Австрійський суд відмовив Україні в екстрадиції колишнього голови НБУ Кирила Шевченка – Der Standard /пресслужба НБУ
Категорія
Новини
Дата

Австрійський суд відмовив Україні в екстрадиції колишнього голови НБУ Кирила Шевченка – Der Standard

пресслужба НБУ

Австрійські суди відхилили запит української влади про екстрадицію колишнього голови НБУ Кирила Шевченка, пише Der Standard. Наприкінці жовтня 2022 року НАБУ оголосило Шевченка у розшук.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Шевченко залишив Україну у вересні 2022 року, за місяць до офіційної відставки. Незабаром після цього він подав прохання про надання притулку в Австрії, де й досі залишається. Хоча Україна подала заявку на екстрадицію, австрійські суди відхилили її», – сказано у матеріалі.
  • Суди стверджували, що передача Шевченка в Україну наразі неможлива «просто через стан війни».
  • У коментарі виданню сам Шевченко заявив, що справа проти нього – це «класичне політичне переслідування». Причину цього він бачить у своїй політиці на посаді голови Нацбанку. За його словами, Офіс президента чинив на нього тиск, щоб він знизив ключову облікову ставку та здійснив емісію гривні, але Шевченко відмовився.

Контекст

4 жовтня голова НБУ Шевченко подав у відставку. Офіційна причина – за станом здоровʼя, неофіційна – протиріччя з Офісом президента. Учасники ринку та міжнародні партнери України непокояться через можливе зменшення незалежності НБУ. Це важливо, оскільки саме Нацбанк має доступ до «друкарського верстата», контроль над яким прагнуло отримати чи не кожне покоління українських політиків. 

Наступного дня НАБУ і САП повідомили про підозру Шевченку у справі про незаконне виведення 206 млн грн з Укргазбанку у 2014–2019 роках.

Слідство заявило, що викрило організовану групу на чолі з колишнім головою правління Укргазбанку, яка упродовж 2014–2019 років незаконно вивела з фінансової установи 206 млн грн. 

Кирило Шевченко очолив НБУ у серпні 2020-го, до цього з жовтня 2014 року обіймав посаду першого заступника, в.о. голови правління Укргазбанку, а з 28 травня 2015-го до 15 липня 2020 року був головою правління банку.

24 жовтня Національне антикорупційне бюро оголосило Шевченка в розшук. У листопаді Шевченка оголосили в міжнародний розшук у справі про розкрадання 200 млн грн Укргазбанку.

9 червня Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування щодо Шевченка.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні