Категорія
Новини
Дата

Росія скоротить експорт дизпального морем до п'ятимісячного мінімуму після атак дронів по НПЗ – Bloomberg

У квітні Росія планує скоротити щоденний експорт дизельного пального з ключових західних портів до найнижчого рівня за пʼять місяців, після того як атаки дронів по нафтопереробних заводах та сезонне технічне обслуговування різко знизили темпи переробки нафти, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Вивантаження дизельного пального з трьох найбільших портів країни на Чорному та Балтійському морях, включаючи деякі обсяги з Білорусі, цього місяця впадуть приблизно до 2,29 млн т.
  • Це відповідає трохи більше ніж 569 000 барелів на день, що на 21% менше порівняно з фактичним щоденним експортом із тих же портів у березні, що становив близько 724 000 барелів, показують розрахунки, що базуються на даних компанії Kpler.
  • Росія скорочує постачання дизельного пального морським транспортом після того, як щотижневі темпи переробки нафти впали до 10-місячного мінімуму після атак українських дронів.
  • Сезонне технічне обслуговування, яке триватиме до літа й тимчасово знизить обсяги переробки нафти на деяких російських нафтопереробних заводах, також чинить тиск на потоки дизельного пального.
  • Росія більше не відправляє дизельне пальне до Європи через енергетичні санкції Заходу. Натомість зниження потоків від одного з найбільших у світі виробників пального призведе до підвищення волатильності на ринку, який вже постраждав від атак на судноплавство в Червоному морі та перебоїв у роботі регіональних нафтопереробних заводів.
  • Поки що Росія не планує забороняти експорт дизельного пального, заявив віцепремʼєр РФ Олександр Новак. За його словами, якщо Росія запровадить заборону, нафтопереробна промисловість країни зіткнеться із надлишком запасів.

Контекст

У першому кварталі 2024 року мінімум сім російських НПЗ зупинили роботу через атаки українських безпілотників, повідомляло раніше Reuters із посиланням на власні розрахунки. Які наслідки атак та який пріоритетний для українських спецслужб НПЗ досі залишається неушкодженим – у матеріалі Forbes Ukraine.

Видання Financial Times із посиланням на трьох співрозмовників повідомило, що США закликали Україну припинити атаки на російську енергетичну інфраструктуру, оскільки це може спровокувати зростання світових цін на нафту та заходи у відповідь на тлі президентської кампанії Джо Байдена.

У Росії зафіксували стрімке падіння виробництва бензину після серії атак українських безпілотників, удари яких паралізували роботу великих НПЗ «Роснефти» та «Лукойла».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні