Категорія
Новини
Дата

«Реєстр треба відкривати». Зеленський ветував закон про декларування майна чиновників

1 хв читання

Президент України Володимир Зеленський наклав вето на ухвалений нардепами законопроєкт 9587-Д щодо обовʼязкового декларування статків державних посадовців, про це він повідомив у соцмережах. За словами голови держави, документ із його правкою повернули на повторний розгляд до Верховній Раді. 

Ключові факти

  • «Вето. Вранці надійшов із Верховної Ради України закон, який зберігав обмеження щодо електронного декларування. Обмеження неприйнятні», – написав він.
  • За словами президента, декларації мають бути відкритими одразу.
  • «Уже зараз реєстр треба відкривати. Власне, із цією головною правкою закон має бути проголосований. Бажано швидко», – додав Зеденський.

Контекст

5 вересня Верховна Рада повернула обовʼязкове декларування статків державних посадовців. До останнього фінальна редакція законопроєкту №9534 була невизначеною: у парламенті точилися дискусії про те, чи варто робити реєстр декларацій публічним, як і було до повномасштабної війни.

Днем раніше антикорупційний комітет ВР підтримав поновлення декларування у закритому для громадськості форматі. Аналогічне рішення ухвалено й на засіданні голів фракцій, розповідає заступник голови антикорупційного комітету Ярослав Юрчишин.  

Шанс відкрити реєстр був перед самим голосуванням у залі парламенту, однак відповідна поправка до закону набрала лише 199 голосів нардепів при необхідних 226.

Як тепер функціонуватиме декларування, що було відсутнім понад півтора року, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

6 вересня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) звернулося до Зеленського з проханням накласти вето на законопроєкт 9587-Д щодо обовʼязкового декларування статків державних посадовців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні