Категорія
Новини
Дата

Страхування військових ризиків. MIGA та DFC фіналізують шість українських проєктів

Міжнародні інституції, що займаються страхуванням військових ризиків MIGA та DFC близькі до фіналізації ще шести українських проєктів. Йдеться про фінансування співставне з кейсом індустріального парку Dragon Capital Томаша Фіали, який нещодавно отримав покриття військових ризиків від MIGA на $9,2 млн. Про це в інтерв’ю Forbes розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • В планах агентства Світового банку MIGA є ще два проєкти в Україні. У американської корпорації DFC – чотири. Вони вже на фінальній стадії, сказала Свириденко.
  • «Ми не можемо озвучувати умови угод до їх завершення. Але це співставне фінансування до вже реалізованого проєкту», – уточнила вона.
  • Окрім цього, Європейський банк реконструкції та розвитку працює над створенням спецфонду страхування майна в дорозі та на складах від воєнних ризиків, додала Свириденко. «Наскільки мені відомо, вісім донорів підтвердили свою участь на суму близько €200 млн», – пояснила міністерка.
  • Вона попередила, що проєкти страхування ризиків у MIGA та DFC передбачають складні процедури due diligence. Зокрема йдеться про наявність аудитованої звітності за міжнародними стандартами, ESG-звітності та аналізу бізнес-планів, перелічила Свириденко. «Кількість використаного фінансування залежить від наявності у бізнесу готових проєктів. Не всі проєкти проходять внутрішній комплаєнс.
  • Частина потенційних інвесторів шукають альтернативні варіанти», – уточнила вона.
  • Зокрема покриття щодо військових ризиків для своїх компаній надають експортно-кредитні агентства Франції, Британії, Італії, Німеччини, Швеції, Іспанії, Австрії, Данії, Ізраїлю, Нідерландів, Польщі надають. «Це не знімає повністю питання, але підвищує шанси на вхід таких компаній в Україну», – зазначила Свириденко.
  • Для створення схожого механізму для українських інвесторів потрібні зміни до законодавства. У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт №9015, який розширює мандат українського Експортно-кредитного агентства (ЕКА) на страхування військових ризиків, розповіла очільниця Мінекономіки.
  • «Це передбачає суттєву докапіталізацію ЕКА. На мультидонорській платформі з партнерами обговорюємо це питання. Фінального бюджету наразі немає», – зазначила вона.
  • Також в планах розширити механізм страхування суден для вивезення експортної продукції за участі держави та міжнародних перестрахових компаній, додала Свириденко.

Контекст

Агентство з гарантування інвестицій Світового банку (MIGA) застрахувало перший інвестиційний проєкт від воєнних ризиків. Проєкт M10 Industrial Park у Львові отримав гарантію на суму до $9,2 млн. 

MIGA надає гарантії на суму до $9,2 млн кіпрській компанії UIPH Ukrainian Industrial Property Holding Limited (60% акцій належить Dragon Capital) на її прямі інвестиції та акціонерну позику у проект індустріального парку M10 Lviv Industrial Park на випадок воєнних ризиків та громадянських заворушень на період до 10 років.

Минулого року MIGA виділило Україні $30 млн на реалізацію пілотного проєкту зі страхування інвестицій.

У лютому цього року повідомлялося, що MIGA надасть гарантії торговельного фінансування на суму до $200 млн ЄБРР на підтримку торгових операцій, які проводяться через державні банки в країнах з ринком, що формується, і в країнах, що розвиваються. Україна стане першою країною, яка скористається цією підтримкою.

Тоді ж ЄБРР заявив, що стане власником 35% акцій Львівського індустріального парку М10 та інвестує в нього $24,5 млн. Із них до $5,5 млн буде інвестовано у завершення першого етапу проєкту. Реалізація фази 1, перерваної повномасштабним російським вторгненням в Україну в лютому, відновилася влітку 2022 року, а завершення будівництва першого складського комплексу площею 14 400 кв. м очікується в другій половині 2023-го.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні