Категорія
Новини
Дата

Атакували світові компанії. Кіберполіція викрила хакерів, які завдали понад 3 млрд грн збитків

Кіберполіція та слідчі Національної поліції викрили хакерів, які атакували провідні світові компанії Франції, Норвегії, Німеччини, Нідерландів, Канади та США, починаючи з 2018 року, повідомляє пресслужба правоохоронців. Фігуранти здійснювали атаки на сервери за допомогою вірусів-шифрувальників.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Українські правоохоронці разом із колегами з США, Норвегії, Нідерландів, Німеччині та Франції ідентифікували 32-річного лідера хакерського угруповання та його чотирьох найактивніших спільників.
  • Для своїх атак хакери використовували самостійно розроблене шкідливе програмне забезпечення. Зокрема, кілька вірусів-шифрувальників.
Атакували світові компанії. Кіберполіція викрила хакерів, які завдали понад 3 млрд грн збитків /Фото 1

Фото: Національна поліція

Атакували світові компанії. Кіберполіція викрила хакерів, які завдали понад 3 млрд грн збитків /Фото 2

Фото: Національна поліція

Атакували світові компанії. Кіберполіція викрила хакерів, які завдали понад 3 млрд грн збитків /Фото 3

Фото: Національна поліція

Попередній слайд
Наступний слайд
  • За даними Нацполіції, зловмисники зламували облікові записи працівників підприємств за допомогою інформації з відкритих джерел та методів соціальної інженерії. 
  • З привласнених акаунтів вони розповсюджували шкідливий програмний код у корпоративній екосистемі і отримували доступ до серверів та викрадали з них інформацію. 
  • Після цього дані на комп’ютерах жертв зашифровувалися і робилися непридатними для використання. 
  • Згодом члени міжнародної хакерської групи вимагали мільйонні виплати у криптовалюті за дешифрування інформації.
  • Слідчі встановили, що за кілька років хакери зашифрували понад 1000 серверів світових підприємств та спричинили збитків на суму у понад 3 млрд грн в перерахунку на національну валюту.

Контекст 

Наразі трьом фігурантам повідомлено про підозру.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж), ч. 2 ст. 361-1 (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут), ч. 4 ст. 189 (Вимагання) Кримінального кодексу України.

Нещодавнє опитування Нацбанку та Опендатабота свідчило про те, що від початку повномасштабного вторгнення в Україні зросла активність кібершахраїв. Зокрема, 11% українців ставали жертвою шахраїв від початку повномасштабного вторгнення. Найчастіше українців ошукували під час покупки чи продажу товару в інтернеті.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні