Категорія
Новини
Дата

АМКУ відкрив справу проти Philip Morris через рекламу IQOS. У компанії звинувачення комітету спростовують (Оновлено)

Антимонопольний комітет розпочав справу «Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн» через поширення компанією в Україні непідтвердженої інформації про менший, порівняно з сигаретами, ризик для здоров’я використання системи IQOS, повідомляє АМКУ. Водночас у компанії кажуть, що їхні твердження стосовно IQOS «були та залишаються чіткими, достовірними та підтвердженими науково».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Згідно із повідомленням, справу розпочато за заявою споживача, який повідомив комітет, що впродовж 2018-2021 років вживав тютюнові вироби для електричного нагрівання HEETS системи IQOS (виробництва компанії Philip Morris International) та помилково вважав, що ці продукти є більш безпечними для його здоров’я, ніж звичайні сигарети. 
  • У заяві споживач повідомив, що він не знайшов належних підтверджень правдивості цієї інформації компанії РМІ.
  • За наявною в Міністерстві охорони здоров’я України інформацією, міжнародні дослідження свідчать, що будь-яка система нагрівання тютюну є небезпечною та не зменшує ризики від куріння. ТОВ «Філіп Морріс Сейлз енд Дистриб’юшн» не змогло підтвердити правдивість того, що «повний перехід на IQOS становить менший ризик для вашого здоровʼя, ніж продовження куріння», а також те, що «IQOS виділяє на 95% менше шкідливих хімічних речовин порівняно з сигаретами».
  • Відтак поширення компанією цих тверджень містить ознаки порушення, передбаченого статтею 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», зокрема, поширення інформації, що вводить в оману.
  • Оновлено. У «Філіп Морріс» повідомили, що не отримували жодного повідомлення від АМКУ про справу відносно ТОВ «Філіп Морріс Сейлс енд Дистриб’юшн». «Наші твердження стосовно IQOS були та залишаються чіткими, достовірними та підтвердженими науково», – кажуть у компанії.
  • «Існують численні докази, які підтверджують, що попри те, що IQOS не є позбавленим усіх ризиків, він є кращою альтернативою продовженню курити. Такі докази включають ґрунтовні лабораторні дослідження та 10 клінічних досліджень компанії так само як й численні незалежні дослідження, включаючи державних установ декількох країн ЄС, таких як Німеччина, Бельгія та Нідерланди», – зазначили у «Філіп Морріс».
  • Там додали, що достовірність поширеної компанією інформації про IQOS вже була підтверджена раніше під час розгляду АМКУ заяви з подібними звинуваченнями іншого скаржника.

Контекст

Philip Morris International Inc. – американська глобальна сигаретна й тютюнова компанія, яку було засновано в 1900 році. Вона продає свою продукцію в понад 180 країнах світу. Входила до складу Altria Group, а 28 березня 2008 року була виділена у незалежну компанію зі штаб-квартирою в Лозанні (Швейцарія). В Україні її філію було відкрито 1993 року – «Філіп Морріс Україна».

Philip Morris International, до якої входить ПрАТ «Філіп Морріс Україна», в Україні працює понад 20 років, володіє фабрикою у Харківській області. На підприємствах компанії до російського вторгнення працювало близько 1300 осіб. До війни фабрика була експортним хабом для більш ніж 20 країн світу, зокрема таких великих ринків, як Японія та Єгипет.

У серпні 2022 року тютюнова фабрика «Імперіал Тобакко» у Києві тимчасово розпочала виробництво сигарет під торговими марками Bond Street, L&M, Marlboro, Parliament та Philip Morris, що належать компанії Philip Morris International.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні