Категорія
Новини
Дата

Австрія вивчає варіанти розірвання контракту між місцевою OMV та російським «Газпромом»

Австрія хоче розірвати контракт між енергетичною компанією OMV, в якій уряду належить близько 30%, та «Газпромом» на імпорт російського природного газу, щоб прискорити відмову від постачання з РФ, повідомила міністр енергетики Леонор Гевесслер, пише Kleine Zeitung.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Гевесслер зазначила, що диверсифікація імпорту газу Австрією просувається занадто повільно. Так, розвиток йде «не в тому напрямі», як показують останні кілька місяців і «рекордне значення» 98%. Вона додала, що велика частка російського газу повʼязана передусім з тим, що загальні обсяги імпортованого газу в грудні перебували на «дуже низькому рівні».
  • За даними відомства, за весь 2023 рік 64,7% всього імпорту газу припало на Росію.
  • Міністр зазначила, що її міністерство «готує зміни до закону про газову галузь». Він має включати юридичне зобовʼязання щодо диверсифікації для австрійських постачальників енергії. За її словами, «енергетичні компанії не закуповують достатньої кількості неросійського газу».
  • Крім того, міністр енергетики хоче «підготувати вихід із контрактів OMV». Угода, укладена між компанією OMV та російським «Газпромом», була продовжена у 2018 році та розрахована до 2040 року.
  • Гевесслер хоче, щоб Австрійський інститут економічних досліджень (Wifo) провів «аналіз економічних наслідків припинення контрактів».

Контекст

На відміну від інших країн ЄС, Австрія майже не змінила свої обсяги закупівель російського газу. Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну австрійська енергетична компанія OMV, в якій уряду належить близько 30%, витратила €7 млрд на російський газ.

Тоді як Німеччина знизила імпорт російського газу з 55% до 0, а Польща, Болгарія і Чехія зупинили чи близькі до зупинки постачання газу з Росії, Австрія, схоже, не може злізти з газової голки Кремля, на яку вона сіла ще у 1968-му, писало видання The New York Times торік.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну Австрія закуповувала майже 80% свого газу з Росії, а станом на травень 2023 року ця цифра становила понад 50%. Коли у березні попит на блакитне паливо виріс, частка російського газу в Австрії становила вже 74%.

У серпні гендиректор австрійської енергетичної компанії OMV Group Альфред Штерн сказав, що поки Росія продає газ, Австрія його купуватиме.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні