Apple зіткнулася з судовим позовом на $1 млрд від розробників додатків у Великій Британії /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Apple зіткнулася з судовим позовом на $1 млрд від розробників додатків у Великій Британії

Колаж Анна Наконечна

Компанія Apple у вівторок, 25 липня, стала мішенню групового позову на £785 млн ($1 млрд), поданого більш ніж 1500 розробниками додатків у Великій Британії з приводу зборів у App Store, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Доходи Apple у сфері послуг, включаючи App Store, за останні кілька років зростали швидкими темпами і зараз становлять близько $20 млрд на квартал.
  • Проте комісії у розмірі від 15% до 30%, які компанія стягує з деяких виробників додатків за використання системи платежів у додатках, піддані критиці з боку розробників додатків та з боку антимонопольних органів у кількох країнах.
  • Apple раніше заявляла, що 85% розробників у App Store не платять комісію і що це допомагає європейським розробникам отримувати доступ до ринків і клієнтів у 175 країнах світу через App Store.
  • Позов у Великій Британії до Апеляційного суду з питань конкуренції подає Шон Енніс, професор Центру політики конкуренції Університету Східної Англії та колишній економіст ОЕСР, від імені 1566 розробників додатків. Його консультує юридична компанія Geradin Partners.
  • «Збори Apple з розробників додатків надмірні та можливі тільки через її монополію на поширення додатків на iPhone і iPad», – йдеться в заяві Енніса.

Контекст

У вересні минулого року Apple Inc вирішила збільшити ціни на додатки та покупки всередині додатків у App Store одразу у кількох країнах. Подорожчання стосувалося користувечів із Японії, Малайзії та всіх країн, що використовують єдину європейську валюту – євро.

Нещодавно стало відомо, що компанія працює над інструментами штучного інтелекту, які можуть конкурувати з OpenAI Inc., Alphabet Inc. Google. Apple створює великі мовні моделі та внутрішній чат-бот. Виробник iPhone розробив власну структуру для створення великих мовних моделей – систем на основі штучного інтелекту, за словами джерел. За допомогою цього фонду, відомого як Ajax, Apple також створила службу чат-ботів, яку деякі інженери називають Apple GPT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні