Категорія
Новини
Дата

В АРМА розповіли, що потрібно для відкриття реєстру активів та які обʼєкти там знаходяться 

1 хв читання

Реєстр активів, підвідомчих Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА), готовий до відкриття, але погодити публічний доступ до нього має Кабмін. Про це в інтервʼю Forbes розповіла очільниця АРМА Олена Дума.

Ключові факти 

  • Дума зазначила, що після призначення особисто перевіряла його наповнення та функціонування, переглядала кожен розділ і категорію. «Можу підтвердити, що реєстр створено і він працює, – констатувала вона. – Скажу відверто – у мене були сумніви щодо повноцінної роботи реєстру».
  • За словами очільниці АРМА, реєстр потрібно відкривати. Процес ускладнюється через офіційні застереження від органів нацбезпеки, зокрема Міноборони, Держспецзвʼязку та Кіберполіції, щодо ризиків відкриття реєстру в умовах воєнного стану. «Нами ініційовано звернення до Кабміну з проханням розглянути питання поновлення публічного доступу до реєстру з урахуванням позиції зацікавлених органів», – каже Дума.
  • Станом на 1 липня в АРМА перебуває 500 судових ухвал. Йдеться про передачу в управління 1897 одиниць нерухомого майна, 15 недобудов, 1804 земельних ділянок, 378 легкових транспортних засобів, 23 112 вагонів, 13 літаків, 15 одиниць водного транспорту, частки у статутних капіталах 556 юридичних осіб тощо. «Ці цифри є динамічними, оскільки до АРМА щодня надходять нові ухвали про передачу активів в управління та скасування арештів», – каже Дума. 
  • Серед найбільших активів АРМА – АЕРОК, Моршинська, мережа АЗС Glusco, облгази, Вінницяпобутхім, «Укрнафтобуріння».
  • «Окремий кейс – майно профспілок України. Йдеться про передані в управління АРМА 311 обʼєктів нерухомого майна, що включають 38 санаторіїв, 5 готелів, спортивну базу, палац мистецтв та інші обʼєкти», – каже Дума. 

Контекст

АРМА запустила реестр активів 30 січня 2023 року, хоча ця норма предбачена законом про агенство, ухваленим у 2015 році. Реєстр має відображати дані про арештовані в рамках кримінальних проваджень активи, дані про їхнє управління та кошти, отримані від їхньої реалізації тощо.

30 червня Кабінет міністрів призначив головою АРМА Олену Думу. Вона стала першою повноцінною керівницею АРМА з 2019-го. Нова очільниця АРМА має понад 20 років державної служби – працювала у Кабінеті міністрів, Верховній Раді та Чернігівській ОДА.

Проти цього рішення виступили Transparency International Ukraine, Центр протидії корупції та StateWatch. А член комісії Дмитро Остапенко навіть відкликав свій голос за переможницю.

Дума заявила, що опоненти влаштували замовну кампанію проти неї, поширюючи неправдиву інформацію.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні