ТРЦ City Mall у Запоріжжі компанії Arricano /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

Arricano заявила про зняття арешту зі столичного ТРЦ «РайON» та спростувала «простоювання» City Mall у Запоріжжі

2 хв читання

ТРЦ City Mall у Запоріжжі компанії Arricano Фото надано пресслужбою

Соломʼянський районний суд Києва скасував арешт одного з активів Arricano Real Estate PLC – ТРЦ «РайON», визнавши аргументи прокуратури недостатніми, йдеться у пресрелізі компанії. Також в Arricano назвали заяви заступника голови АРМА Грігола Катамадзе про «простоювання» ТРК City Mall у Запоріжжі маніпулятивними та заявили про можливість інвестиційних позовів проти держави.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • 26 липня на сайті АРМА зʼявилось повідомлення про огляд заступником голови АРМА Гріголом Катамадзе ТРК City Mall, де він зазначив, що обʼєкти «не мають простоювати, а мають поповнювати державну скарбницю».
  • В Arricano наголосити, що ТРК City Mall не «простоює», а продовжує забезпечувати роботою орендарів та сплачує податки у держбюджет.
  • «Дії правоохоронних органів (прокуратури і СБУ) та АРМА щодо безпідставного арешту з подальшим захопленням майна іноземного інвестора призведуть до повністю зворотного результату – до інвестиційних позовів проти держави», – заявили в пресслужбі Arricano Real Estate PLC.
  • У компанії назвали рішення слідчого судді Соломʼянського районного суду міста Києва про передачу ТРЦ Arricano в управління АРМА безпідставним та протизаконним, що має ознаки рейдерства. «Опосередковано це підтверджується тим, що 25 липня 2024 року інший слідчий суддя Соломʼянського районного суду м. Києва відмінив арешт одного з наших активів – ТРЦ «РайON», визнавши аргументи прокуратури недостатніми», – зазначили в компанії.
  • Також в Arricano застерігають потенційних учасників конкурсу на вибір управителя обʼєктами, який оголосила АРМА. «Не існує судового рішення, яке б позбавляло компанію власника ТРК права користування відповідним ТРК, а будь-які спроби захоплення активів Arricano в Україні прямо суперечитимуть ухвалам слідчого судді Соломʼянського районного суду міста Києва від 10.10.2023 у справах № 760/19736/23 та №760/22945/23 і можуть містити ознаки кримінального правопорушення», – додали в компанії.
  • Доповнено: Після арешту 10 жовтня 2023 року ТРК City Mall продовжував свою роботу, хоча згідно ухвали суду, власник був позбавлений права на відчуження, розпорядження або користування майном, заявив у коментарі Forbes Ukraine 31 липня (після публікації пресрелізу Arricano) заступник Голови АРМА Грігола Катамадзе. «За чотири місяці, з моменту передачі активу в управління, ми вже провели огляд активу, обрали на відкритому конкурсі оцінщика, який здійснює незалежну оцінку, і невдовзі оголосимо конкурс на обрання управителя ТРК City Mall», — зазначив він.

Контекст

Компанія стверджує, що протягом 2023–2024 років її активи в Україні знаходяться під системним тиском з боку силових структур. 

Сторона обвинувачення підозрює компанію у нібито перерахуванні прибутку від діяльності чотирьох ТРЦ в Україні до держави-агресора. 

Компанія заперечує звинувачення і повідомила, що з 24 лютого 2022 року до 16 жовтня 2023-го компанії групи в Україні не перераховували кошти за кордон. 

Arricano вважає, що метою дій силовиків є «знищення або відібрання бізнесу, а не розслідування справи», посилаючись на блокування рахунків, а також намагання передати активи в управління третім особам через АРМА. 

Arricano – девелопер торговельних центрів в Україні з європейськими інвестиціями. З 2013 року до 17 січня 2023-го акції компанії були розміщені на Альтернативному ринку інвестицій (AIM) Лондонської фондової біржі.

Arricano Real Estate PLC володіє чотирма ТРЦ – «РайON» і «Проспект» у Києві, City Mall у Запоріжжі та «Сонячна Галерея» у Кривому Розі. Також 3 березня 2014 року в Сімферополі відкрився ТРЦ «Южная галерея», який побудувала Arricano. Фактично півостров тоді вже було окуповано російськими військами. Після окупації Криму ТРЦ продовжив працювати на півострові. Водночас засновник бенефіціара Arricano Ґіллар Тедер намагався приховати свій бізнес на півострові, йшлося в розслідуванні «Крим.Реалії» у жовтні 2021 року. 

19 липня одна з найбільших інвестиційних компаній України – Dragon Capital Томаша Фіали – заявила, що остаточно вийшла зі складу акціонерів компанії Arricano, яка володіє торговими центрами у Києві, Запоріжжі та Кривому Розі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд