Категорія
Новини
Дата

Транзит російського газу через Україну може припинитися наступного року, систему вже готують до скорочення постачань – Галущенко

Один з останніх шляхів, якими російський газ надходить до Європи, може бути перекритий до кінця наступного року, коли закінчиться термін дії контракту України з «Газпромом», повідомив в інтервʼю Financial Times міністр енергетики України Герман Галущенко. Він додав, що продовження пʼятирічного транзитного контракту малоймовірне.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Галущенко сказав, що шанси Києва та Москви домовитися про продовження пʼятирічного транзитного контракту, вперше підписаного 2019 року, невеликі – навіть незважаючи на те, що маршрут через Україну становить майже 5% загального європейського транзиту. 
  • «Я справді не можу собі уявити, як це може бути у двосторонньому порядку», – сказав Галущенко. – Я можу сказати вам, що ми готуємо нашу систему до скорочення поставок».
  • Міністр енергетики заявив, що Європа буде відносно готова до подальшого уповільнення постачання, оскільки в минулому їй доводилося пристосовуватися до аналогічних скорочень за рахунок зниження попиту та пошуку альтернативних джерел імпорту, таких як скраплений природний газ.
  • Хоча Галущенко припустив, що європейські політики можуть захотіти переглянути договір – як це сталося у 2019 році, коли делегація ЄС виступила посередником у тристоронніх переговорах із Росією та Україною, – аналітики кажуть, що це малоймовірно з огляду на складність переговорів із Москвою.
  • Єврокомісія відмовилася коментувати, чи спробує вона ініціювати переговори з Росією щодо продовження контракту.

Контекст

Поточний контракт на транзит газу підписано у грудні 2019 року, угода забезпечує потоки російського газу через Україну до 2024 року. Відповідно до угоди російська державна енергетична компанія «Газпром» погодилася направити щонайменше 65 млрд кубометрів газу у 2020-му та 40 млрд кубометрів газу на рік у період з 2021-го по 2024 рік українським газопроводом, що забезпечило б $7 млрд від транзиту.

Однак наразі Росія постачає лише близько 12 млрд кубометрів на рік, і Київ стверджує, що Москва недоплачує, незважаючи на договірне зобовʼязання щодо сплати повної плати за транзит незалежно від того, чи постачаються узгоджені обсяги газу.

У ніч перед початком повномасштабної війни 24 лютого Росія удвічі наростила транзит, майже досягнувши максимально допустимого рівня за контрактом, повідомив Герман Галущенко.

У травні 2022 року через втручання російських військових у роботу газотранспортної системи Україна зупинила транзит з Росії за одним із двох напрямків, який проходить тимчасово окупованою територією. Тоді «Газпром» погрожував скоротити обсяг транзиту газу.

Рішення Москви скоротити постачання газу до Європи торік спровокувало енергетичну кризу, прискоривши інфляцію та підвищивши вартість життя. Але хоча кілька маршрутів було перекрито, український газопровід – один із двох, якими продовжує надходити газ, хоча й у зменшених обсягах.

За даними енергетичного консалтингового агентства ICIS, у травні Австрія покладалася на російський газ, який проходить через Україну, приблизно на половину свого імпорту газу, тоді як у Словаччині на трубопровід припадало 95%.

Без українського транзитного маршруту єдиним трубопроводом із Росії, який як і раніше постачає газ до Європи, був би «Турецький потік», на який у травні припадало трохи менше 3% імпорту газу до Європи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні