Категорія
Новини
Дата

Агрохолдинг Kernel придбав два вантажних судна

Агрохолдинг Kernel у 2023-му фінансовому році придбав два судна для транспортування вантажів. Про це йдеться у звіті компанії за 2023-й ФР (липень 2022 – червень 2023 року), пише Latifundist.

Ключові факти

  • Тепер Kernel володіє та управляє балкером «Енеїда» із вантажопідйомністю 44 000 т зерна та танкером «Мавка» з вантажопідйомністю соняшникової олії 12 500 т.
  • «Здійснення повного контролю над усім ланцюжком створення вартості (від силосів та вагонів до портових терміналів і суден) дозволяє нам підвищити ефективність і зменшити витрати на експортну логістику», – йдеться у звіті.
  • У першому кварталі 2024-го фінансового року компанія придбала активи термінала з перевалки рослинної олії в порту Чорноморськ. Також агрохолдинг домовився про придбання термінала з перевалки соняшникової олії Reni-Oil у порту Рені на річці Дунай з потужністю перевалки 700 000 т соняшникової олії на рік.

Контекст

Найбільшим співвласником Kernel через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%. 

До війни Kernel посідав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) та її експорту (приблизно 12%). Компанія також була найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, холдинг займався вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

У 2022-му фінансовому році Kernel отримав $41 млн чистого збитку проти $506 млн чистого прибутку в попередньому фінансовому році. Виторг агрохолдингу скоротився на 5% – до $5,3 млрд, а показник EBITDA скоротився в 3,7 раза – до $220 млн.

У січні Kernel підписав угоду зі своїми кредиторами, зокрема з Natixis, ING, EBRD та EIB, про звільнення від погашення до 30 червня 2023-го двох траншів гарантованих облігацій по $300 млн кожен зі ставкою 6,5% погашення, відповідно, у 2024-му та 2027-му роках.

У травні Kernel подав заявку на делістинг акцій із Варшавської біржі.

За даними звіту, Kernel за підсумками 2023-го фінансового року отримав чистий прибуток у $299 млн у порівнянні зі збитком у $41 млн за аналогічний період минулого фінансового року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні