Категорія
Новини
Дата

Витрати «Нафтогазу» на управління мережею АЗС Glusco перевищили доходи у 12 разів – АРМА

Управління арештованою мережею АЗС Glusco з жовтня 2022 року до червня 2023-го обійшлося дочірній компанії «Нафтогазу» в 25,7 млн грн, повідомила група аналітиків Trap Aggressor з посиланням на офіційну відповідь АРМА. Доходи компанії від арештованого майна станом на червень були у 12 разів менші. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У травні 2022 року АРМА визначило ТОВ «Нафтогаз Ойл Трейдинг» управителем мережі АЗС Glusco. На базі заарештованих понад 100 заправок і чотирьох нафтобаз Glusco «Нафтогаз» запустив новий бренд U.GO. 
  • За період управління арештованим майном мережі АЗС Glusco з жовтня 2022 року до червня 2023-го дочірня компанія «Нафтогазу» понесла витрати на суму 25,7 млн грн, йдеться у повідомленні.
  • Доходи від управління почали надходити лише в березні 2023 року і до червня були у 12 разів менші – 2,06 млн грн. 
  • Надходження від управління АЗС до бюджету за березень-червень 2023 року становлять 1,54 млн грн. 

Кому належала мережа АЗС Glusco

Журналісти «Схем» у розслідуванні 2017 року встановили звʼязок між компанією Glusco та Віктором Медведчуком. Офіційний власник швейцарських фірм Glusco Energy S.A. та Proton Energy Group S.A – бізнесмен Нісан Моісеєв. У розслідуванні йшлося, що у 2016 році «Роснафта» продала свої українські активи (мережу АЗС під брендами ТНК, «Золотий гепард», Formula та Smile, а також нафтобази та Лисичанський НПЗ) фірмі Glusco Energy. А з 2017 року Proton Energy Group стала найбільшим імпортером скрапленого газу в Україну.

Контекст

На початку серпня АРМА розірвало договори з «Нафтогаз Ойл Трейдинг» про управління заарештованою мережею АЗС Glusco.

Серед причин розірвання договору агентство назвало те, що «Нафтогаз» не впорався з управлінням заправок, маніпулював звітністю і не сплачував достатньо за управління активами.

Волночас «Нафтогаз Ойл Трейдинг» відкинула звинувачення та стверджує, що 1,55 млн грн компанія виплатила авансом, хоча мала сплатити кошти за управління активами лише в кінці 2023-го. Крім цього, із серпня 2022 року і до липня 2023-го компанія сплатила 289 млн грн податків. За цей час «Нафтогаз» відновив роботу 81 заправки мережі та нафтобазу, у що інвестували 60 млн грн.

«Нафтогаз» вважає твердження АРМА про те, що витрати на управління АЗС Glusco в 12 разів перевищили доходи, маніпулятивним та таким, що суперечить законам ведення бізнесу та здоровому глузду, йдеться у повідомлені компанії. «Відновлення мережі потребувало значних інвестицій у короткий час, а повернення коштів відбувається планомірно, відповідно до темпів розвитку мережі та збільшення прибутків та не може відбутися протягом місяця чи навіть півроку», — йдеться у повідомлені.

8 серпня АРМА повідомило, що збирається передати мережу АЗС Glusco за особливою процедурою в управління іншій «дочці» «Нафтогазу» – компанії «Укрнафта».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні