Категорія
Новини
Дата

Аукціон з продажу ОГХК відбувся. Власник Vodafone Україна запропонував за лот 3,9 млрд грн

2 хв читання

Фонд державного майна провів приватизаційний онлайн-аукціон з продажу державного пакета акцій розміром 100% статутного капіталу АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Переможна ставка – 3,9 млрд грн, йдеться у повідомленні ФДМУ. Єдиним претендентом на купівлю ОГХК було підконтрольне NEQSOL Holding ТОВ «Цемін Україна», свідчить інформація в системі Prozorro.Продажі.

⚡️ Лише 3 дні! Отримайте доступ до річної підписки Forbes Digital зі знижкою 40%. Промокод: MORNING. Оформлюйте підписку за посиланням.

Деталі

  • Це другий лот великої приватизації, який ФДМУ виставив на продаж. Згідно з умовами, покупець зобов’язаний зберегти основні види діяльності підприємства, інвестувати у технічне переобладнання та модернізацію не менш ніж 400 млн грн, сплатити борги з зарплати та перед бюджетом і погасити прострочену кредиторську заборгованість.
  • Підконтрольне NEQSOL Holding ТОВ «Цемін Україна» стало єдиним претендентом на купівлю ОГХК на призначеному на 9 жовтня аукціоні: за початкової ціни 3,89 млрд грн воно запропонувало 3,93 млрд грн.
  • До запропонованої суми додаються 20% ПДВ, а також інвестиційні зобов’язання нового власника у розмірі щонайменше 400 млн грн. Тож кінцева вартість лоту сягає майже 5 млрд грн, зазначив заступник голови комітету ВР з економічного розвитку Олексій Мовчан.
  • NEQSOL Holding очікує завершення процесу приватизації та оголошення його офіційних результатів відповідно до чинних процедур, повідомили «Інтерфакс-Україна» у холдингу.

Цитата

«NEQSOL Holding зробив цей крок як потенційний стратегічний інвестор, який у разі визнання переможцем планує разом із виконанням усіх приватизаційних зобовʼязань, що охоплюють соціальні, екологічні та технічні аспекти, реалізувати плани з модернізації, розроблення нових продуктів із використанням глибокої переробки сировини та розширення на глобальних ринках», – прокоментував заявку регіональний директор холдингу Володимир Лавренчук.

Контекст

NEQSOL Holding – міжнародна група компаній, що веде бізнес в 11 країнах і володіє в Україні другим за величиною мобільним оператором «ВФ Україна» (ТМ «Vodafone Україна»). Засновник і власник NEQSOL Holding – громадянин Азербайджану Насіб Гасанов.

ОГХК входить до десятка найбільших видобувників титанових і цирконієвих руд у світі та є найбільшою в Європі. У 2020-му ОГХК виробила майже 350 000 т концентратів титанових руд і циркону, за даними BDO Corporate Finance, яка є радником із приватизації ОГХК.  

До складу компанії входять Вільногірський гірничо-металургійний комбінат у Дніпропетровській області та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат у Житомирській області. Восени минулого року ОГХК відновила відвантаження ільменітового концентрату на європейський ринок.

Уряд у серпні 2016 року вніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації у 2017 році. Її терміни кілька разів відкладали.

У другій половині 2021-го ФДМУ тричі виставляв ОГХК на аукціон зі стартовою ціною 3,7 млрд грн. Останній аукціон, призначений на 20 грудня, не відбувся, оскільки на нього було подано лише дві заявки, одну з них відхилили через невідповідність законодавству. На той момент одного учасника для продажу було недостатньо.

Виручка ОГХК у 2023 році скоротилася на 15% – до 1,9 млрд грн, чистий збиток становив 481 млн грн проти чистого прибутку 13,4 млн грн роком раніше. 

Перший квартал 2024-го ОГХК завершила з виручкою 516,6 млн грн і чистим прибутком 30 млн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд