Категорія
Новини
Дата

АРМА планує розірвати договори з «Укрнафтою» і провести конкурс на управителя Glusco і «Татнафти»

Агентство з розшуку підсанкційних активів (АРМА) ініціює перед урядом розірвання договорів з «Укрнафтою» про управління арештованими мережами заправок Glusco, яку пов’язували із Віктором Медведчуком, і російської «Татнафти», повідомила АРМА. Коли Кабмін ухвалить таке рішення, Агентство планує провести конкурс на нового управителя.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Основна причина розірвання договору про управління Glusco – «Укрнафта» не підписує акти приймання-передачі заправок, повідомила пресслужба АРМА.
  • Так як «Укрнафта» фактично не прийняла в управління заправки, компанія не сплачує до бюджету 5 млн грн та 85% чистого прибутку щомісяця відповідно до договору, сказала очільниця АРМА Олена Дума.
  • «Держпідприємство не виправдало обґрунтованих очікувань, – сказала Дума. – У результаті мета розпоряджень Кабміну не виконана, ефективність управління відсутня, хоча арештовані АЗС функціонують».
  • АРМА та «Укрнафта» не могли підписати акти приймання-передачі корправ через необхідність дозволу на концентрацію від Антимонопольного комітету. Станом на зараз «Укрнафта» подала запит і чекає на результат, повідомила пресслужба компанії. Очікування може тривати до півроку, зазначили в АРМА.
  • «Отже, кращого варіанту, аніж проведення незалежного прозорого конкурсу, немає», – повідомили в АРМА.
  • Після рішення уряду про розірвання договорів з «Укрнафтою» АРМА ініціюватиме відбір нового управителя мережею Glusco.

Контекст

У червні 2021 року корпоративні права 28 компаній, у власності яких, зокрема, перебувають АЗС Glusco, було заарештовано. У грудні стало відомо, що компанія SNEL Energy Limited, яка належить грецькому підприємцю Дімітріосу Аніфантакісу, придбала 100% акцій Glusco Energy S.A. Навесні 2022-го новим власником SNEL Energy Limited став громадянин Кіпру Александрос Александру.

У травні 2022 року АЗС компанії Glusco перейшли в управління групи «Нафтогаз». За даними АРМА, йдеться про понад 200 АЗК та об’єктів нерухомості. Особливий порядок передачі арештованих об’єктів в управління Кабмін застосував через ризики збою та переривання їх функціонування.

У серпні 2023-го АРМА в односторонньому порядку розірвало договір управління мережею АЗС Glusco, яку уряд минулого року передав до ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг». АРМА повідомила про передачу Glusco в управління «Укрнафті». 

У вересні 2023-го «Укрнафта» та АРМА підписали договір про управління мережею АЗК Glusco.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні