Акції Tesla стрімко падають після виступу Ілона Маска. Автовиробник може втратити $70 млрд капіталізації /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Акції Tesla стрімко падають після виступу Ілона Маска. Автовиробник може втратити $70 млрд капіталізації

2 хв читання

Shutterstock

Попередження генерального директора Tesla Ілона Маска про те, що високі відсоткові ставки можуть підірвати попит на електромобілі, вдарило по акціях найдорожчого автовиробника у світі, вони впали майже на 9% та можуть втратити близько $70 млрд ринкової вартості, пише Reuters.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Зазначається, що виступ Маска вдарив по всьому сектору. Зокрема, акції конкурентів, включаючи Rivian Automotive, Lucid Group та Fisker, впали між 3,3% та 4,5%, у той час як акції старіших автовиробників, таких як Ford, впали приблизно 0,6%.
  • Заява ознаменувала зміну тону генерального директора Tesla Маска, який минулого року заявив, що його компанія «стійка до рецесії». 
  • Виробник електромобілів у середу, 18 жовтня, не виправдав прогнозів виручки, незважаючи на значне зниження цін.
Акції Tesla стрімко падають після виступу Ілона Маска. Автовиробник може втратити $70 млрд капіталізації /Фото 1

Інфографіка: Reuters

  • Очікується, що компанія ще більше знизить ціни в поточному кварталі, щоб досягти своєї мети за річними поставками в 1,8 млн автомобілів, навіть після того, як її валовий прибуток скоротився до 17,9% у період з липня по вересень.
  • Загалом, за даними LSEG, 14 аналітиків знизили свої цільові ціни на акції, внаслідок чого медіанна ціна зросла до $260.
  • Акції Tesla торгувалися на рівні $220. Якщо вони збережуть цей рівень, це буде найгірший показник з 20 липня, тоді компанія саме повідомила про результати другого кварталу.
  • У 2023 році акції зросли майже вдвічі завдяки оптимізму інвесторів щодо того, що компанія досягне кращих результатів, ніж конкуренти, у нестабільній економіці.

Контекст

На початку жовтня Tesla знизила ціни в США на свій компактний седан Model 3 і позашляховик Model Y, посиливши цінову війну всього через кілька днів після того, як постачання автовиробника в третьому кварталі не виправдали очікувань ринку. Зниження цін Tesla – зараз приблизно на 2,7–4,2% – почалося у січні, щоб підтримати продаж у нестабільній економіці та відобразити конкуренцію з боку автовиробників, таких як Ford та BYD.

Місяці знижок на електромобілі Tesla впливають на валову рентабельність компанії, яка у третьому кварталі знизилася до 17,9% з 18,1% у другому кварталі. Проте вона залишається однією з найвищих у автомобільній промисловості. За даними FactSet, операційна маржа Ford Motor Co. становила близько 4% у 2022-му, а General Motors Co. – майже 6,6%.

Tesla за результатами третього кварталу збільшив виторг на 9%, водночас чистий прибуток впав у 1,8 раза. Голова компанії Ілон Маск анонсував відвантаження електричних пікапів Cybertruck до кінця року, проте не чекає швидкого ефекту від проєкту. Головною темою в результатах Tesla цього року було зниження прибутковості від повторного зниження цін, яке не було компенсовано відповідним стрибком продажів, зазначило агентство.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд