Експорт iPhone з Індії подвоївся і перевищив $2,5 млрд. Apple нарощує виробництво за межами Китаю – Bloomberg
Категорія
Новини
Дата

Експорт iPhone з Індії подвоївся і перевищив $2,5 млрд. Apple нарощує виробництво за межами Китаю – Bloomberg

Apple Inc. експортувала iPhone на суму понад $2,5 млрд з Індії з квітня по грудень, що майже вдвічі більше, ніж попереднього фінансового року. Це акцентує, як американський технологічний гігант прискорює перехід з Китаю зі зростанням геополітичної напруженості, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Foxconn Technology Group та Wistron Corp. за перші девʼять місяців фінансового року, що закінчується в березні 2023 року, поставили за кордон понад 1 млрд пристроїв Apple кожна, повідомили джерела. 
  • Pegatron Corp., ще один великий виробник, що працює за контрактом з Apple, збирається до кінця січня перевезти гаджетів за кордон на суму близько $500 млн, кажуть інформатори.
  • Обсяги експорту Apple, що швидко зростають, показують, як вона нарощує операції за межами Китаю, де хаос на головному заводі Foxconn у Чженчжоу виявив уразливості в ланцюжку постачання компанії і змусив її скоротити оцінки обсягу виробництва. Це посилило проблему з попитом на електроніку, оскільки споживачі зважують ризики глобальної рецесії.
  • Apple, найдорожча компанія у світі, почала складання своїх останніх моделей iPhone в Індії лише торік, що є значним відходом від її практики резервування більшої частини виробництва для гігантських китайських заводів, якими керують тайванські компанії, включаючи Foxconn.
  • У той час як Індія виробляє лише невелику частину iPhone, зростання експорту є гарною ознакою для плану премʼєр-міністерки Нарендри Моді зробити країну альтернативою Китаю як фабрики для всього світу.
  • Очікується, що виробник iPhone відкриє свій перший роздрібний магазин в Індії у 2023 році після виконання певних критеріїв, що висуваються до іноземних ритейлерів.

Контекст

Політика Китаю Covid Zero та протести на заводі в Чженчжоу, прозваному iPhone City через те, що це найбільший у світі центр виробництва пристроїв, оголили небезпеку покладатися на країну. Хоча з того часу Пекін відмовився від такого підходу до стримування коронавірусу, Apple та інші глобальні компанії розглядають альтернативні країни більше, ніж будь-коли раніше.

Величезна робоча сила Індії, підтримка уряду та місцевий ринок, що процвітає, роблять її головним кандидатом на розширення виробництва електроніки. 

Контрактні виробники Apple наразі виробляють iPhone на заводах у Південній Індії. За оцінками Bloomberg Intelligence, в 2021 році в Індії було виготовлено близько 3 млн пристроїв порівняно з 230 млн у Китаї.

Foxconn почала виробляти iPhone 14 в Індії кілька місяців тому. Три тайванські партнери Apple нині збирають iPhone з 11 по 14 в Індії.

Індія, крім смартфонів, розробляє плани зі збільшення фінансових стимулів для виробників планшетів і ноутбуків, сподіваючись домогтися від Apple виробництва всього, від навушників до MacBook, на місцевому рівні, а також залучити інші бренди. 

Минулого тижня ринкова вартість акцій Apple Inc. скоротилася після різкого падіння минулого року, залишивши її нижче за $2 трлн вперше з березня 2021 року. Рік тому виробник iPhone став першою компанією, що досягла межі ринкової капіталізації в $3 трлн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні