Apple зафіксувала перше зниження виручки за понад три роки. Продажі iPhone постраждали через збій поставок з Китаю
Категорія
Новини
Дата

Apple зафіксувала перше зниження виручки за понад три роки. Продажі iPhone постраждали через збій поставок з Китаю

Корпорація Apple повідомила про сукупну виручку в розмірі $117,2 млрд за останній квартал 2022 року, що на 5,5% менше, ніж за той же період 2021 року, і нижче за прогнози аналітиків у $121,1 млрд. Значні збої в ланцюжку поставок у Китаї призвели до затримки поставок iPhone під час важливого святкового періоду, пише Financial Times.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Гірші, ніж очікувалося, показники свідчать про залежність Apple від виробництва в Китаї і відбулися після того, як постачання iPhone було порушено спалахом COVID-19 на заводі Foxconn у Чженчжоу.
  • Виконавчий директор Тім Кук дав зрозуміти, що виручка за перші три місяці цього року також буде меншою, ніж у попередньому році, хоча очікується, що продаж iPhone «прискориться».
  • В останньому кварталі чистий прибуток у розмірі $30 млрд виявився на 13,4% нижчим і також трохи не виправдав очікувань.
  • Кук сказав, що проблеми з ланцюжком поставок у Китаї, що впливають на постачання iPhone, було вирішено, додавши: «Зараз ми знаходимося на етапі, коли виробництво відповідає нашим вимогам. Тож проблема залишилася позаду».
  • Незважаючи на слабкі доходи та перспективи, Apple не оголошувала про будь-які скорочення робочих місць або програму скорочення витрат, позначивши себе як єдину велику технологічну компанію, яка уникла масових звільнень у той час, коли інші скорочують чисельність персоналу.

Контекст

У Apple були важкі кілька місяців після заворушень на заводах у Китаї, внаслідок яких 6 листопада компанія випустила рідкісне попередження про те, що виробництво iPhone зіткнеться зі «значними» збоями. Акції компанії впали на понад 20% за останні 12 місяців.

Аналітики знизили прогнози виручки на грудневий квартал — найприбутковіший період для Apple — з огляду на те, що тепер очікується, що виручка не буде відповідати $124 млрд, заробленим роком раніше. Такий спад перерве 14-квартальну смугу зростання.

Ринкова вартість акцій Apple Inc різко скоротилася у вівторок, 3 січня, після різкого падіння минулого року, залишивши її нижче за $2 трлн вперше з березня 2021 року. Рік тому виробник iPhone став першою компанією, що досягла межі ринкової капіталізації в $3 трлн.

Продаж смартфонів у Китаї пережив рекордне падіння у 2022 році, впавши на 13% до найнижчого рівня за десятиліття, оскільки заходи боротьби з COVID та уповільнення економіки підірвали попит споживачів. Загалом падіння продажів смартфонів у Китаї відбило глобальні показники сектора. За даними IDC, у 2022 році світові постачання смартфонів досягли 1,2 млрд штук, це є найнижчим показником з 2013 року, а річний спад становитиме понад 11%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні