Генеральному директору Apple Тіму Куку скоротять зарплату на 40% /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Генеральному директору Apple Тіму Куку скоротять зарплату на 40%

Getty Images

Виробник iPhone компанія Apple планує більш ніж на 40% скоротити пакет заробітної плати Тіма Кука у 2023 році на прохання самого генерального директора після критики з боку акціонерів, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Компенсаційний комітет Apple вирішив присудити Куку загальну «цільову компенсацію» у розмірі $49 млн у порівнянні з цільовим показником у $84 млн роком раніше, згідно з заявою регулюючих органів.
  • Базова зарплата Кука залишилася незмінною – на рівні $3 млн, а премія склала до $6 млн. Але, за даними Apple, цільова вартість його винагороди за акції впаде з $75 млн у 2022-му до $40 млн цього року.
  • Частка акцій, наданих Куку в його пакеті заробітної плати в 2023 році, повʼязана з результатами діяльності Apple, склала 75% від його загальної винагороди акціонерним капіталом порівняно з 50% роком раніше, оскільки деякі акціонери хотіли, щоб стимули Кука були більш тісно повʼязані з майбутнім зростанням.
  • За даними Forbes USA, в останні роки власний капітал Кука зріс до $1,7 млрд завдяки його основній винагороді, заснованій на акціях, оскільки акції Apple різко зросли. Його фактична загальна заробітна плата в 2022 році досягла $99,4 млн, а в 2021-му – $98,8 млн, що на 500% більше, ніж $14,8 млн, які він отримав у попередньому році.
  • Apple заявила, що Кук, колишній операційний директор, який змінив покійного Стіва Джобса на посаді генерального директора в 2011 році, як і раніше, користується широкою підтримкою інвесторів.
  • У заяві компанії йдеться, що рішення комітету з винагород «збалансувало відгуки акціонерів, виняткову продуктивність Apple і рекомендацію пана Кука скоригувати його компенсацію у світлі отриманих відгуків».

Контекст

У Apple були важкі кілька місяців після заворушень на заводах у Китаї, внаслідок яких 6 листопада компанія випустила рідкісне попередження про те, що виробництво iPhone зіткнеться зі «значними» збоями. Акції компанії впали на понад 20% за останні 12 місяців.

Аналітики знизили прогнози виручки на грудневий квартал — найприбутковіший період для Apple — з огляду на те, що тепер очікується, що виручка не буде відповідати $124 млрд, заробленим роком раніше. Такий спад перерве 14-квартальну смугу зростання.

Ринкова вартість акцій Apple Inc різко скоротилася у вівторок, 3 січня, після різкого падіння минулого року, залишивши її нижче за $2 трлн вперше з березня 2021 року. Рік тому виробник iPhone став першою компанією, що досягла межі ринкової капіталізації в $3 трлн.

Apple Inc. має намір почати використовувати власні нестандартні екрани в гаджетах вже у 2024 році, щоб знизити свою залежність від технологічних партнерів, таких як Samsung та LG, та збільшити кількість власних компонентів. У 2025 році компанія планує випустити перший MacBook Pro із сенсорним інтерфейсом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні