Категорія
Новини
Дата

АРМА понад рік шукало управителя на АЗС «Татнєфті». До бюджету надходжень не було

За 14 місяців перебування під управління АРМА понад 100 заарештованих АЗС російської «Татнєфті» не принесли до бюджету жодних нарахувань. Про це повідомляє проєкт Trap Aggressor аналітичного центру StateWatch із посиланням на відповідь Агентства з розшуку і менеджменту активів на запит Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань наповнення бюджету, яку очолює Ярослав Железняк.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ПАТ «Укрнафта» отримала в управління заправні станції групи компаній «Татнєфть» та інше майно лише через 14 місяців після перших арештів і передачі АЗС під управління АРМА. 
  • З них чотири місяці Кабмін приймав рішення, кому передати заправки. Загалом ідеться про близько 100 АЗС, нафтобази та низку обʼєктів нерухомості й транспортних засобів на території Полтавської та Харківської областей. 
  • Активи ТОВ «Полтава-Капітал», ТОВ «Харків-Капітал» та ТОВ «Татнєфть-АЗС-Україна» були арештовані і передані АРМА трьома хвилями рішень українських судів від 10 червня 2022-го, 13 липня 2022-го та від 22 березня 2023 року, йдеться в повідомленні.
  • Власником усіх трьох компаній в Україні є російська компанія ПАТ «Татнєфть» ім. В.Д. Шашкіна», яка на 36% належить владі Республіки Татарстан. 
  • Лише 31 березня 2023 року, тобто через 9–10 місяців після перших арештів, АРМА звернулося до Кабміну з пропозицією передати АЗС в управління паливному державному підприємству без конкурсу за особливою процедурою, зазначають в Trap Aggressor. 
  • До того часу АРМА не передавало активи іншим управителям. Кабмін відреагував лише через чотири місяці, коли передав їх в управління ПАТ «Укрнафта». 
  • «Таким чином, за 14 місяців перебування під управління АРМА понад 100 заарештованих АЗС не принесли до бюджету жодних нарахувань», – наголосили в Trap Aggressor. 

Контекст

У травні 2022 року ДБР повідомило про арешт майна, рахунків та корпоративних прав групи компаній російської «Татнафти» в Україні. Загалом заарештовано 115 обʼєктів нерухомого майна: нафтобази, АЗС, нежитлові будівлі, земельні ділянки та 118 бензовозів й автомобілів. Вартість майна становить орієнтовно понад 2 млрд грн. Також було заарештовано корпоративні права та рахунки підприємств російської групи на суму близько 400 млн грн. Згодом ці активи передали в управління АРМА.

У травні цього року тодішній очільник АРМА Дмитро Жоравович повідомив, що агентство спільно з урядом шукає управителя для арештованих активів, зокрема для АЗС «Татнафти». За його словами, їх планують передати в управління держпідприємства.

14 серпня уряд передав в управління «Укрнафті» три арештовані компанії, які належали російській «Татнєфті». 

Раніше проєкт Trap Aggressor повідомив, що за період з 5 липня 2022 року до серпня цього року сума надходжень до держбюджету від управління 26 колишніми «облгазами Фірташа» становить 0,00 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні