Аграрії та юристи найчастіше закривали бізнес за час повномасштабної війни – дослідження YouControl.Market /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Аграрії та юристи найчастіше закривали бізнес за час повномасштабної війни – дослідження YouControl.Market

2 хв читання

Getty Images

За період із 2022 року по перший квартал 2024 року в Україні закрилося 1261 аграрне підприємство, вони займають найбільшу частку серед усіх ліквідованих компаній, йдеться у аналізі YouControl.Market. Наступні сфери за кількістю закриттів – оптова торгівля, операції з нерухомістю та будівельні компанії.

Ключові факти

  • Минулого року в Україні закрили трохи більше 4000 компаній – це вдвічі менше, ніж до початку повномасштабного вторгнення у 2021 році. Водночас у 2023-му було відкрито близько 26 700 нових компаній.
Аграрії та юристи найчастіше закривали бізнес за час повномасштабної війни – дослідження YouControl.Market /Фото 1

Інфографіка: YouControl.Market

  • Найбільше за час повномасштабного вторгнення зросла частота закриття компаній на ринку юридичних послуг. Згідно із аналізом, частка закриття таких компаній в загальній кількості зросла у 2 рази. Тобто якщо в 2021 році на юридичний сектор припадало 2,3% усіх припинень бізнес-діяльності в Україні, то за період повномасштабної війни частка закритих юридичних компаній зросла до 4,7%. 
Аграрії та юристи найчастіше закривали бізнес за час повномасштабної війни – дослідження YouControl.Market /Фото 2

Інфографіка: YouControl.Market

  • Другою галуззю, де зріс рівень закриття компаній під час війни, є сільське господарство. Тут приріст частки сектору в ліквідації підприємств склав 1,4 п.п. Також серед лідерів із негативною динамікою опинилися такі сектори, як операції з нерухомістю, медичні заклади та фінпослуги.
  • Водночас знизилась інтенсивність ліквідацій компаній в секторах водопостачання, деревообробки, роздрібної і оптової торгівлі.
  • Інтенсивність офіційних ліквідацій підприємств під час повномасштабної війни у порівнянні з 2021 роком найбільше зросла в Одеській, Запорізькій та Київській областях.
  • Зміна частки Одеської області в загальній кількості закритих компаній під час повномасштабної війни склала 1,6 п.п. – з 7,4% до 9%. Це означає, що під час війни в Одеській області погіршилися умови для ведення бізнесу. 
Аграрії та юристи найчастіше закривали бізнес за час повномасштабної війни – дослідження YouControl.Market /Фото 3

Інфографіка: YouControl.Market

  • Натомість суттєве зниження закриттів бізнесу спостерігалося у таких регіонах як Херсонська, Харківська та Донецька області. Це повʼязано з окупацією частини регіонів, а не з покращенням умов ведення бізнесу. 

Контекст

Щокварталу Державна служба статистики оновлює зведені дані про кількість зареєстрованих підприємців і юридичних осіб. У квітні Forbes Ukraine дослідив, що відбулося в українському бізнесі за останні 12 місяців. Зокрема, за останній рік закрилося багато компаній у фінансовому секторі, зокрема страховики та лізингодавці. Так, закрилося 5,5% компаній, що мали КВЕД 65.12 «Інші види страхування, крім страхування життя», а також 5% компаній із КВЕД 64.91 «Фінансовий лізинг».

У сегменті юридичних осіб найбільш помітним трендом є активна реєстрація нових благодійних організацій. За рік їх побільшало на 10%, і тепер близько 30 600.

За рік, що завершився 31 березня, кількість фізичних осіб – підприємців в Україні зросла на 179 805, тобто більш як на 12%. Тенденція простежується по усій країні: темпи зростання на 11-18% – у всіх регіонах, окрім охоплених бойовими діями Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської та Херсонської областей.

Загалом в Україні зараз зареєстровано 1,63 млн фізичних осіб-підприємців. Найбільший приріст кількості ФОП – у Київській області, у тому числі за рахунок релокації бізнесу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні