Газові споруди /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

«Поки Росія продає газ, Австрія його купуватиме». Відень дуже сильно сидить на газовій голці РФ, але країні доведеться злізти з неї. Розбір NYT

Європейський Союз не накладає формальні санкції на російський газ, як він наклав на нафту і вугілля, оскільки Австрія та інші великі покупці московського блакитного палива наполягають на тому, що воно їм потрібне Фото Getty Images

На відміну від інших країн ЄС, Австрія майже не змінила свої обсяги закупівель російського газу. Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну австрійська енергетична компанія OMV, в якій уряду належить близько 30%, витратила €7 млрд на російський газ. The New York Times зробила огляд проблеми відмови Відня від кремлівського блакитного палива. Forbes вибрав головне

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Європейський Союз не накладає формальні санкції на російський газ, як він наклав на нафту і вугілля, оскільки Австрія та інші великі покупці московського блакитного палива наполягають на тому, що воно їм потрібне.

Тоді як Німеччина знизила імпорт російського газу з 55% до 0, а Польща, Болгарія і Чехія зупинили чи близькі до зупинки постачання газу з Росії, Австрія, схоже, не може злізти з газової голки Кремля, на яку вона сіла ще у 1968-му.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну Австрія закуповувала майже 80% свого газу з Росії, а станом на травень ця цифра становить понад 50%. Коли у березні попит на блакитне паливо виріс, частка російського газу в Австрії становила вже 74%.

Гендиректор австрійської енергетичної компанії OMV Group Альфред Штерн цього місяця сказав, що поки Росія продає газ, Австрія його купуватиме.

Минулого року канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що негайне припинення закупівлі газу у Росії призведе до економічної руйнації і масового безробіття. Леонора Ґевесслер, міністерка енергетики, запевнила, що уряд цілеспрямовано йде до повної відмови від російського газу до 2027-го.

Вона додала, що відсутність виходу до моря не дає їхній країні так само легко, як Німеччині, Італії чи Греції, побудувати термінали для скрапленого газу, який би йшов від інших постачальників. Але річ тут не лише у логістиці, а й у політиці. Втім, як і завжди.

Австрія залишається офіційно нейтральною – цей принцип записаний у її Конституції з 1955 року, коли остаточно було досягнуто переговорів з Радянським Союзом про припинення післявоєнної окупації. Саме тому Австрія не входить до НАТО.

Відень засудив війну в Україні, прийняв біженців і дозволив постачати зброю Україні через свої території. Але водночас Австрія продовжує отримувати російський газ у повному обсязі і домовилася із Росією платити за нього у євро, а не рублях.

Більшість у Європі переймаються відверто проросійською риторикою премʼєра Угорщини Віктора Орбана, але така повільна відмова Австрії від російських енергоресурсів викликає занепокоєння політичною спрямованістю цієї країни.

Гендиректор австрійської енергетичної компанії OMV Group Альфред Штерн: «Поки Росія продає газ, Австрія його купуватиме» /Getty Images

Гендиректор австрійської енергетичної компанії OMV Group Альфред Штерн: «Поки Росія продає газ, Австрія його купуватиме» Фото Getty Images

«Політична еліта Австрії, на мою думку – серед найбільш прихильних до Росії, – сказав Гжегож Кучинський, директор євразійської програми при Варшавському інституту. – Тому я думаю, що Відень спробує сприяти менш суворій політиці ЄС щодо Москви».

Ймовірно, йдеться про Карін Кнайсль, на весіллі якої гуляв Путін і яка була у раді «Роснафти»; Вольфґанґа Шусселя, колишнього канцлера, який був у раді «Лукойла»; а також австрійську ультраправу партію «Свобода», яка має звʼязки із путінською «Єдиною Росією».

Угода із «Газпромом» зобов’язує Австрію купувати 6 млрд кубометрів газу на рік до 2040 року. Від початку повномасштабного вторгнення австрійська енергетична компанія OMV витратила €7 млрд на російський газ.

Є і світло в кінці тунелю. У OMV оголосила про 10-річну угоду на закупівлю газу в енергетичного гіганта ВР з 2026 року. За словами Штерна, це прискорить поточний процес диверсифікації джерел постачання газу.

Австрійському уряду належить близько 30% OMV, а ОАЕ – 25%.

Цілком можливо, що обставини змусять Відень відмовитися від таких великих поставок російського блакитного палива. Поточний пʼятирічний контракт між Росією і Україною на транзит газу у Європу через українські території закінчується наприкінці наступного року, а Київ дав зрозуміти, що не буде підписувати новий.

Через Україну йде близько 5% імпорту газу в ЄС, повідомляє Center on Global Energy Policy. Якщо цей вентиль закриється, то залишиться лише «Турецький потік», що повʼязує Росію і Туреччину.

Тож у Австрії спливає час на вирішення залежності від російського газу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні