Категорія
Новини
Дата

«Автосалони пусті». Українці відреагували на можливе запровадження 15% податку при купівлі авто (доповнено)

2 хв читання

Автомобільний ринок України відреагував на ініціативу уряду щодо запровадження 15% військового збору при купівлі (першій реєстрації авто). На минулих вихідних в автосалонах стрімко зросли продажі. Про це в коментарі AUTO-Consulting розповів генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко. Автосалони, дилерські мережі та дистриб’ютори, до яких звертався Forbes, заяву Назаренка спростовують.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • «За минулу пʼятницю і першу половину суботи з автосалонів покупці викупили всі автомобілі. Автосалони пусті», – повідомив Назаренко.
  • Він пояснив, що покупці намагаються швидко придбати ті автівки, які є у наявності, щоб уникнути сплати додаткових 15% нового податку. 
  • Але такий ефект буде не довгим, бо потім продажі зупиняться і замість підвищення наповнення бюджету, уряд отримує падіння, вважає гендиректор ВААІД. 
  • Більше того, навіть 5% відрахувань у Пенсійний фонд, які і зараз сплачують покупці, будуть під питанням. Бо навантаження у 20% при купівлі автомобіля – це вже велика сума, до якої покупці будуть звикати дуже довго, зазначив Назаренко.
  • Доповнено 25 липня. Автосалони, дилерські мережі та дистриб’ютори, до яких звертався Forbes, заяву Назаренка спростовують. «Наші продажі – у межах запланованих. Ажіотажного попиту немає», – каже Марина Яковлева, директорка компанії «Єврокар», офіційного дистриб’ютора автомобілів Škoda в Україні. 
  • Темп продажів не змінився, попит перевищує пропозицію в Україні лише на одне авто, зазначає бренддиректор Porsche Ігор Ткаченко. «Поки лише отримуємо дзвінки занепокоєння від клієнтів, які підписали контракти й чекають на свої авто восени», – пояснює він.
  • «Точно не масово, не кинулися і не скуповують», – підтверджує CEO та співвласник групи компаній VIDI Олександр Джуринський. Хоча кількість контрактів на покупку авто на вихідних 19-21 липня справді була дещо вища – це на тлі слабких обсягів продажів у перші вихідні липня, каже Джуринський.
  • Більше про тенденції на ринку читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Контекст

У червні вперше у 2024-му році попит на нові авто продемонстрував негативну динаміку у річному обчисленні, повідомляє асоціація «Укравтопром». Впродовж минулого місяця в Україні було зареєстровано близько 5200 нових легкових авто, що на 8% менше ніж торік.

Кабмін 18 липня схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу для фінансування додаткових військових видатків, другий – зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону. Податковий законопроєкт, зокрема, передбачає запровадження військового збору у розмірі 15% від вартості авто (крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю згідно з законодавством). Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд