії Смілянського справді перетворитися на банк та навіщо їй це потрібно під час війни?

Чи передадуть PINBank «Укрпошті»

PINBank потрапив до рук держави у листопаді, коли за рішенням суду був переданий до Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), до якого потрапляє більшість активів, що до війни мали російських власників.

На початку року Вищий антикорсуд стягнув частку Гінера у PINBank (90%) на користь держави. Це сталося вже після того, як через втрату ліквідності збанкрутував інший банк, що потрапив до АРМА трохи раніше за PIN – Forward російського горілчаного магната Рустама Таріко.

Що таке PINBank та хто був його власником

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

PINbank – невеликий банк, станом на початок грудня він займав 58-ме місце за розміром активів серед 67 установ у банківській системі України.

Розслідування «Бізнес Цензор», «Економічної правди», «Радіо Свобода» називають Гінера, а також росіян Михайла Воєводіна та Олександра Бабакова (заступник голови Державної думи РФ, у 2014 році голосував за анексію українського Криму, перебуває під санкціями ЄС, США та України з 2018 року), співвласниками компанії VS Energy. Вона володіє обленерго в Рівненській, Херсонській, Житомирській, Чернівецькій та Кіровоградській областях.

У 2014 році VS Energy змінила офіційних власників, повідомляється на сайті компанії. «Гінер перестав бути акціонером групи у 2014 році, – запевняють у компанії. – Бабаков і Воєводін ніколи не володіли акціями групи VS Energy».

Офіційно власниками групи є низка громадян ЄС.

Один із варіантів, що обговорюється у робочій групі – передача PINBank до Фонду держмайна (ФДМ) та подальша приватизація, каже співрозмовник серед учасників цих консультацій. Про це ще наприкінці березня розповідав і посадовець у керівництві ФДМ, що спілкувався з Forbes на правах анонімності. 

«PINbank повинні предати нам незабаром. Далі ми разом з Мінфіном та Нацбанком маємо розробити дорожню карту, подивитися, яка ситуація – чи є заборгованість, які активи, який портфель, – казав тоді співрозмовник у фонді. – Далі вирішимо, чи ліквідувати, чи приватизувати банк. Можливо, зʼявляться інші варіанти».

Простіша опція на столі у групи – передача банку Мінфіну, який і так є власником кількох великих фінустанов. «У такому випадку уряд може вирішити здати банківську ліцензію PINbank, – каже співрозмовник у робочій групі. – Так держава принаймні одразу ж отримає кошти в еквіваленті капіталу банку».

Передача «Укрпошті» – лише третій можливий шлях. Але він є малоймовірним, вважає посадовець з робочої групи. Серйозні сумніви у цьому є у Нацбанку та Міжнародного валютного фонду. У нещодавно ухваленому меморандумі з МВФ Україна погодилася узгоджувати з кредитором усі дії, що збільшать частку держави на банківському ринку.

В чому проблема? «Розрахунки, які надавала «Укрпошта», викликають великі питання щодо їхньої бізнес-моделі, – пояснює посадовець, який брав участь у відповідних зустрічах. – Зокрема, вони закладають витрати на обслуговування одного клієнта у три рази менші, ніж, наприклад, в Універсал Банку (оперує monobank, – Forbes)».

Посадовець вважає, що найвірогіднішим є передача PINBank напряму Мінфіну. Схема з ФДМ та потенційною приватизацією малоймовірна через відсутність покупців банківських активів в Україні під час війни, додає співрозмовник.

Навіщо «Укрпошті» банк та чи є інші варіанти

СЕО «Укрпошти» Смілянський не полишає надії все ж отримати банківську ліцензію тим чи іншим шляхом. «Якщо ми говоримо про, сподіваюсь, близьку деокупацію наших територій, то подекуди не залишилося навіть будівель, де могли б відкритися класичні банки, – каже він. – Країна не зможе відновитися, якщо банки та банкомати є лише у 4% її населених пунктів».

Історія з власним банком для держкомпанії триває більше двох років. У травні 2020-го Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №2788-д щодо створення державного «поштового» банку. Щоправда, з того часу документ так і залишився на рівні першого читання.

Купівля банку була планом «Б» для команди Смілянського. У листопаді 2021 року «Укрпошта» досягла домовленості щодо купівлі Альпарі Банку за 260 млн грн. 100% акцій установи належать громадянину ОАЕ Бахтарі Хедаятоллаху. Пізніше (лютий 2022-го) під час дискусії у Київській школі економіки Смілянський уточнював, що інвестиції «Укрпошти» у придбання та докапіталізацію Альпарі Банку можуть сягнути 1,5 млрд грн. У вересні 2022-го держкомпанія цікавилася нещодавньо збанкрутілим банком «Січ».

«Укрпошта» вже надає певні фінансові послуги, такі як обмін валют чи платежі. Наприкінці 2021-го компанія мала 7500 платіжних терміналів (шосте місце на ринку за кількістю) та місяцем пізніше оголосила тендер про закупівлю ще 17 000 апаратів. 

Задум трансформації держкомпанії в повноцінний банк базується на припущенні, що він користуватиметься попитом серед жителів віддалених населених пунктів, де немає відділень традиційних банків. Смілянський роздумував над тим, щоб додати банківські сервіси до функціоналу пересувних відділень «Укрпошти», зокрема – залучення депозитів. Про кредитування в озвучених менеджером моделях не йшлося: залучені кошти держкомпанія думала перерозміщувати в інших банках і заробляти на різниці у відсотках.

Олександр Чекменьов

Ігор Смілянський Фото Олександр Чекменьов

Практично від початку проти ідеї поштового банку виступав НБУ. Одна з причин – і без того велика частка держави у банківському секторі (55% у 2020-му, коли приймали закон про пошта-банк). Інша – побоювання, що «Укрпошта» недооцінює ризики та капіталовкладення, властиві банківському бізнесу, що зрештою може призвести до збитків і потреби докапіталізації від держави. 

Регулятор вже понад рік розглядає заявку «Укрпошти» на купівлю Альпарі Банку. Це один із найменших банків у країні, що має мінімальні активи та зобовʼязання. За цей час капітал банку зменшився до 187,7 млн грн при мінімально допустимій Нацбанком нормі у 200 млн грн. Це може поставити хрест і на цьому треку, яким держкомпанія хотіла отримати власний банк.

«Є ймовірність, що вони добровільно здадуть ліцензію, адже банку загрожує проблемність і відкликання ліцензії», – каже співрозмовник у робочій групі з питань російських активів. Це означає, що «Укрпошті» принаймні цей банк, найімовірніше, вже не світить, додає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні