Категорія
Новини
Дата

У мережі Glusco зʼявився новий власник. Він назвав непорозумінням передачу АЗС в управління «Нафтогазу»

1 хв читання

Новим власником кіпрської торгової компанії Snel Energy LTD, яка володіє і управляє мережею АЗС Glusco та нафтобаз в Україні, став Александрос Александру. Покупка відбулася 29 березня, йдеться у повідомленні на сайті Glusco. Александру назвав передачу активів групи в управління «Нафтогазу» непорозумінням.

Ключові факти

  • Громадянин Кіпру Александрос Александру 29 березня став новим власником кіпрської торгової компанії SNEL ENERGY LTD, яка опосередковано володіє та керує мережею з понад 100 АЗС та шістьма нафтобазами в Україні, йдеться у повідомленні.
  • Александру продовжує підтримувати команду працівників групи українських компаній, заявляє мережа. Наразі група продовжує виплачувати заробітну плату 214 співробітникам.
  • Кіпрський бізнесмен знає, що уряд України вирішив передати активи групи в управління НАК «Нафтогаз». Він вважає, що «цей факт є наслідком непорозуміння», оскільки він не має жодного зв’язку з російською владою.
  • Новий власник мережі уже здійснив певні кроки для вирішення зазначеної ситуації та подав свої звернення до посольства України в Республіці Кіпр, а також до Міністерства закордонних справ Республіки Кіпр, йдеться у повідомленні.

Контекст

172 заправки компанії Glusco переходять в управління НАК «Нафтогаз України». Про таке рішення уряду 14 травня повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За даними АРМА, йдеться про понад 200 АЗК та об’єктів нерухомості. Особливий порядок передачі арештованих об’єктів в управління Кабмін застосував через ризики збою та переривання їх функціонування. Для уникнення негативних сценаріїв контролювати діяльність арештованих компаній у найкоротші строки почне одне з підприємств групи «Нафтогаз», заявили в АРМА.

Журналісти «Схем» у розслідуванні 2017 року встановили звʼязок між компанією Glusco та Віктором Медведчуком. Офіційний власник швейцарських фірм Glusco Energy S.A. та Proton Energy Group S.A – бізнесмен Нісан Моісеєв. У розслідуванні йшлося, що у 2016 році «Роснефть» продала свої українські активи (мережу АЗС під брендами ТНК, «Золотий гепард», Formula та Smile, а також нафтобази та Лисичанський НПЗ) фірмі Glusco Energy. А з 2017 року Proton Energy Group став найбільшим імпортером скрапленого газу в Україну.

У березні минулого року ДФС спільно зі СБУ за процесуального керівництва Офісу генпрокурора заявили про викриття масштабної схеми реалізації неякісних нафтопродуктів через мережу АЗС Glusco. 

У червні корпоративні права 28 компаній, у власності яких, зокрема, перебувають АЗС Glusco, було арештовано. У грудні стало відомо, що компанія SNEL Energy Limited, яка належить грецькому підприємцю Дімітріосу Аніфантакісу, придбала 100% акцій Glusco Energy S.A.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні