Adidas очікує на збитки після розриву контракту з Каньє Вестом і ймовірного списання кросівок Yeezy /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Adidas очікує на збитки після розриву контракту з Каньє Вестом і ймовірного списання кросівок Yeezy

Getty Images

Виробник спортивного одягу Adidas може втратити близько €1,2 млрд річного обсягу продажів і €500 млн операційного прибутку після розриву угоди з Каньє Вестом, що залишило групу з непроданими кросівками Yeezy, пише Financial Times. Після заяви компанії її акції впали на 10%.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Німецька група випустила своє четверте попередження з липня та виклала найгірший сценарій, при якому їй доведеться списати всі запаси Yeezy. Угода з Вестом була дуже вигідною для Adidas, але компанія відмовилася від неї в жовтні після того, як репер викликав міжнародний резонанс антисемітськими висловлюваннями.
  • У своєму першому публічному виступі з моменту вступу на посаду генерального директора минулого місяця Бйорн Гулден сказав, що компанії потрібен час, щоб «знову зібрати все воєдино». «Цифри говорять самі за себе. Нині ми не працюємо так, як повинні», – сказав Гулден, який перейшов із конкурента Adidas Puma після того, як його попередника Каспера Рьорстеда звільнили минулого літа.
  • В Adidas заявили, що продовжується внутрішня перевірка того, що робити з непроданим асортиментом Yeezy.
  • Акції Adidas впали на 10% на початку торгів у пʼятницю, 10 лютого.
  • Проте, група постраждала не лише від фіаско з Yeezy, а й від рішення залишити Росію та проблем на китайському ринку.
  • Згідно з неаудованими даними, продажі в 2022 році зросли на 1% з поправкою на коливання валютних курсів – до €22,5 млрд, що приблизно на €300 млн нижче за очікування аналітиків. Операційний прибуток упав до €669 млн.
  • Adidas повідомила докладні результати минулого року 8 березня.

Контекст

Антисемітські випади в соцмережах, на концертних виступах та в пресі обійшлися популярному реперу Каньє Весту в $1,5 млрд. Усі великі фірми, які він рекламував, і головний партнер – німецька Adidas розірвали з ним відносини.

Музикант працював з Adidas із 2013-го. Лінія супердорогих кросівок Yeezy, які він створив разом із компанією, стала неймовірно популярною. Це, на думку Веста, робило його недоторканним. На продаж спортивного взуття Yeezy припадає 4–8% виторгу Adidas, підрахували аналітики інвестиційного банку Cowen. 

У листопаді Adidas розпочала розслідування тверджень про неналежну поведінку Каньє Веста щодо співробітників. Adidas заявила, що ініціювала розслідування після отримання анонімного листа з кількома звинуваченнями на адресу музиканта, який також відомий як Є (Ye).

Розслідування йде за матеріалом журналу Rolling Stone, в якому детально описані ймовірної випадки неналежної поведінки Є щодо співробітників та потенційних співробітників. Rolling Stone навів коментарі більш ніж двох десятків колишніх співробітників Yeezy та Adidas. Відповідно до матеріалу, колишні члени команди надіслали Adidas анонімного листа, в якому сказали, що вище керівництво компанії знало про поведінку Веста, але «закривало очі» та «вимикало свій моральний компас».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні